Claude Aendenboom

Kerstkadoo voor Kadee?

© Claude Aendenboom op 26.12.2022.

 

Voor mijn gevederde bezoeker die ik nu al een tijdje op mijn vensterbank een ontbijt voorschotel wilde ik een bijzonder lekker Kerstkadoo vinden. Jawel, ik heb het over mijn 'huisdier', een oude ekster die ik de naam Kruimeldief schonk, afgekort KD ofwel voluit in het Vlaams: 'Kadee'. Dat woord is synoniem met 'kwant' en 'rare vogel'. Hij kwam vorige zomer voor het eerst uit de blauwe hete lucht gevallen op mijn terras, uitgeput van de dorst. Sindsdien komt de lekkerbek elke ochtend langs voor zijn ontbijt.

Ik heb Kadee de laatste tijd wel erg verwend met Franse kaas, worstjes in schijfjes gesneden en stukjes boterkoek. Gisteren piepte Kadee als een kuikentje, ontevreden omdat er enkel water en brood op het menu stond. Het kan niet alle dagen feest zijn.

Hij is nu terug vrijgezel, vier weken geleden kwam hij nog met zijn jong liefje aangevlogen, zo fier als een pauw om haar te kunnen uitnodigen bij zijn favoriete restaurant 'Breakfast at Kruimeldief.' Zij is blijkbaar met de noorderzon vertrokken.

Op Kerst wilde ik Kadee dus verrassen met allerlei lekkernijen. Een ekster lust enorm graag rupsen en kevers alsook zaden en vruchten. Ik fietste die namiddag naar Nancy die wat verderop een dierenwinkel uitbaat. Maar zij waarschuwde mij: 'Eksters durven soms ramen aan te vallen. Dit agressieve gedrag komt het meeste voor in het voorjaar omdat ze in hun spiegelbeeld een reflectie van een rivaal zien die ze willen wegjagen. Dus gaan ze je raam te lijf. En dat is vervelend, ze kunnen immers voor krassen zorgen en andere schade.'

Ik moest van mijn hart dus een steen maken ook al is de winter in aantocht . Ik besloot om afscheid te nemen van Kadee en hem niet meer te bedienen. Jawel, ik sluit de deuren van mijn restaurant. Hopelijk begrijpt mijn trouwe klant dat een beetje. Ach, eksters zijn slimme beestjes.

Ik googelde nog eens op internet om te weten hoe ik hem voorgoed uit mijn paradijs kan verjagen. Ik las het volgende:

Een roofvogelvlieger zetten omdat die telkens in een ander patroon vliegt. Deze dynamische bewegingen zorgen ervoor dat eksters hier niet snel aan wennen en dus wegblijven. Wat ook kan helpen is een grote klassieke vogelverschrikker plaatsen.

Okee, geen Kerstkadoo voor Kadee. Maar ik zeg u geen vaarwel mijn vriend, 'dra zien we elkander in het stadspark weer...

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Danny Vandenberk · 1 months ago
   Ik ben een mede-Vlaming. Een 'kwant' kende ik nog niet. Weer iets bijgeleerd. Een ekster heeft nogal veel noten op haar zang, zeggen wij dan. In mijn dialect zeggen we: ze heeft veel streek (toevallig een anagram van ekster), of ze stelt hoge eisen, ze vraagt veel (op etensvlak), maar ze krijgt nul op het rekest (alweer een anagram van ekster). Enfin, mooi stukje. Verzorgde stijl. Graag gelezen.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 96
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

H.M. Bootsman: Ridders Gezocht 2: Sneeuwpaarden

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.