Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Klassituatie

Tik.
Het trage tikken van een balpen op de tafel klinkt Sander als een tijdbom in de oren.
‘De kracht,’ begint hij.
Sander voelt het bloed naar zijn wangen gaan, stuntelt, de woorden beloven hem de wereld. Als hij ze tenminste allemaal achter elkaar uitgesproken krijgt.
Om hem heen klinkt gedempt gelach. Stoelen schuiven lawaaierig achteruit ter voorbereiding van wat komen gaat. Het geluid doet hem ineenkrimpen.
Tik.
Lowie gooit een papierprop naar Victor, die deze handig weet te ontwijken. Eliza kijkt Sander somber aan, slaakt een zucht en probeert de aandacht van Victor te trekken door met haar vingers zachtjes op haar décolleté te tokkelen. Lowie gaapt haar aan. Victor volgt zijn blik, maar kijkt mogelijk geïnteresseerder naar Raf, de nieuwe leerling die naast haar zit.
Tik.
Achter de dikke brilglazen van de leerkracht weet Sander het onbuigzame in de ogen.
‘De kracht,’ herhaalt hij en ademt diep in en uit.
Sander weet niet wat hij het ergst vindt, het gegiechel van de meisjes of de tien paar smalende lippen van de jongens.
Komaan, Sander, laat je niet kennen. Hij focust op het whiteboard vooraan, doet inspanning om Driessens, de leerkracht die hij het meest haat, te beschouwen als mist.
Tik.
‘Zit,' vervolgt hij.
‘Zou het dan toch komen?’ hoort hij Lowie fluisteren, wat een lachsalvo oplevert.
Het tikken stopt.
‘Tien bladzijden van je werkboek, Vermeer. En je krijgt een nota in je agenda die ik door je ouders gehandtekend wil zien. De Keersmaeker, verder ja?’ Driessens kijkt op zijn horloge en staart dan met een frons naar buiten. De zon haast zich achter de wolken. Terwijl Lowie met samengeknepen lippen zijn agenda neemt, wordt het tikken hervat.
Tik.
Sander slikt.
‘In het,’ mompelt hij. Het suist in zijn oren.
‘Wat zei je?’ De balpen klinkt vinniger.
‘In het.’ Hij verbaast zich over de snelheid waarmee hij het zegt.
Met een enkele blik stopt Driessens het geroezemoes. De man humt, rolt de pen tussen zijn vingers en tikt verder. ‘En wat dan?’
‘Ge…’
De bel gaat. Handen grabbelen naar de rugzakken. Lowie staat op, zijn zak bungelt aan een schouder.
Tik.
‘Zitten blijven. Allemaal. Vermeer.’
‘Dat meent u toch niet? Ik moet trouwens naar de tandarts.’ Lowie verroert zich niet.
‘Op tien minuten zal het niet aankomen.’
Nooit eerder klonk het gezucht zo unaniem.
Lowie’s ogen spuwen venijn naar Sander. Victor knipoogt naar Raf. Diens blos wordt door Eliza opgemerkt. Ze opent haar mond.
Sander is gefascineerd door de schittering in haar ogen, haar schoonheid en lichaamstaal.
‘heel … ik bedoel, geheel.’ Hij roept het uit.
Iedereen staart hem onthutst aan, Driessens nog het meest. Hij slaat de balpen tegen de tafel aan.
‘De kracht zit in het geheel. Eliza, wil je alsjeblieft met me gaan?’
Eliza’s mond valt open, Victor ontvlucht de klas met Raf achter hem aan en Lowie slaakt een pijnlijke kreet voor hij zijn hand aan zijn kaak houdt. Wat de anderen doen, ontgaat Sander.
De balpen is geknapt, inktdruppels lekken op het blad. En Driessens ziet eruit alsof hij elk moment kan doodvallen.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 377
(Gemiddelde waardering 2 met 2 waardering(-en)

Reacties   

Nathalie Martin
0 # KlassituatieNathalie Martin 11-04-2018 21:03
Ik denk niet dat het eigenlijk een kortverhaal is, omdat het weinig of niet aan de voorwaarden ervan voldoet. Reacties welkom!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten