Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Landsbelang

Publicatie: 04 oktober 2020
Er zijn vijfenveertig jongens present. Soldaten. Allemaal jonge mannen, de meesten net achttien jaar. Ik word in Ede gestationeerd. Ver weg van mijn ouderlijk huis.
'Misschien is dat wel eens goed,' merkt mijn moeder op, trachtend mij op te beuren.

'Jij wordt radiotelegrafist,' zegt de Sergeant, en tikt tegen zijn baret. Een jongen achter mij stoot me aan.
'Da's toevallig. Ik heet John. Ik word ook radiotelegrafist,' zegt hij, breed lachend. John is lang en pezig, heeft een onregelmatige huid, vettig blond haar, maar een zachtaardige blik.

Militaire telegrafie. Alfa, Bravo, Charlie, Echo, Foxtrot. Het hele NAVO-spellingsalfabet moet ik kennen. Ik doe mijn best om alles zo snel mogelijk te leren. Een radiotelegrafist doet belangrijk en nuttig werk, zegt de Sergeant aldoor. Op maandag vertrekken we in de radiowagen naar het bos. Daar bouwen we antennes op. Het is nog een aardige kluif. We leren om te gaan met geweren, hoe je het land verdedigt. Elke soldaat heeft zijn waarde, alles doen we samen, samen zijn we sterk.
Want je dient het Vaderland als maten met elkaar.

Op een nacht worden we ergens gedropt. John loopt naast me en schijnt lachend met de zaklamp in mijn gezicht. 
'Sigaret?'
'Graag. Nu nog een biertje,' zeg ik.
'Waar kom je eigenlijk vandaan?' Vraagt hij, inhalerend.
'Purmerend.'
'Ik woon dan nog redelijk dichtbij, Veenendaal. Best nog een gedoe, he, dat telegrafist worden.' Ik knik.
'Nu maar hopen dat er iets goeds mee gedaan kan worden. Het is niet gemakkelijk te leren allemaal.'

De Sergeant vangt ons op bij de kazerne. De eerste vier maanden zijn om en de opleiding is klaar. Van hieruit worden we elders gestationeerd.
'Jansen, jij gaat naar Zwolle, Pieterse, naar Den Helder, Smit, ook naar Zwolle.' Ik moet naar Zwolle? Dat betekent dat ik in de weekenden nog steeds niet naar huis kan, terwijl ik daar wel hartgrondig op gehoopt heb. De anderen worden veel dichterbij huis gestationeerd. Wat vreemd.
'Is dat vanwege mijn opleiding?' wil ik weten.
'Wat was je ook alweer? Oh ja, radiotelegrafist.' De Sergeant kijkt moeilijk.
'Dat is afgeschaft.'
'Afgeschaft?'
'Dat is allemaal verouderd. De telegrafist, niet meer nodig.' Mijn mond valt open. Dan dringt alles tot me door. Van Alfa tot Zulu. Gillend en tierend vlieg ik op de Sergeant af. Ik ken nu alle letters van het NAVO-spellingsalfabet, maar ik kan naar huis met een S5.
WAARDERING
HITS
452
AANGEPAST: 04-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
04.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Mooi verhaal, voor de lezer tenminste. :)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
04.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Geinig
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig