Elsbeth Boom

Kerstkoekjes

© Elsbeth Boom op 27.12.2022.

'Pieieieiep.'
Snert, denkt Lot, ik heb dat deurtje zo vaak open en dicht gedaan en nu kraakt het.
Ze luistert of ze andere geluiden in het kabouterhuisje hoort dan het gesnurk van oma en opa. Heel zachtjes opent ze het deurtje en pakt voorzichtig het mooie korenblauwe blikje met zachtgele rozen.
Ze gaat met het blikje op opa's stoel zitten en opent de schatkist.
Het blik zit vol met de heerlijkste zelfgebakken koekjes van oma. Ze mocht er vandaag maar één, dat is toch niet eerlijk? Het hele huis rook naar de gemberkoekjes en dan mag je er maar één.
Opa heeft vast ook nog een koekje gepakt, zonder dat oma het wist, dan mag zij er ook één. Snel stopt Lot het hele koekje in haar mond, twee keer kauwen en ze slikt het door. Van de zenuwen heeft ze helemaal niet genoten van het koekje.
'Vierentwintig, vijfentwintig, ... zesendertig. Dan mist oma vast niet nog een koekje.'
Ook het tweede koekje verdwijnt in één keer in haar mond, en het derde en het vierde koekje en ...
Er klinkt gerommel boven: opa schuifelt naar de wc.
Zoals altijd maakt hij flink lawaai wanneer hij het lichtknopje weer niet kan vinden. En hij hoort niet hoe ze beneden snel het blikje terugzet in het hoekkastje en op kousenvoeten naar boven sluipt en snel haar bed induikt.
Haar hart klopt in haar keel. Ze is misselijk van de koekjes en de zenuwen.
Een uur later ligt Lot nog steeds wakker. Ze heeft een ontzettende vieze smaak in haar mond. Het smaakt naar schuldig. Oma zal morgen het blik opendoen en meteen weten dat ze koekjes heeft gestolen. En dan is ze heel teleurgesteld. En opa ook. Lot hoort opa al diep zuchten: 'Waarom? Dat kind mag alles en dan steelt ze van ons. Onze kleindochter is een dief.' En dan mag ze nooit meer logeren bij opa en oma logeren. En dan moet ze aan mama vertellen dat ze ...
De tranen wellen op bij Lot. Ze kan ze niet meer binnenhouden en begint zachtjes te huilen. Terwijl de tranen over haar wangen lopen, rent ze naar de badkamer. Ze heeft zo'n buikpijn en voor ze het weet komen de koekjes en het avondeten in grote golven eruit.
'Omaaaaah.'
Oma en opa komen geschrokken uit hun slaapkamer gehold, oma heeft zelfs maar één pantoffel aan. 'Och meisje, wat is er?'
Oma houdt Lots haar uit haar gezicht terwijl ze boven de wasbak al haar schuldgevoel eruit gooit.
Wanneer haar maag eindelijk weer wat rustiger is, haalt oma een nat washandje over haar gezicht. 'Gaat het weer een beetje?' Lot knikt.
'Til je haar naar beneden? Dan gaan we even lekker rustig beneden zitten, zetten we je lievelingscd op en dan kun je even tot rust komen.
Opa tilt zijn kleine meisje op en draagt haar de trap af. 'Zo jongedame, ga maar lekker zitten, dan pak ik nog een dekentje.'
Terwijl opa Lot lekker instopt, is oma bezig in de keuken. Ze komt terug met een dienblad met drie glazen. 'Kijk, een glas lauw water voor Lot. Dat is goed voor je maag. En voor ons een lekker glas thee.'
Lot neemt een klein slokje van haar water.
'Dat was schrikken, meisje. Weet je wat het beste medicijn is voor meisjes die misselijk zijn?'
Oma staat op en loopt naar het hoekkastje. 'Een zelfgebakken gemberkoekje naar overgrootmoeders recept.'
Ze loopt terug met het geopende blik en houdt het voor Lot. 'Alsjeblieft.'
Lot kijkt naar het lieve gezicht van oma en naar het blik dat beduidend minder vol is dan een paar uur geleden.
Tranen wellen weer op en haar maag begint nog luider te rommelen dan zonet en in een grote golf komen ook de laatste koekjes naar boven.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Annika van Lij · 1 months ago
   Hoi, leuk en ook lief verhaal. Het trok mij wel aan. Dat ze dan ook nog beloond wordt met die heerlijke koekjes, geweldig.  Dat opa en oma niet zien dat er koekjes eruit komen hahaha. 
   • This commment is unpublished.
    Elsbeth Boom · 1 months ago
    dank je. Annika. ik had tijdens het schrijven zo'n medelijden met Lot. hihi
    • This commment is unpublished.
     Annika van Lij · 1 months ago
     Hier ook, het ergere dat ik het vroeger ook heb gedaan.. 
     • This commment is unpublished.
      Elsbeth Boom · 1 months ago
      ik ook.  wat een ontboezemingen zo op de laatste dag van het jaar. ach, die schuld slepen we tenminste niet meer mee naar 2023 😂
  • This commment is unpublished.
   Louise van der Hee · 1 months ago
   Hi Elsbeth, Het verhaal heb ik met plezier gelezen. Daarom reageer ik ook. Maar op het eind begrijp ik niet zo goed  dat een liefhebbende oma bij haar kleindochter die misselijk is, een koektrommel onder haar neus houdt. Dat zou in mijn ogen wel kunnen wanneer oma bijvoorbeeld ineens de rol van een heel gemene heks had aangenomen. Maar hier kijkt Lot naar het lieve gezicht van oma en er staat, oma kon niets anders verzinnen dan het koekjesblik. En dat zou voor een heks te lief klinken. Vanaf de woorden; En oma kan niets anders verzinnen, had voor mij het verhaal best mogen stoppen, want dat maakt naar mijn gevoel de zin, Tranen wellen weer op en haar maag begint nog luider te rommelen dan zonet en in een grote golf komen de laatste koekjes naar boven, sterker.
   Het is maar een mening hoor, maar ik vond je verhaal zeker de moeite waard om een reactie te geven. En omdat ik de schrijfstijl wel heel leuk vind, krijg je vier sterren van mij. 
   • This commment is unpublished.
    Elsbeth Boom · 1 months ago
    Dank je Louise. Oma als heks ... wel een leuk idee.
    Ik kreeg het idee door een oude uitspraak van zoonlief die ik tegenkwam. Als 5-jarige zei hij over een oude buurvrouw: zij denkt dat met koekjes alles goed komt. Zo'n type is oma.
    ik moet toegeven, dat de laatste zin er op het laatst in is geslopen. ik denk dat ik het laat eindigen na 'komen boven'.
    och arm kind.
    en dank je wel voor de 4 sterren.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  2 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 2
Hits: 218
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Alexander Cammans: Het geheim van Montserrat

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.