SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Kate

Publicatie: 23.06.2022 | Helena Mattheyssens

En hij stoof de kamer binnen. Wild van zin en lust greep hij naar zijn vrouw. Zij staarde hem ijskoud aan. Zijn blik draaide bij en hij kalmeerde. De ontnuchtering deed hem een halfvol glas met iets sterks in de hand nemen, zijn leven had hij er zelden in, in de hand. Alexander - Alex voor de vrienden -  was professor, besloten in een hokje, het hokje van zijn leerstoel, zijnde zijn kennisgebied. Als professor geschiedenis had hij geluk, zijn hokje bleef groeien, elke dag breidt de geschiedenis namelijk uit. 

Tot enige redelijkheid teruggekeerd besloten ze de dag te beëindigen, Kate moest vroeg aan de slag. Zij runde een galerie en een groot project stond op stapel, hedendaagse kunst, waarvan eigenlijk niemand de inhoud noch zin begreep. Of is dat misschien net de sleutel tot het succes van de ronkende kunstenaarsnamen? 

 Een snaak met lang vies haar liep nonchalant de ruimte in, Kate kwam hem tegemoet, ietwat ongerust omwille van de gitaarkist in zijn hand. 'En u bent?'. 'Nieuw... oh, Thijs van Garen' met een lichte buiging. Hij opende zijn kist, zonder gitaar, en stalde omzichtig en met eerbied vier kleine doekjes uit, in welbepaalde volgorde. 'Merk op', aldus Thijs,'dat de bomen (er stond niks anders op elk doekje) sequentieel van rechtopstaand, meer en meer doorbuigend, geveld raken. Ook het kleurenpalet geeft de aftakeling weer, een menselijke symboliek.' Zelfgenoegzaam wachtte hij op eerbetoon. Kate, die de symboliek al doorhad vanaf het tweede doekje, ze is geroutineerd, was niet onder de indruk maar wou de snaak met lef niet ontmoedigen. Aansporing en ondersteuning heeft het jonge volk nodig. Zelf heeft ze die nooit gekregen. Peinzend bekeek ze Thijs en de omvervallende bomen. 'Weet je Thijs, ik heb hier om de hoek nog net het ideale plekje vrij om je werkjes op te hangen.' Perfect bedacht, de bomen gingen trouwens al zelf het hoekje om. Thijs klapte verrukt zijn kist terug dicht, dankte omslachtig en paradeerde naar de uitgang. 

 De vernissage trok veel excentriek kunstminnend volk. Ondertussen, om de hoek, stond een oude depressieve man naar de vier boomschilderijtjes te staren, meebuigend met de omvervallende bomen tot hem bijna hetzelfde lot overkwam. Het was duidelijk, hij had zijn geestesgenoten gevonden die zijn thuis mee kwamen bevolken, al waren ze bomen. Hij sprak Kate aan en blijkbaar werd een snel akkoord rond de prijs bereikt. Omdat ze klein waren en de man zo troosteloos leek, verpakte ze de doekjes meteen en de oude man verdween met een sprankel glimlach op zijn verrimpeld gezicht, de nieuwe vrienden veilig onder zijn arm knellend. Een jongere gast opende de deur voor hem en die geste vergrootte zijn dankbare glimlach. 

 De volgende tentoonstelling met verkoop naderde, nog enkele dagen. Thijs Van Garen stapte, zoals afgesproken, binnen met zijn vertrouwde gitaarkist. Hij kwam zijn vier bijdragen afleveren. Deze keer werden de vier elementen uitgebeeld op ludieke wijze. Verrassend was wel dat Thijs daartoe in staat bleek, je zou het hem niet nageven op zijn slungelachtige voorkomen. Water was een lekkende kraan. Vuur een brandend lucifertje. Aarde een zak potgrond. En lucht een fietsband die bijgepompt werd. Eén cynische gast zou voldoende zijn om de werkjes, van om de hoek, te willen bezitten en, indien nodig, zelfs op te bieden. Om de hoek, was de vaste 'hangplek' voor de doekjes van Thijs. En zo geschiedde op de vernissage. Van om de hoek klonk een schaterlach. Een van de gasten was afgeweken om eerst de omvang van de expositie te ervaren. Hij stond voor 'De Vier Elementen '. Gosh, die moest hij beslist kopen en hij schreef ze neer op een meegegrist notitieblokje. Straks negotiëren. 

 Het zou de laatste exhibitie van Kate worden.

 

Dit zijn aaneengerijgde fragmenten uit mijn onuitgegeven werk 'Kate en Alex'.

WAARDERING

HITS:

72

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
24.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
De uitleg dat het fragmenten zijn, maakt het iets duidelijker, maar ik begreep zelf niet zo goed waarom het verhaal bij het perspectief van Alex begon terwijl daar vervolgens niks meer mee gebeurde. Ook begreep ik (uit de omschrijving van Thijs) niet helemaal waarom de wat komischere elementen schilderijtjes niet van hem verwacht zouden worden. Het concept van het verhaal vind ik wel leuk, dat Kate haast uit meelij die artiest een plekje in haar galerie gunt en dat dát juist de bezoekers meer aanspreekt. Hoe je schrijft over de oude man die geroerd is door de bomen doekjes vind ik bijvoorbeeld erg mooi en hoe de schaterlach al te horen is van degene die de elementen heeft gevonden idem dito.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Helena Mattheyssens 24.06.22
    Hartelijk dank voor je uitgebreide commentaar, Nachtmens. Deze is begrijpelijk wat Alex betreft. Ik gebruikte de aanhef van 'Kate en Alex' omdat de twee hoofdpersonen erin voorkomen maar meer wou ik over hem niet kwijt, het manuscript gaat hopelijk ooit in uitgave. Vele personages treden op, Thijs bood zich aan als beste keuze omdat zijn samenwerking met Kate zich tot het beschrevene beperkt. Alle anderen lopen verweven doorheen het hele verhaal. Na de vrij stereotiepe symboliek van oude bomen/ oude mensen kwamen de ludieke 'vier elementen' verfrissend, zij het onverwacht, over van de hand van Thijs.
    Ik ben blij met je evaluatie.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.