Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 563
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Klokkengelui(den) in de nacht

| Edith E

Beneden schrikken de mensen wakker van het plotselinge klokgelui, dat eenmaal begonnen van geen ophouden weet en wonderlijk melancholiek nagalmt. Met open mond kijken ze naar het plafond en fluisteren dan tegen elkaar: ”Krijg nu wat, dat is die klok! Na zoveel jaren! We hebben zeker muizen op zolder. Durf jij te kijken?”

Tevreden luistert de klok naar voetstappen die de zoldertrap opkomen… Als ze hem nu maar meenemen naar de huiskamer.

...

Met heimwee denkt hij terug aan de tijd waarin hij daar naast (over)grootvader aan de muur hing. Hij, de massief eikenhouten hangklok met zijn glanzende wijzerplaat en koperen pendule, de ander in militair uniform in een houten fotolijst. Beiden bekleedden een belangrijke positie in huis. De één gaf met luide stem de tijd aan, de ander waakte over zijn levende nageslacht en hun huis. Heerlijke tijden voor beiden tot de hangklok begon te kwakkelen met zijn gezondheid.

Geleidelijk aan verloor het instrument zijn gevoel voor tijd en sloeg soms op hol of zelfs helemaal niet meer aan. De uren die hij overdag vergat, haalde hij ’s nachts dan gauw weer in tot ergernis van de bewoners. Zo werd hij op de zwartste dag van zijn klokkenleven naar de zolder verbannen waar hij op zijn rug werd gelegd in de hoop, dat hij eindelijk zijn mond hield. Onthutst over deze grove behandeling verviel hij in diep gepeins. Jarenlang heeft hij stil gelegen naast een opgerold oud tapijt achter de schotten. Tot vannacht.  

(Oorspronkelijke inzending voor Sweek #Microklok (250 wrd)

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 328

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Kattenkop

Geschreven door Christiene M. de Vries. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
 'Kattenkop....' sist het meisje en steekt het mes met overtuigende kracht in de nek. Eventjes rilt ze. Moeder staat aan de grond genageld. 'Mijn eerste selfie, ma....
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

Stink ik soms?

09, apr, 2020 Han Maas

Een sprankje hoop

07, mei, 2020 Esther Goesinne
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!