Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Inzendingen: 1046
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Karins zwarte agenda
© Gerard Treffers op .
Aantal hits: 1130


 Blingbling

Karins zwarte agenda

Karin, onze dochter is een gehandicapte, autistische vrouw van 40 jaar. Ze functioneert op het ontwikkelingsniveau van 3-5 jaar en is ongeveer 1meter zestig turven hoog, waardoor ze altijd veel jonger geschat wordt. In het vervolg van dit verhaal zult u merken dat dit veel voordelen biedt voor haar zwarte agenda. Om gezondheidsredenen gaan we al twintig jaar in de winter naar Puerto Rico in Gran Canaria. Voor Karin is Puerto Rico een eindeloos paradijs, maar ook een plaats van ongekende verzoekingen. Voor praktisch iedere winkel staan wel een of meer tafels met daarop tientallen horloges en Blingbling uitgestald. Een simpele wandeling door het winkelcentrum, betekent voor ons een onophoudelijke strijd om niet onder enthousiaste kreten van het ene naar het andere stalletje getrokken te worden. Na 40 jaar word je daar moe van. De eerste non-verbale indrukken die je van een mens hebt worden door gewone stervelingen vaak gevormd door mimiek, houding en bewegingspatroon, kleding etc., zo niet bij Karin, zij scant naar horloges, armbanden, oorbellen, ringen en kettinkjes. In een mum van tijd heeft ze iemand ingeschaald. Als dit eenmaal op haar harde schijf is opgeslagen, is het niet meer te deleten, zelfs na jaren niet. In haar bijna oneindige verzameling prullaria, is er bij Karin altijd plaats voor meer.

vrienden

Iedere avond vanaf 21.30 tot 22.30 lopen er een paar travestieten het winkelcentrum een paar keer een rondje, ze willen zo reclame maken voor hun theatershow die om 22.30 uur begint. Het zijn meestal frêle, vermagerde jongens die op torenhoge hakken lopen, geschminkt als goedkope prostituees, met enorm opzichtige hoeden, kettingen en protserige andere versierselen. De aandacht die ze vroeger nooit kregen wordt nu ruimschoots gecompenseerd door het gemêleerde gezelschap toeristen, waaronder getatoeëerde Manchester hooligans en dronken Scandinaviërs, die ze in hun eigen onovertroffen taaltje de meest oneerbare voorstellen toeschreeuwen. Als ze zo langs de tafeltjes van de diverse eetgelegenheden lopen hebben ze de volle aandacht van Karin, die in deze met enorme horloges en goud behangen exhibitionisten, geestverwanten ziet. Als ze langs komen verlaat ze ongeacht wat op haar bord ligt haar stoel en stort zich aan de 70cm uitstekende kunstboezem van een van de ‘meisjes’. Deze raken op hun beurt weer vertederd door zoveel liefde en bewondering die hen te beurt valt en nemen iedere avond ook ruimschoots de tijd om dit begroetingsritueel ten overstaan van alle gasten mee te spelen. In al die jaren heeft die opgebouwde ’vriendschap’ Karin geen windeieren gelegd. Pronkjuweel is een 20cm brede vlinderring, die ze als trofee van een van haar ‘vrienden’ draagt.

In de laatste twintig jaar heeft Karin een overweldigende, meedogenloze methodiek ontwikkeld om onschuldige passanten al hun sieraden te ontfutselen. Ze kan zich voordoen als een leuk, spontaan, enthousiast klein meisje maar ze heeft zo haar eigen zwarte agenda. Die agenda kan in verschillende omstandigheden en situaties aangepast worden. Is haar aandacht getrokken door een mooi sieraad, en mooi betekent vooral groot, kitscherig en vol glitters, dan trek ze haar plan. Een argeloze voorbijganger wordt in de eerste fase verrast en vertederd door Karins enthousiasme en extreme aandacht en wordt zo tot stilstand gebracht. 

Dat is zijn/haar eerste fout! Na de eerste verwarring ervaart het slachtoffer deze eerbetuigingen als een bevestiging van zijn/ haar goede smaak en in sommige gevallen zelfs van zijn/ haar identiteit. Dat is de tweede fout! In een volgende fase van deze voorspelbare strijd herkent men dat Karin verstandelijk gehandicapt is, zo ontstaat er een zwak moment, waar Karin genadeloos gebruik van maakt. Zeker in de Spaanse cultuur, waar men niet gewend is aan verstandelijk gehandicapten in het publieke domein ontstaan er ongekende mogelijkheden voor Karin. Het slachtoffer krijgt te maken met allerlei vreemde en gemengde gevoelens van verlegenheid, bewogenheid, superioriteit en medelijden. Je ziet alle emoties in een paar seconden voorbijkomen. Dit is een klimaat wat perspectieven biedt voor Karin. De volgende fase in deze ongelijke strijd is dat Karin de gedoodverfde juwelen 'voor de lol mag passen’: Dat is de derde fout!

Hierna brengt Karin de definitieve genadeslag toe door haar enthousiasme tot ongekende hoogte op te voeren en het slachtoffer het idee te geven, dat juist dit juweel het enige is wat ze haar hele leven geambieerd heeft. Ze kan zo de aandacht trekken van een gehele winkelstraat een opstopping veroorzaken en zo tot een ongekend enthousiasme geraken. Dit gespeelde ultieme geluksgevoel gaat ver boven het vermogen van de gemiddelde emotionele verwerkingscapaciteit van een voorbijganger. Het leidt tot totale crisis waarin ieder rationeel besluit door de emotionele tsunami onmogelijk wordt.  Uiteindelijk capituleert de verwarde en gehersenspoelde passant en geeft de begeerde kleinoden genereus aan Karin en vervolgd zijn/ haar weg slingerend, gedesoriënteerd, confuus en met licht groeiende twijfels. We hebben heel wat mensen in bescherming voor Karin moeten nemen, die hun gouden horloges, trouwringen, paarlen kettingen en andere kostbaarheden rücksichloos weggaven. 

Vervolgens moeten wij als ouders dezelfde emotionele strijd voeren als de voorbijganger, als we Karin opdracht geven de 'gekregen spullen' weer terug te geven. Het laatste wanhoopsoffensief van Karin is dan ons te bombarderen met een scheldkanonnade en een ultieme poging om ons schuldgevoelens aan te wakkeren. Niet alleen ons, maar soms weet ze ook omstaanders voor haar karretje te spannen. Ze weet feilloos wie ze in haar dramaopvoering moet betrekken. We hebben meegemaakt dat wildvreemden ons later nagelopen zijn met een sieraad om aan dat arme kind te geven. Ze moesten eens weten dat Karin met al haar verzamelde spullen een groothandel kan beginnen. Na 35 jaar winnen we dit gevecht maar net, en gaan we verder met een schuldgevoel dat we 'dat kind’ haar gekregen speeltje ontnomen hebben. Veel zakkenrollers en ander straattuig zijn stinkend jaloers op de uitgebreide tools en slagvaardigheid van Karin en haar zwarte agenda.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Karins zwarte agenda"

Geschreven door Gerard Treffers . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !