Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Laat mij het werk doen

Hoe vaak heb je het al uitgesteld, zwakkeling, ben jij nu een man? Ik zag je steelse blik wel, je wilt mij vastpakken, ik voel het. Loop niet wéér de keuken uit en ga zitten op die stoel, kom tot rust en luister naar me. Ik leg nog eens uit wat ik voor je kan doen.

Of heb je iets beters om handen? Er liggen tomaten in de koelkast, goed idee, maak een verse spaghettisaus, weer een uurtje om. Vierendeel de tomaten en pers de knoflook, met liefde gemaakt, dat proef je.

Maak jezelf toch niets wijs. Er kan een zwembad gevuld worden met alle tomatensaus die jij in je leven al hebt bereid. De handelingen zijn steeds hetzelfde, je verveelt je onder het snijden van de tomaten en je haat de velletjes om de knoflook. Wéér die pan vullen met water om pasta te koken, het tillen gaat steeds moeilijker. Waar is het zout, je zet het steeds terug op dezelfde plek en toch staat het er nooit. Doodvermoeiend allemaal, wees eerlijk, mensen die koken voor hun plezier hebben geen leven.

Trouwens, ik ken geen ander mens die een schaar gebruikt om een lap vlees in stukjes te knippen. Ik herinner me nog goed waarom je dat bent gaan doen. Je lette even niet op met snijden en ineens lag er een vingertopje bij de roze varkensreepjes. Vers bloed liep over het dode vlees en met ongeloof keek je naar het kleine stukje dat net nog leefde, jouw vlees. Je maag trok samen, pas daarna kwam de pijn.

Zo snel kan het dus gaan, dat probeer ik je nu al maanden aan het verstand te brengen. De angst voor de pijn zit in je hoofd, het zijn slechts beelden, niets meer dan gedachten. De kunst is het denken uit te schakelen, een paar tellen maar, dat is genoeg. Een snelle haal en er is geen tijd meer voor pijn.

Mijn lemmet is naaldscherp, je hoeft me alleen stevig vast te houden. Niet kijken, laat mij het werk doen.

Het enige wat jij moet doen is niet treuzelen, daar ligt het probleem, je hebt geen daadkracht.

Ach, je loopt weer de keuken uit, ik heb je aan het rillen gebracht. Zo ken ik je weer, halfzacht ei. Waarom vandaag, het kan altijd nog. Wat een miserabel excuus, kinderen zeggen zoiets. Slappeling.

Geeft niet, morgen ben ik er weer.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 92

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.