Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 730

Klokkengelui(den) in de nacht

Beneden schrikken de mensen wakker van het plotselinge klokgelui, dat eenmaal begonnen van geen ophouden weet en wonderlijk melancholiek nagalmt. Met open mond kijken ze naar het plafond en fluisteren dan tegen elkaar: ”Krijg nu wat, dat is die klok! Na zoveel jaren! We hebben zeker muizen op zolder. Durf jij te kijken?”

Tevreden luistert de klok naar voetstappen die de zoldertrap opkomen… Als ze hem nu maar meenemen naar de huiskamer.

...

Met heimwee denkt hij terug aan de tijd waarin hij daar naast (over)grootvader aan de muur hing. Hij, de massief eikenhouten hangklok met zijn glanzende wijzerplaat en koperen pendule, de ander in militair uniform in een houten fotolijst. Beiden bekleedden een belangrijke positie in huis. De één gaf met luide stem de tijd aan, de ander waakte over zijn levende nageslacht en hun huis. Heerlijke tijden voor beiden tot de hangklok begon te kwakkelen met zijn gezondheid.

Geleidelijk aan verloor het instrument zijn gevoel voor tijd en sloeg soms op hol of zelfs helemaal niet meer aan. De uren die hij overdag vergat, haalde hij ’s nachts dan gauw weer in tot ergernis van de bewoners. Zo werd hij op de zwartste dag van zijn klokkenleven naar de zolder verbannen waar hij op zijn rug werd gelegd in de hoop, dat hij eindelijk zijn mond hield. Onthutst over deze grove behandeling verviel hij in diep gepeins. Jarenlang heeft hij stil gelegen naast een opgerold oud tapijt achter de schotten. Tot vannacht.  

(Oorspronkelijke inzending voor Sweek #Microklok (250 wrd)

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Edith E
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 440
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Klokkengelui(den) in de nacht"

Geschreven door Edith E . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!