Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Knock out

In de verte zie ik hem met gebogen hoofd aan komen lopen, eerder schuifelend dan lopend eigenlijk. Op drie meter afstand richt hij zijn hoofd omhoog en vang ik zijn lege blik.
‘Goedemorgen Ricardo, al wat opgeschoten?’
‘Hmm, moet door’ brabbelt hij. Zijn bruine kroeshaar is vochtig boven zijn oren. Ik zie aan zijn verwrongen gezicht dat hij zichzelf al aardig heeft uitgeput.
‘Koffie ?’ probeer ik. Hij blijft even stil staan en draait dan langzaam om. Ik ga naast hem lopen. Meter voor meter sloft hij vooruit. Bij de bocht slaan we linksaf naar de afdeling, waarna hij twijfelend blijft staan.
‘Klopt niet. Rondje tien, twaalf. Eén overgeslagen’ zegt hij.
‘Ricardo, laten we even pauzeren’ stel ik voor. Zijn ogen knijpen samen onder zijn borstelige wenkbrauwen. Zonder iets te zeggen loopt hij iets verderop zijn kamer in. Op zijn kamerdeur hangt een grote poster van de jonge Ricardo in de boksring. Uit de tijd waarin hij vlamde als profbokser in de middenklasse tot vijfenzeventig kilo. In zijn laatste wedstrijden moet het mis zijn gegaan.
‘Zijn brein is als appelmoes’ was de uitleg van de specialist ouderen geneeskunde aan het zorgteam. Ricardo is neergeploft op een rieten schommelstoel en kijkt wezenloos voor zich uit. Ik ga tegenover hem zitten op een houten krukje.
‘Voorlezen’ sommeert hij. Op zijn nachtkastje zie ik het boek liggen waar we al een paar keer uit gelezen hebben. Vaak helpt het hem om meer te ontspannen. Wanneer Ricardo niet lekker in zijn vel zit, kan hij overgaan tot hard gillen. Soms houdt hij het minutenlang vol, als het autonome geluid van een autoalarm.
Familie in Nederland heeft hij niet meer. Zijn zus is in Suriname blijven wonen. Zodoende heeft de kantonrechter bepaald dat hij een curator toegewezen kreeg. Een dame van kleinschalig kantoor, die zowel zijn medische zaken als financiële zaken behartigt. Zij is echter ook niet bekend met zijn achtergrond. Het boek van The Greatest over Muhammed Ali lijkt zijn enige houvast. Tijdens het lezen mompelt hij een paar keer ‘Mooi! Doorgaan.’
Teruggekomen op kantoor toets ik het nummer in van een gemiste oproep. Al snel wordt er opgenomen.
‘Cato, zit je? Ik heb belangrijk nieuws, waar je misschien even bij wil gaan zitten.’
De bewindvoerder steekt van wal. ‘Ik heb inmiddels een inventarisatie gemaakt van al zijn ontroerende goederen. Daarbij heeft hij recent een erfenis gekregen van een oudoom uit Suriname. Hou je vast. Hij is miljonair! ’
‘Pff je meent het’ roep ik uit. ‘En nu?’
‘Nou wil jij eens nagaan of hij ergens anders kan gaan wonen? Er zijn toch ook van die particuliere verpleeghuizen, waar ze zelfs kaviaar serveren en zo. ’
Als ik na het telefoongesprek een kop thee ga te halen, hoor ik in de verte het gegil van de kersverse miljonair ‘Nuuuuuu!'
Knock out geslagen in de ring, uiteindelijk in zijn portemonnee The King. Ik heb zo mijn twijfels of zijn bankrekening hem een gelukkiger mens gaat maken.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 171
(Gemiddelde waardering 4 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster