Han Maas

Klaas en Piet, geluk gunnen ze hun niet

© Han Maas op 23.11.2021.

‘Hoe heet je?’

‘Klaas.’

‘Ik ben Piet. Nou, daar zitten we dan. Waar kom je vandaan, Klaas?’

‘Ja, daar zitten we dan, Ik kom uit Spanje. Oorspronkelijk uit Myra, Turkije. En jij, Piet?’

‘Ik kom uit Zuid-Afrika. Wat zie je er mooi uit. Die baard en die uh…’

‘Dat is een mijter. Leuke muts en mooie oorbellen heb je, Piet. In Zuid-Afrika wonen toch ook witte mensen?’

‘Ja, nou en of. Jij ziet ook nogal wit, Klaas. Zit je nooit in de Spaanse zon?’

‘Weinig. Veel te druk.’

‘Wat doe je voor werk?’

‘O, ik werk met kinderen. Of liever gezegd, voor kinderen. Ben je al lang uit de kast, Piet?’

‘Een paar jaar. En jij?’

‘Nog niet. Als je werkt met kinderen… begrijp je. Dat is extra beladen. En wat doe jij?’

‘Werkloos. Niemand wil me. Ik ben een grappenmaker, daar houdt men niet van. Ja, als ik mijn gezicht wit schmink, dan wel. Maar dat verdom ik. Ik heb al last genoeg gehad van die witte Zuid-Afrikanen.’

‘Gelijk heb je Piet. Gewoon bij jezelf blijven. En… relaties, date je veel?’

‘Nee. En jij?’

‘Een paar dagen geleden nog, met iemand uit Rotterdam. Maar die zat gelijk aan mijn tabberd. Nou, daar houd ik niet van. Het was – excusez le mot, hoewel, onder elkaar mogen wij dat natuurlijk wel zeggen – echt zo’n relnicht. Begrijp je?’

‘O ja, niets voor mij. En een relatie…?’

‘Met een man van de Noordpool. Maar die kwam maar één keer per jaar. Voor mij veel te weinig. En dat stiekeme gedoe op die koude arrenslee… Nee, het is een charlatan. Of hij niet bestaat, zo nietszeggend.’

‘Zullen we splitten, Klaas? Of je geeft me straks een tikkie?’

‘Nee, dat soort seksuele handelingen bij een eerste date heeft niet mijn voorkeur, Piet. Maar wil jij betalen? Ik moet nog zoveel aan die koters uitgeven. En ik heb gehoord dat die uitkeringen best hoog zijn in Nederland.’

‘Willen jullie elkaar nog een keer zien?’

‘Nou, ik wel. Ik voelde duidelijk een klik onder mijn… nou ja. Wat jij Piet?’

‘Ik ook. We hebben veel raakvlakken.’

Klaas en Piet konden niet van elkaar afblijven. Piet ging zelfs voor Klaas werken, maar hij weigerde zijn mooie zwarte gezicht wit te schminken. Hand in hand lopen was er ook niet bij. Klaas is de toegang tot de speeltuin ontzegd en Piet is de Bijenkorf uit geschopt. Helaas moesten ze hun liefdevolle relatie beëindigen. Er is op het gebied van discriminatie nog heel wat te doen.

 
---
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
22-12-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 351
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Schrijversblok, notitieboek voor schrijvers

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.