Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Poëzie
Inzendingen: 1043
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Kleine Sophie
© Martin Reekers op .
Aantal hits: 328

Het was begin maart. Maartse sneeuwbuien striemden in een stormwind tegen de ramen. Het barre weer buiten accentueerde de veiligheid en warmte van de huiskamer waar kleine Sophie probeerde de baan van een enkel sneeuwvlokje te volgen. Elk vlokje leek een eigen spannend avontuur na te jagen, maar het lukte Sophie maar niet er eentje helemaal te volgen. Andere sneeuwvlokjes drongen voor alsof zij de aandacht van Sophie voor zichzelf wilden opeisen. Ze hield niet van de winter die de bomen kaal blies, die wat schalks durfde te ontluiken bruut bevroor en die al het groen ondersneeuwde. Het kwam haar voor alsof de winter er op uit was het leven zelf toe te dekken met een ijskoude witte deken. Met haar vijf jaar was Sophie een wijs kind. ‘Ze heeft een oude ziel!’, zei haar vader omdat zij zo jong als zij was feilloos zijn in ernst gedompelde verhalen als fabels wist te ontmaskeren. Sophie keek nadenkend naar het leven, met de wijsheid die in haar naam besloten ligt. Toen zij haar naam kreeg, wisten haar ouders natuurlijk nog niet welk karakter hun baby zou ontwikkelen. Het leek er op alsof haar naam op een magische manier richting gegeven had aan de vorming van haar wezen.

Sophie zat ineens, starend naar de woeste luimen van de winterse bui, zachtjes te huilen. ‘Wat scheelt er aan schat?’, vroeg haar moeder die haar zachte snikken had opgemerkt. ‘Het is zo zielig!’, snikte Sophie. ‘Wat is zielig, lieverd?’ De stem van moeder klonk nu wat bezorgd. ‘Dat bloempje!’ zei Sophie wijzend op iets buiten. ‘Dat bloempje groeit in de sneeuw, mama, haar voetjes zijn vast erg koud. Maar ze is zo mooi, zo lief, maar ze heeft geen mooie warme jas, zoals ik.  Strakjes gaat ze dood van de kou!’ Mama volgde de richting van het kleine vingertje. ‘Ach, wat leuk zei ze, dat is een sneeuwklokje! Dat is het eerste bloempje dat na de winter weer gaat bloeien. Het betekent dat de lente er aan komt!’. ‘Maar mama’, zei Sophie verontwaardigd, ‘Zij is zo klein en staat daar helemaal alleen in de sneeuw. De wind blaast haar omver. Dat is toch niet eerlijk? Wij hebben het lekker warm en zij staat daar alleen in de koude wind! Zij is zo mooi als die danseres in het doosje’. Sophie doelde op het speeldoosje dat op het dressoir stond. Als je de klep van het doosje opende kwam er een ballerina te voorschijn die rondjes danste op een twinkelend muziekje.  ‘Mag zij niet bij ons komen wonen? Lekker binnen in de warmte?’ ‘Ach, lieverd’, zei mama, ‘Sneeuwklokjes horen juist buiten in de sneeuw. Zij groeien daar speciaal om de mensen te laten weten dat de winter bijna voorbij is. Wij moeten juist blij zijn. ‘Maar mama’, zei Sophie, ‘Mag ze niet bij ons komen wonen? Bij ons is het lekker warm en dan kan ik op haar passen’. ‘Ach lieverd’, zei mama, ‘Sneeuwklokjes vinden het niet leuk binnen. Ze horen echt buiten en na een tijdje gaan ze dood en in het volgend voorjaar komen er dan gewoon weer nieuwe!’ Maar Sophie was ontroostbaar. De gedachte dat het sneeuwklokje daarbuiten in haar eentje dood zou gaan in de sneeuw, liet haar niet los. Zij sliep er niet van en elke ochtend ging ze kijken of het tere bloempje er nog stond. Haar moeder ging zich zorgen maken. Haar vader dacht dat het vanzelf wel weer zou over gaan. ‘Joh’, zei hij, ‘Als zij dat sneeuwklokje wil bewaren dan doen we het toch in een herbarium!’

De volgende ochtend volgde mama papa's advies op en kocht ze een herbarium. Het zag er chique uit met een mooie van bladermotief voorziene lichtgroene kaft. Witte bladzijden werden gescheiden door flinterdun vloeipapier. Diezelfde dag nog plukte mama na het avondmaal, nadat Sophie in bed was gelegd, het sneeuwklokje en legde het te drogen tussen twee blaadjes keukenrol met daar bovenop het zware gewicht van drie delen “Dikke van Dale”. De volgende ochtend stond ze vroeg op om het gedroogde sneeuwklokje met twee stukje plakband keurig netjes in het herbarium te plakken. Het resultaat mocht er zijn. Alle bloemblaadjes op hun frêle groene steeltje kwamen prachtig uit op het hagelwitte herbariumpapier. Wat zou Sophie blij verrast zijn!

Toen Sophie wakker werd ontdekte zij het direct. ‘Mam! Het sneeuwklokje is weg!’ Nog niet helemaal haar ogen gelovend welden dikke tranen geluidloos op in haar ogen. Zoals wel vaker bij jonge kinderen gaat het zichtbare verdriet het bijbehorende geluid een paar seconden vooruit. Nog voordat Sophie haar verdriet in geluid kon omzetten, kwam mama met haar verrassing. ‘Huil maar niet liefje. Mama heeft het sneeuwklokje voor je gered!’ Mama liet trots het in het herbarium geplakte sneeuwklokje zien. ‘Ze is dóóóód’, gilde Sophie, ze sloeg het herbarium uit de handen van mama en beukte ontroostbaar met haar vuistjes op haar buik.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Kleine Sophie"

Geschreven door Martin Reekers . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !