Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Klokkengelui(den) in de nacht

Beneden schrikken de mensen wakker van het plotselinge klokgelui, dat eenmaal begonnen van geen ophouden weet en wonderlijk melancholiek nagalmt. Met open mond kijken ze naar het plafond en fluisteren dan tegen elkaar: ”Krijg nu wat, dat is die klok! Na zoveel jaren! We hebben zeker muizen op zolder. Durf jij te kijken?”

Tevreden luistert de klok naar voetstappen die de zoldertrap opkomen… Als ze hem nu maar meenemen naar de huiskamer.

...

Met heimwee denkt hij terug aan de tijd waarin hij daar naast (over)grootvader aan de muur hing. Hij, de massief eikenhouten hangklok met zijn glanzende wijzerplaat en koperen pendule, de ander in militair uniform in een houten fotolijst. Beiden bekleedden een belangrijke positie in huis. De één gaf met luide stem de tijd aan, de ander waakte over zijn levende nageslacht en hun huis. Heerlijke tijden voor beiden tot de hangklok begon te kwakkelen met zijn gezondheid.

Geleidelijk aan verloor het instrument zijn gevoel voor tijd en sloeg soms op hol of zelfs helemaal niet meer aan. De uren die hij overdag vergat, haalde hij ’s nachts dan gauw weer in tot ergernis van de bewoners. Zo werd hij op de zwartste dag van zijn klokkenleven naar de zolder verbannen waar hij op zijn rug werd gelegd in de hoop, dat hij eindelijk zijn mond hield. Onthutst over deze grove behandeling verviel hij in diep gepeins. Jarenlang heeft hij stil gelegen naast een opgerold oud tapijt achter de schotten. Tot vannacht.  

(Oorspronkelijke inzending voor Sweek #Microklok (250 wrd)

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 62
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeldige invoer

Ter controle je e-mailadres

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.