Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Klokkengelui(den) in de nacht

Beneden schrikken de mensen wakker van het plotselinge klokgelui, dat eenmaal begonnen van geen ophouden weet en wonderlijk melancholiek nagalmt. Met open mond kijken ze naar het plafond en fluisteren dan tegen elkaar: ”Krijg nu wat, dat is die klok! Na zoveel jaren! We hebben zeker muizen op zolder. Durf jij te kijken?”

Tevreden luistert de klok naar voetstappen die de zoldertrap opkomen… Als ze hem nu maar meenemen naar de huiskamer.

...

Met heimwee denkt hij terug aan de tijd waarin hij daar naast (over)grootvader aan de muur hing. Hij, de massief eikenhouten hangklok met zijn glanzende wijzerplaat en koperen pendule, de ander in militair uniform in een houten fotolijst. Beiden bekleedden een belangrijke positie in huis. De één gaf met luide stem de tijd aan, de ander waakte over zijn levende nageslacht en hun huis. Heerlijke tijden voor beiden tot de hangklok begon te kwakkelen met zijn gezondheid.

Geleidelijk aan verloor het instrument zijn gevoel voor tijd en sloeg soms op hol of zelfs helemaal niet meer aan. De uren die hij overdag vergat, haalde hij ’s nachts dan gauw weer in tot ergernis van de bewoners. Zo werd hij op de zwartste dag van zijn klokkenleven naar de zolder verbannen waar hij op zijn rug werd gelegd in de hoop, dat hij eindelijk zijn mond hield. Onthutst over deze grove behandeling verviel hij in diep gepeins. Jarenlang heeft hij stil gelegen naast een opgerold oud tapijt achter de schotten. Tot vannacht.  

(Oorspronkelijke inzending voor Sweek #Microklok (250 wrd)

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 183
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster