Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Lavendel

Het was een van die vroege zomers in de Provence, vol blauwe luchten, gele korenvelden en een zon die bijna altijd scheen. Vanuit de bergen kwam een wind aangewaaid die het water van de rivieren voortstuwde, de aarde omwoelde, de geesten verfriste en verse verhalen aanbracht. Men zei dat in de verdorde olijfgaarden de krekels bezweken onder de hitte. Maar niets was minder waar. Tot op de pleinen vol platanen, waar mannen en vrouwen petanque speelden, hoorde men ze luider dan ooit sjirpen. Het was alsof de diertjes begrepen wat er gaande was in dat stukje Provence, ingesloten tussen de machtige Rhône en de speelse Sorgue.
Anderen beweerden dat de duiven door de hitte bij bosjes uit het lover vielen. Dat leek al even onwaarschijnlijk, zoals wel meer dingen in die wonderlijke zomer onwaarschijnlijk leken. Maar ik zag met eigen ogen hoe Provençaalse stadsarbeiders in de vroege ochtenduren, wanneer de hitte nog draaglijk was, door de parken en plantsoenen trokken. Ze plukten de onfortuinlijke vogels van de grond om ze haast achteloos in rolcontainers te gooien.
Op de bankjes in het schaarse lommer groeven wijze grijsaards diep in hun geheugen naar zomers die even onverbiddelijk waren geweest. 'Het is erg nu,' zeiden ze. 'Maar in de oorlog was het toch nog erger.' Ze knikten instemmend, want alle heil kwam van boven en veel ellende vloeide voort uit de oorlog. Die hete zomer was echter beslist de schuld van het broeikaseffect. Maar dat het einde van de wereld in zicht was, zoals die vreemde snuiter in zwart pak op alle straathoeken orakelde, nee, dat geloofden ze niet.
Het was trouwens niet eens de droge hitte die die zomer zo verschrikkelijk maakte. Het was de liefde, niets meer en niets minder dan de liefde in al haar facetten. Het was de kuise, hoofse liefde zoals ze door de troubadours in de middeleeuwen werd bezongen. Ook soms de ruwe liefde zoals ze zonder franje bedreven werd in de oranje havenwijken van Marseille en verder de liefde die zo sensueel was als de zwoele tango's die men danste in de Argentijnse pampa's. Het betrof prille liefdes die ontkiemden bij zonsondergang. Maar vooral sluimerende liefdes die gingen schuilen voor de sleur van de dag of zich verborgen in gratuite woorden en die gewacht hadden op de hitte om te ontluiken.
De zwaarwichtigste liefdesaffaires, zoals iedereen wel zal weten, worden echter veroorzaakt door de geesten van bejaarde liefdes die plots opnieuw in alle hevigheid ontvlammen. Net als oude vulkanen na geruime tijd weer actief worden zoals Jacques Brel het zingt in Ne me quitte pas. In die lange, hete zomer leek het alsof alle amoureuze gevoelens van vele jaren samen kwamen. Buren, collega's, schoolmakkers, kennissen, vrienden en familieleden sloten elkaar zoenend in de armen. Er werd geknuffeld dat het niet mooi meer was of men deed toch een verwoede poging daartoe.
En al wie er voor openstond, rook de lavendel die als nooit voorheen bloeide en geurde in alle bloemenperken.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 233
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Gebruikt?

okt 09, 2019 Ze keek me aan Melissa Wouters

Meer schrijfactiviteiten