Ewald Hagedorn

Kromgebogen

© Ewald Hagedorn op 09.10.2021.

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben niet bepaald de eerste de beste. Geen doorsnee en volkomen normaal mens, zoals uzelf bijvoorbeeld. Als ik het me goed herinner, was ik de dertig al ruim gepasseerd toen ik me ervan bewust werd. En of dat ooit zou zijn gebeurd wanneer ik niet door een volslagen onbekende man erop was aangesproken, ik weet het niet.
Het was op een mistige, niet al te koude woensdagmorgen, zo’n beetje eind oktober, begin november, halverwege de jaren negentig. Bij het kruispunt Jan van Galenstraat - Willem de Zwijgerlaan wachtte ik geduldig tot het verkeerslicht voor fietsers weer op groen zou springen. Links van mij stopte een man die qua leeftijd mijn vader had kunnen zijn.
‘U bent het, hè? U bent het echt,’ en ik zag dat er tranen van ontroering in zijn ogen stonden. ‘Dat ik dit nog mag meemaken,’ vervolgde hij, ‘dat ik u in levenden lijve mag ontmoeten.’
Stomverbaasd keek ik hem aan. ‘Maar, maar,’ stamelde ik, ‘wie denkt u dan voor u te hebben?’
‘Naast u’ was wellicht meer toepasselijk geweest, want ondertussen was het verkeerslicht op groen gesprongen en alsof wij bekenden van elkaar waren, fietsten wij gezamenlijk op.
‘U bent toch die eenzame fietser die kromgebogen over het stuur tegen de wind zichzelf een weg baant?’
Ik lachte. ‘Zijn we dat niet allemaal tenslotte en bovendien, vandaag is het ook nog eens zo goed als windstil.’
Bij de Nassaukade aangekomen scheidden onze wegen; de man moest rechtdoor en ik rechtsaf, dus ik zei hem vriendelijk gedag en bijna direct werden mijn gedachten alweer door de dagelijkse gang van zaken in beslag genomen en vergat ik het frappante voorval.
Sinds die dag gebeurde het steeds vaker, en al snel bijna dagelijks, dat ik door wildvreemde mensen op straat werd aangesproken, of wanneer ik een supermarkt of een andere winkel betrad, mensen elkaar aanstootten en zichtbaar opgewonden tegen elkaar fluisterden. Hierbij ving ik geregeld flarden op als ‘eenzame fietser’ en ‘kromgebogen over het stuur' en 'tegen de wind.’
M’n vriendin moest erom lachen; zij vond het wel komisch allemaal. En ook onze kleine, die toen een jaar of drie was, genoot er duidelijk van dat zijn vader zo in de belangstelling stond en klaarblijkelijk een heel belangrijk iemand moest zijn.

Op een fraaie decemberdag zat ik tevreden met die kleine op m’n schoot. De zon scheen en er is geen reden, bedacht ik mij, met rotweer en met harde wind te gaan fietsen met dat kind. Daar zou ik een liedje over kunnen schrijven, schoot het door me heen en ik mijmerde verder: als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen 'm misschien half dood. En nóg verder gingen mijn gedachten: maar liever dat nog dan een bord voor z'n kop van een zakenman, want daar wordt ie alleen maar slechter van. Als een mantra bleef die laatste zin door m’n kop spoken: maar liever dat nog dan een bord voor z'n kop van een zakenman, want daar wordt ie alleen maar slechter van.
En net toen ik wéér dacht dat daar weleens een liedje in zou zitten, kwam ik met een schok tot de ontdekking dat dát liedje al eens was geschreven en dat juist dát liedje van zo veel invloed op mijn leven was.

Inmiddels zijn we jaren verder. Onze zoon is geen profvoetballer geworden en ook geen zakenman. Integendeel, hij staat met veel voldoening en plezier voor de klas; dit jaar heeft ie groep zeven.
Nog steeds word ik op straat aangesproken, maar in de loop der jaren is het gelukkig wel wat afgenomen. Mocht u mij ooit ergens tegenkomen en u herkent mij, doet u me dan een plezier en begint u er niet over. Want hoe exceptioneel ik ook ben, het is geen vrije keus geweest en ook zeker geen talent. Integendeel, het is me allemaal aan komen waaien. Waarschijnlijk op de fiets, toen ik als eenzame fietser, kromgebogen over het stuur, mezelf een weg baande tegen de wind. De vraag werpt zich op hoe sterk je dan bent.
 
 
Met dank aan Lennart Nijgh † en Boudewijn de Groot.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  13.10.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Geen
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 18.10.21
   Iets uitgebreider commentaar zou duidelijker zijn. Geen wat? Geen commentaar vermoed ik. Maar evengoed dank voor het reageren, Guido.
  10.10.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi lied is dat, prachtige tekst. En een mooi verhaal van jou dat ik met plezier heb gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 847
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Steven De Schaepmeester: Luck

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.