Helena Mattheyssens

'Kate en Alex' deel 5

© Helena Mattheyssens op 25.01.2023.

Ontspannen en heropgeladen vloog Kate terug huiswaarts. Over enkele dagen kwam Oslo aan de beurt. Wat nazicht in de gallery, vergadering met personeel over de 'to do' lijst en thuis na uitpak opnieuw inpak. Na de mondaine voor Londen werden nu de sobere monotone kledingstukken bovengehaald. Met strakke haren en pantalon en ruime trui stapte Kate in de opgebelde taxi richting luchthaven, een jas zwierig om de arm. Een gevulde sporttas was meer dan voldoende voor Oslo, had Kate berekend. Ze kende 'the drill' in de luchthaven, wachtte effe aan de gate en boarding begon. Eens 
ingeriemd, alles verliep snel, werd een micro Aquavitje aangeboden vergezeld van een streepje gerookte zalm. Er stond een Noors vlaggetje ingeprikt zoals bij een maanlanding maar dan vele malen kleiner. Het haast rituele zalmfestijn trok zich op gang. Hoe noordelijker de vlucht, des te meer mannelijke passagiers aan boord, zakenlui. Vrouwen houden van bronzen in de zuiderse zon. Kate viel in een sluimerslaap tot plots een stem haar wekte: 'This is your captain speaking. Nothing to worry about at the moment but we detect an out of control flap at the right wing. We're monitoring the situation and we should be able to reach Oslo Gardermoen airport but at some point, I might decide otherwise and head to the closer by Kopenhagen Kastrup airport. Keep your seatbelts on and relax. Of course, we will get you updated on changes. Thank you.'
Kort nadien, Kate was weer ingedommeld, kwam de piloot al terug met de boodschap dat ze in Kopenhagen zouden landen. Er was wat zenuwachtig gemor onder de passagiers. Eens uitgestapt, werden de reizigers ontvangen in een zaaltje met enkele tafeltjes. Het vliegtuig was trouwens dun bezet dus iedereen vond wel een plaats. Kate koos een tafeltje voor twee en voor ze goed en wel neerzat, bood zich een man aan met de vraag of hij haar mocht vervoegen. Beleefd maar er niet mee opgezet, knikte Kate instemmend. Het was wat onwennig en hij startte een conversatie over het oponthoud, dat heel vervelend uitkwam. Om het ongemak wat te verzachten werden koffie en Danish pastry rondgedragen. Dat viel goed want met een volle mond praat je niet. Je blijft wel niet urenlang aan een koek knabbelen. Hij nam de draad weer op en vertelde dat hij apotheker was in een grote kliniek, op weg naar een congres. Congressen worden in Noorwegen best in wat latere zomer gehouden, zo rond midden augustus, om de deelnemers 's avonds nog ruim daglicht te gunnen en 's nachts toch al meer kans op slaap te bieden. Kate als gallery eigenares zag niet veel gemeenschappelijks met de apotheker tenzij misschien de pleister aan haar pink. Hij bleek inderdaad niet bepaald kunstminnend te zijn en Kate was niet erg begaan met wetenschap en al zeker niet met farmacologie. Het gesprek droogde op vermits er ook geen kroost bleek aan beide zijden om over te pochen. Gelukkig duurde de herstelling niet heel lang en mochten de passagiers terug aan boord. Veel later dan gepland landden ze in Oslo en de apotheker en Kate verdwenen uit elkaars wereld.
Noorwegen, het land van Edvard Munch, Edvard Grieg, fjorden, zalm, aquavit en aardolie, meer wist Kate er niet over. Ingecheckt in haar strak moderne hotel, zette Kate haar bagage (sporttas) in haar reusachtige maar sober ingerichte kamer en haastte zich naar het restaurant want het was al laat. Snelle maaltijd, met zalm uiteraard, en op weg naar de lift liep ze langs de vrij weelderig ingerichte bar. In een hoek stond een beeld en zat een beeld van een man. De lift arriveerde, opende, wachtend om de volgende hotelgast naar haar/zijn verdieping te voeren. Er waren er veel, verdiepingen, maar Kate schonk niet de minste aandacht en maakte al zeker geen aanstalten om de lift te betreden. De man, 'bespoke' gekleed, zat te lezen met een drankje op de tafel naast zich. Alles aan hem was voornaam, zijn uiterlijk, zijn voorkomen en zijn houding. Kate, zelf nog in haar reiskleren, durfde de bar niet betreden, hoewel de man haar betoverde. Ze besliste zich te gaan opfrissen en omkleden. De lift was net vertrokken met een groep hotelgasten en Kate zag het lichtje niveau per niveau stilstaan om helemaal tot boven te klimmen. Het wachten duurde eeuwig. Eindelijk belde de lift, terug beneden, als teken van bereidheid naar de volgende hotelgast toe. Kate ging vier hoog, haastte zich naar haar kamer, sproeide zich wat af en trok de beste kledij uit de sporttas aan. Terug naar beneden in zeven haasten langs de trap en dan statig naar de bar gestapt. Met een nonchalante zwaai betrad ze de bar om vast te stellen dat de man verdwenen was.
De volgende morgen, nog beduusd van de tegenvaller in de bar, wou ze de receptie van het hotel om informatie vragen over lopende tentoonstellingen. Aan de receptie stond de man van gisteravond bezig met uitchecken. Ontgoocheld over gemiste kansen, ging ze achter hem aanschuiven en hield een oog op de uitwisseling van gegevens bij de afrekening. De receptionist drukte de man op het hart dat de verwachte maar te late dossierzending hem zou nagestuurd worden. 'So, Mr De Grande-Wilmington, we'll send you the documents as soon as they arrive to this address?' Hij toonde het adres op prachtig gemarmerd papier. Kate rekte en strekte zich om een glimp op te vangen en zag enkel een naam en beginletters van de bewuste town: Hill's View, Dor... geen tijd om de rest te lezen. 'We hope you will stay with us again in the near future. Have a nice flight back to London.' Mr De Grande-Wilmington nam zijn flinterdunne computertas, draaide zich om en groette Kate beleefd. De rest van zijn bagage werd in een koperen trolley buiten gereden en vakkundig in het koffer van de luxe limo geschikt.
Kate slenterde door de stad op dag één en twee en tikte toch twee schilderijen op de kop, lege hoofden en een enigmatische compositie. Ze zouden nagestuurd worden met de nodige documenten. 
Oslo had geen vreugde gebracht, straalde zelf trouwens weinig animo uit. Kate vloog in mineur terug naar huis. 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

Indien een auteur geen behoefte heeft aan feedback is die mogelijkheid hier niet zichtbaar!


Hits: 59
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cas Raaijmakers: Voetballer in de tuin van Epicurus

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.