Voor schrijvers, door schrijvers
980 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

228 Hits

Publicatie op:
Lampionnen in de mist

Dinie duwt haar karretje door het gangpad van de buurtsuper. Het is uitzonderlijk druk in de winkel. Kinderen verdringen zich rond een schap met speelgoed in de kleuren oranje en zwart. Ze kan niet goed zien wat het voorstelt, maar het zal wel prullaria zijn. Als ze bijna bij de kassa is, ziet ze een grote stapel pompoenen liggen. Pompoensoep, lekker. Ze pakt een niet al te groot exemplaar en sluit aan bij de kassa.

Een kwartier later staat Dinie voor haar voordeur met in de ene hand haar boodschappentas en in de andere de pompoen; die paste niet meer in de tas. Ze legt de pompoen op de vuilnisbak naast de deur en zoekt in haar jaszak naar de sleutel. Links, o nee, rechts. Ze draait de deur open, stapt naar binnen en loopt naar de keuken om de boodschappen op te ruimen. Met een melkpak in haar hand staat ze even te peinzen. Dan giet ze de melk in een pannetje en zet deze op het vuur. Even later begint de melk aan de randen licht te schuimen. Het keukenraam beslaat. Door de mist ziet ze een groepje mensen met lampionnen. Kinderen waarschijnlijk. Is het alweer Sint Maarten? De tijd vliegt. Heeft ze wel snoep in huis? Ze kijkt in het keukenkastje. Niets, alleen een koektrommel. Daarin blijken gelukkig nog wat Bastognes te zitten. Ze wist niet eens dat ze die nog had. Daar moeten ze het maar mee doen dit jaar.
   De bel gaat en Dinie opent de deur met de koektrommel in haar hand. Ze ziet drie kinderen op de stoep staan in rare uitdossingen. Eén heeft een masker van een doodshoofd op, een ander een zwarte mantel met rafels. Is dat nou een manier om de heilige Martinus te gedenken? Alle drie hebben ze een oranje lampion met zwarte strepen en openingen in de vorm van een gezicht. De lichtjes dansen in de wind.
   ‘Trikoortriet,’ roepen de kinderen in koor.
   ‘Wat is dat nou,’ zegt Dinie, ‘zingen jullie geen liedje voor me?’
   De kinderen kijken haar verbaasd aan.
   ‘Zing maar een liedje van Sint Maarten jongens.’ De vrouw die dit zegt, stapt vanuit de schaduw het licht in. Ze komt Dinie bekend voor.
   De kinderen beginnen te zingen: ‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten...’. Als ze klaar zijn reikt Dinie ze de koektrommel aan. Om beurten pakken ze een Bastogne en bedanken haar beleefd.
   ‘Mevrouw de Zeeuw, mag ik even binnenkomen?’ zegt de vrouw die haar bekend voorkomt. Dan draait ze zich om naar de kinderen: ‘Gaan jullie maar verder, ik kom zo.’
   ‘Ze heeft echt een pompoen naast haar voordeur hoor, kijk dan,’ hoort Dinie één van de kinderen tegen de andere twee zeggen, nog net voor de deur dichtgaat.
   De vrouw loopt voor haar uit naar de keuken, waar een pannetje op het gas staat met een plas melk eromheen. Een brandlucht vult de ruimte. Wie maakt er nou zo’n bende, denkt Dinie.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Lampionnen in de mist"

21.10.20
Feedback:
Leuk verhaal!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig