Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Kunnen vogels praten (voorleesverhaaltje voor de kleintjes)

suskewietWie heeft er al gehoord van een papegaai?
En wie heeft er al een gezien?
Sommige papegaaien zijn lichtgrijs met een rode staart maar anderen hebben veren in vele prachtige kleuren: rood, blauw, groen en geel.Daarom zie je ook dikwijls plaatjes en tekeningen van papegaaien om in te kleuren.
De meeste papegaaien krijsen zo hard dat het pijn doet aan jouw oren maar als je heel lang oefent kan je dat diertje leren spreken.
Vroeger hadden wij op school in het eersteklasje een kooi met een papegaai.Als de kinderen dan hardop leerden lezen deed de papegaai hen na.Aap, kip, maan, pet, boot, zee…..alle woorden kon de papegaai nazeggen en als er een liedje werd gezongen floot hij dapper mee.Dat was superleuk. Een papegaai bootst ook geluiden na zoals het rinkelen van een telefoon of het muziekje van de ijskar als die voorbij het huis rijdt.
Een andere grappige vogel die nog beter kan praten dan de papegaai is de Beo. Zijn veren zijn niet gekleurd maar glanzend zwart en zijn grote bek is oranje. De Beo komt uit verre landen en daarom zie je hem niet zo vaak.
Denken jullie dat er nog andere vogels kunnen praten?Vooral in de lente hoor je veel vogels die fluiten. Ze zingen allemaal een ander liedje. Meestal is het een papa vogel die zingt om te laten horen dat hij een nestje wil bouwen waarin mama vogel haar eitjes zal leggen. De mama vogel houdt die eitjes lekker warm tot ze vanzelf openbreken en er kuikentjes worden geboren. Daarna gaan de mama en de papa vogel op zoek naar eten voor de kleintjes en als die wat groter zijn en vleugeltjes hebben, dan krijgen ze vliegles. Met zijn liedje wil de vogel dus zeggen dat hij op de plaats waar hij zit een nestje gaat bouwen. Dan wil hij niet dat een andere vogel dat plekje neemt en fluit hij hard en lang om aan de anderen te zeggen dat ze maar elders moeten zoeken want er is plaats genoeg voor iedereen. Er zijn ook vogels die heel lui zijn en geen nest bouwen maar hun eitjes gaan leggen in een nest van een andere vogel.
Zo een vogel is de koekoek. Waarom roep die eigenlijk ‘koekoek’ ? Is het om te zeggen: Hallo, koekoek, hier ben ik? Of roept hij omdat hij een koekje wilt?In onze tuinen en parken zijn de bekendste vogels een musje, een meesje, een merel of een ekster. In de winter is er het winterkoninkje of het roodborstje.Wie kant er nog meer namen van vogels?( kanarie, duif, meeuw, zwaluw, spreeuw, eend, zwaan, kip, kraai,…..)
Een bekend vogeltje is de vink. De vink zingt wel een zeer bijzonder liedje. Van zodra het lente wordt hoor je zijn wijsje.Dat wijsje zingt hij soms wel meer dan zeshonderd keer per minuut. Jazeker, zeshonderd keer!Probeer zelf maar eens tot honderd te tellen in een minuut. Dat is niet zo gemakkelijk en dus is zeshonderd wel echt héél veel. Vroeger waren er grote wedstrijden van mensen die de vinken gingen vangen en in kooitjes stopten. Het vinkje dat de meeste liedjes na elkaar kon zingen was dan gewonnen.Op een keer was er een vinkje dat gewonnen had door zijn liedje wel achthonderdvijftig keer achter elkaar te fluiten.
Dat was de superkampioen. Nu worden die wedstrijden niet zo veel meer gehouden omdat de mensen denken dat de vogeltjes het niet zo leuk vinden om opgesloten te worden in een kooitje.Maar wat is er dan zo bijzonder aan het liedje dat de vink fluit? Wel, als je ergens een vink hoort zingen moet je eens heel goed luisteren. Op het einde van zijn liedje is het net of hij ‘suskewiet’ zegt.Daarom noemen de mensen een vink soms een ‘suskewiet’.
Kan die kleine vogel die ‘suskewiet’ zegt dan ook praten?Wie denkt van wel?
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 159
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Gebruikt?

okt 09, 2019 Ze keek me aan Melissa Wouters

Meer schrijfactiviteiten