Trees Middelkoop

Kerst een sprookje

© Trees Middelkoop op 15.11.2021.

Zoals altijd in de winter tegen het einde van december staat een ster aan de heldere hemel. De ster van bethlehem is een teken, een teken voor de mensen dat er een nieuw tijdperk is gekomen. Het kind liggend in de een kribbe wacht op hun komst. Op de komst van de herders maar vooral op de komst van de koningen. Die zullen het verschil gaan maken. Dan moeten ze wel opschieten want de ster blijft slechts een aantal dagen aan de hemel staan. Heel in de verte ziet de jonge vader een lange stoet aankomen. Het zijn heel veel mensen, die passen nooit in hun de gammele stal, schiet door zijn hoofd. De herders die met hun schapen en lammeren aanwezig zijn doen een paar passen opzij om ruimte te bieden aan de lange stoet. Het is niet één stoet, nee het zijn er drie.

Een uit het oosten een uit het noorden en een uit het westen.

De ‘Koning’ uit het oosten loopt omringd met beveiligers naar de stal en stopt voor de openstaande deur.

De ‘Koning uit het noorden stelt zich naast hem op en ze kijken elkaar bijzonder koel aan.

Als de ‘Koning’ van het westen zich ook daar opstelt is de stemming ver beneden peil. Ze zijn nu slechts met z’n drieën.

 ‘Jij komt op kraambezoek, Vladimir? Achteraan aansluiten. Ik heb toch stellig de indruk dat ik eerder hier was.’ Joe grijnst een beetje schaapachtig.

 ‘Ik heb de ster al eerder gezien dan jij, Joe En wat moet jij hier Xi Jinping? Nooit geweten dat je iets met baby’s hebt.’ Vladimir had beide mannen al vaker ontmoet.

Vladimir strekt zich uit om de moeder te feliciteren. Maria is overdonderd door dit hoge bezoek. Jozef ondergaat het gelaten en hoopt snel weer naar huis te kunnen met hun baby. Na het feliciteren richten de drie Koningen zich direct tot elkaar. Zelden komen ze elkaar in een niet officiële zetting tegen. Dit zou een buitenkans zijn, vinden ze alledrie. Nu kunnen ze misschien hun stempel op deze wereld drukken. Maar ze spreken dit niet uit. De herders begrijpen dat dit belangrijke vorsten zijn en reiken hen een paar strobalen om op te zitten. 
Daar zitten ze dan. Vladimir Poetin, Joe Biden en Xi Jinping. Zonder secondanten en andere bemoeials.

 ‘Het zou goed zijn als wij hier, aan de wieg kunnen staan, Haha, ja letterlijk, van een nieuw begin, heren,’ Joe spreekt met optimisme in zijn stem. 

 ‘Dit licht heeft ertoe geleid dat wij hier zijn gekomen en dan moeten wij ook iets presteren. Ben je het daar mee eens Xi Jinping?’

 ‘Luister Joe, Vladimir. Ik heb het al moeilijk genoeg in mijn land om de regie te houden. Binnenkort zijn er verkiezingen. Natuurlijk wordt ik weer president, maar ook in China is er onrust. Die heb ik natuurlijk wel goed onder de duim, maar een goede actie mijnerzijds zou mijn positie versterken.’

 ‘Maar wat moeten wij hier dan doen?’ Vladimir wil geenszins verantwoordelijk nemen voor het scoren van zijn Chinese collega. Hij moet die man niet eens.

 ‘Wij zijn hier gelokt door het licht , de ster, de ster van Betlehem. Hier gaat het over het klimaat, hier moeten wij zaken doen, dat kan niet anders.’

Vladimir krabt aan zijn neus, hij wil geen zaken doen. Hij wil dat hij de regie heeft, het liefst over de hele wereld.

 ‘Bij mij in de Verenigde Staten  is ook veel weerstand tegen activiteiten om het klimaat te verbeteren, maar we hebben ook een goede lobby hoewel die nog maar klein is. Ik ben ervoor met jullie een convenant te sluiten om de Wereld te redden.’

 ‘Wij drieën de wereld redden? Ik kijk wel uit, om met Russen en Amerikanen samen te werken.’ Nadat hij dit gezegd had loopt Xi Jinping de schuur binnen en gaat even naast Jozef zitten.

 ‘Beste man wat vind jij er van? Moet ik samenwerken met de Russen en Amerikanen ten behoeve van het klimaat?’

 ‘Och heer, ik ben een eenvoudige timmerman, hoe kan ik dat weten. Maar we moeten wel voor elkaar zorgen op deze aarde. Kijk maar naar onze baby, hij zal uw Koning zijn.’

