Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Karper

Al zou ik mij er tegen weren
Steeds meer dagen beelden op
De ene sterker dan de ander

Maar ik weer ze niet
Al zijn er soms harde om dragen
Steeds is er één dat er om doet

Het zomert zoals alleen toen zomers waren
Mijn kinderfiets blinkt in de zon
Daar zie ik hem al bij het water

Mijn opa met de grote groene paraplu
Lacht breeduit als hij mij ziet
Stil, maant een vinger op de mond

Een andere wijst naar de dobber en kijk
Aan de lijn spartelt de vis en opa en ik juichen
Later zwemt de karper in het oude bad op het koertje
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 28
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.