Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Kater

Mijn zus belde me om me te feliciteren. Ze vroeg hoe het was. "net als vroeger bij ons thuis""krukken door de ruit, vechtende mannen en huilende vrouwen en kinderen?" "nee man,ze liepen elkaar schreeuwend achter elkaar aan met veel het woord kanker en "ik ga je slaan he" maar ze deden niets dan alleen schreeuwen, als er nou één het gevecht aan ging en ging vechten dan was het beslist dan had mijn huis een arena mogen zijn  maar het is geen schoolpein met 'wie heeft de grootste lul zonder ballen" "da's kut voor je jongen ik wens je toch nog een fijne avond". Mijn zus en ik hebben ons ontworstelt van ons milieu, kampers, kermisklanten,volksbuurten. Ik voel me niet verheven maar het was wel hoe ik niet wilde zijn, ik wilde schrijven en mijn zus werkt hard voor haar centen. Daar zat ik, 19:30U vol met adreline,testosteron en een verkankerd humeur. Ik kon niet schrijven, er zou niet veel goeds uitkomen, bleef van het toetsenbord af,dronk bier en nam wat speed. Mijn hoofd bonkte, ik wilde er niet meer over nadenken de respektloosheid naar mij toe en de ontering van zichzelf. De dag begon goed, kreeg op twitter volger erbij, een verhaal werd opgenomen in het 55 woordenboek en kreeg leuke e mails van mensen die ik niet eens kon. Ik nam een slok van mijn bier, zette het blik op mijn bureau en ruimde die op. 'weer niet kunnen schrijven, toch visite terwijl ik mijn verjaardag niet vier en er nog een minachtig verhaal van maakte ook'. De avond werd bier drinken en mijn adreline een beetje proberen te kanaliseren. Op den duur ging ik doodmoe naar bed. Nu heb ik de voordeurbel eruit getrokken, ik hoef geen mens te zien en schrijf dit verhaal met een vermoeide geest. Was er maar een lekkere meid gekomen die me een flinke beurt had gegeven, dan was de testosteron wat minder en mijn adreline naar een beter doel gegaan. Het is nu 17:19U, ik drink wat bier ga zo wat eten en ik besef weer  wat een zegen het is alleen te zijn.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 294
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeldige invoer

Ter controle je e-mailadres

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.