• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Lampionnen in de mist

Publicatie: 21 oktober 2020

Dinie duwt haar karretje door het gangpad van de buurtsuper. Het is uitzonderlijk druk in de winkel. Kinderen verdringen zich rond een schap met speelgoed in de kleuren oranje en zwart. Ze kan niet goed zien wat het voorstelt, maar het zal wel prullaria zijn. Als ze bijna bij de kassa is, ziet ze een grote stapel pompoenen liggen. Pompoensoep, lekker. Ze pakt een niet al te groot exemplaar en sluit aan bij de kassa.

Een kwartier later staat Dinie voor haar voordeur met in de ene hand haar boodschappentas en in de andere de pompoen; die paste niet meer in de tas. Ze legt de pompoen op de vuilnisbak naast de deur en zoekt in haar jaszak naar de sleutel. Links, o nee, rechts. Ze draait de deur open, stapt naar binnen en loopt naar de keuken om de boodschappen op te ruimen. Met een melkpak in haar hand staat ze even te peinzen. Dan giet ze de melk in een pannetje en zet deze op het vuur. Even later begint de melk aan de randen licht te schuimen. Het keukenraam beslaat. Door de mist ziet ze een groepje mensen met lampionnen. Kinderen waarschijnlijk. Is het alweer Sint Maarten? De tijd vliegt. Heeft ze wel snoep in huis? Ze kijkt in het keukenkastje. Niets, alleen een koektrommel. Daarin blijken gelukkig nog wat Bastognes te zitten. Ze wist niet eens dat ze die nog had. Daar moeten ze het maar mee doen dit jaar.
   De bel gaat en Dinie opent de deur met de koektrommel in haar hand. Ze ziet drie kinderen op de stoep staan in rare uitdossingen. Eén heeft een masker van een doodshoofd op, een ander een zwarte mantel met rafels. Is dat nou een manier om de heilige Martinus te gedenken? Alle drie hebben ze een oranje lampion met zwarte strepen en openingen in de vorm van een gezicht. De lichtjes dansen in de wind.
   ‘Trikoortriet,’ roepen de kinderen in koor.
   ‘Wat is dat nou,’ zegt Dinie, ‘zingen jullie geen liedje voor me?’
   De kinderen kijken haar verbaasd aan.
   ‘Zing maar een liedje van Sint Maarten jongens.’ De vrouw die dit zegt, stapt vanuit de schaduw het licht in. Ze komt Dinie bekend voor.
   De kinderen beginnen te zingen: ‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten...’. Als ze klaar zijn reikt Dinie ze de koektrommel aan. Om beurten pakken ze een Bastogne en bedanken haar beleefd.
   ‘Mevrouw de Zeeuw, mag ik even binnenkomen?’ zegt de vrouw die haar bekend voorkomt. Dan draait ze zich om naar de kinderen: ‘Gaan jullie maar verder, ik kom zo.’
   ‘Ze heeft echt een pompoen naast haar voordeur hoor, kijk dan,’ hoort Dinie één van de kinderen tegen de andere twee zeggen, nog net voor de deur dichtgaat.
   De vrouw loopt voor haar uit naar de keuken, waar een pannetje op het gas staat met een plas melk eromheen. Een brandlucht vult de ruimte. Wie maakt er nou zo’n bende, denkt Dinie.

WAARDERING

HITS

402

Artikel aangepast: 21-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
23.11.21
Feedback:
Een oudje zie ik nu, maar je evengoed een waardering waard. Mooi sober en ontroerend beschreven, de eerste stappen op weg naar dementie.
Show more
21.10.20
Feedback:
Leuk verhaal!
Show more
21.10.20
Feedback:
Leuk om te lezen.
Show more