Woest draait XI Jinping zich om. Een baby in een stal die Koning zal zijn. Hahah nee dan wordt hij wel de Koning van de wereld. Hij gaat weer zitten bij de twee anderen en zucht. Hoe in hemelsnaam is hij hier verzeild geraakt. Waarom moet ik zaken doen met die twee?

 Langzaam wordt het ochtend de drie mannen zijn uitgeput en vallen tegen hun strobalen aan in slaap. Maria en Jozef leggen  ze een deken over elk van hen heen. De baby huilt soms maar even, dus kunnen ze slapen. Bij het verschijnen van de maan en het licht van de ster, die nu iets verderop staat, ontwaken ze en eten ze brood en kaas van de herders.

Xi Jinping neemt het voortouw om een nieuwe discussie te voorkomen.

 ‘Kunnen we geen overeenkomst sluiten hier? Bijvoorbeeld dat jij, Vladimir deze winter gas blijft geven aan andere landen en dat jij  iets met al die kolencentrales gaat doen. En Joe als jij gaat werken aan besluiten ten behoeve van het klimaat. bijv. De fossielen brandstoffen afschaffen. Dan ga ik me hard maken om bij ons de milieubeweging meer ruimte te geven en daarvoor ook de nodige beslissingen te nemen. En de ijskappen zullen we minder of zelfs niet meer laten smelten.’

 ‘Je wilt wel veel van me. Ze willen mijn gas maar ik wil macht over hen. Dat is mijn taak. Een groot en sterk Rusland zonder tegenstanders, want die maak ik een kopje kleiner.’ Vladimir strekt zich uit om die grote leider te laten zien.

 ‘Laten we beginnen bij het begin.  We gaan de wereld CO2 vrij maken. Auto’s worden elektrisch. De kolencentrales sluiten we nog deze maand en dan over op milieuvriendelijke brandstoffen. Ik stel voor meer kerncentrales maar daar is natuurlijk op milieugebied ook veel tegen. Daar belasten we de wereld ook mee.’

Xi Jinping is er ook bij gaan staan, hij ziet zich al als de redder van de aarde.

 ‘Bij ons in de VS zal nog veel weerstand zijn maar ik maak me hard om dit aan te vechten en besluiten te nemen voor een beter milieu. Daar kun je van op aan.’

 ‘Wat krijg ik hier voor terug?’ Vladimir wil een ruilhandel, maar daar voelen de twee anderen niets voor.

 ‘Je krijgt een goed geweten er voor terug Vladimir én twee goede vrienden, wat wil je nog meer? Doe je mee?’ Vladimir denkt kort na.

 ‘Ja ik doe mee, maar ik zal scherp opletten of jullie ook je aandeel blijven leveren ’

De drie mannen die nimmer zo met elkaar spraken geven elkaar een hand. 

 ‘Jullie moeten nu gaan, wij gaan ook naar huis, nietwaar Maria?’ Het jonge stel staat op het punt van vertrekken. De ezel staat al klaar.

De mannen begeven zich naar de weg die hen hierheen heeft gebracht en in een oogwenk is er niets meer van te zien dat zij er waren.

 Op de klimaattop beginnen in drie presidenten hun kruistocht voor het milieu. Dingen gaan veranderen, de groep medestanders groeit en groeit.

In de Verenigde Staten komt er een ander beleid en de Amerikanen zetten zich in voor een beter milieu.

In China is er een voorzichtig begin gemaakt de milieubeweging ruimte te geven, om mee te denken over dat milieu. De president heeft diverse wetten veranderd zodat de CO2 aangepakt kan worden en er mogen alleen nog maar elektrische auto’s gebouwd worden vanaf 2024.

In Rusland gelooft iedereen dat Vladimir de redder van de wereld is en ook daar begint het milieu belangrijk te worden en de kolencentrales verdwijnen.

Eindelijk verandert er iets, eindelijk is de mensheid bezig zichzelf en de aarde te redden.

Hoe is dat toch zo gekomen? 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  17.11.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Wat een verfrissend verhaal! Ik vond het een superleuke insteek, origineel en leuk. Geweldig plot!
  Wat ik jammer vind is dat de dialogen wat teveel moraliserend/groene-ridder-achtig zijn, maar dat is mijn persoonlijke mening en dat doet niets af aan je schrijfstijl of je werk. De dialogen zijn verder prima!
  Het einde behoeft wel wat meer aandacht, je gaat ineens over op de alwetende verteller en is een beetje een bummer/tell not show, maar ik heb je verhaal met veel plezier gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  15.11.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  prachtig Trees, jij volgt het nieuws op de voet he? Prachtig kerstverhaal en heel lief! Hoe gaat het met je? Slaap leker
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 636
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cora Sanders: Dromen over moord

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.