Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Inzendingen: 1040
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
kannst du Musiken oder nur Noten spielen?
© monsieur Robert op .
Aantal hits: 378
Márta (ének) zong weer zoals bij ons alleen maar een mager speenvarken kan zingen en die kunnen zingen, vooral als ze de volgende dag geslacht zullen worden, oh pardon. Márta Sebestyén dus. Sándor stond weer ouderwets gezellig een dor berkenbos om te zagen op zijn haveloze contra. En Mihály Sipos, de primasz, kraste op zijn viool de dansmelodie. Het was zelfs zó erg dat alle zangvogels met een stamboom en een geldig certificaat van echtheid uit Amsterdam-Zuid die avond uit stil protest hun snavel hielden. Nee, dit kon écht niet, er zijn grenzen.
Muzsikás uit Transsylvanië trad op in de compleet uitverkochte Grote Zaal van het Concertgebouw. De vaste abonnementhouders klapten hééél beleefd, ze vonden het hééél erg mooi en er was zééér deskundig gespeeld en gezongen. Vooral dat éne langzame stuk na de pauze, kom, hoe heette dat ook alweer?
‘Een csárdás’, antwoordde Mihály beleefd.
‘En het vioolconcert van die meneer Brahms dan?’, vroeg ik na afloop van het concert nog voorzichtig aan Mihály.
‘Ja, dat is waar, ja, dat is natuurlijk óók mooi, het is best wel heel charmant, maar, ja, hoe zal ik het zeggen, het blijft toch een beetje een zoetig studeerkamermuziekje, aber ihre Melodien tanzen nicht, tanchaz! Zo spelen wij niet, wat zeg ik, zo leven wij niet’, zei hij zacht.
‘Wij kunnen niet eens zo deftig spelen. Ik heb het weleens geprobeerd, toen er even niemand keek, maar ik kan het gewoonweg niet, zo begrijpen wij Hongaren het leven niet. Mendelssohn spelen we al op ons vijfde, op je zevende speel je het achtersteboven of onderstevoren, zonder partituur want daar hadden we in ons dorp geen geld voor, allerlei andere dagelijkse dingen gingen gewoon altijd voor. Bovendien leer je de melodie gewoon van je vader en die weer van zijn vader, en oja, de Caprices van die meneer Paganini, ja die komen qua temperament in de buurt, tegen u kan ik dat wel zeggen en natuurlijk kregen we gisteravond weer een staande ovatie’, zei Mihály stil voor zich uit.
‘Doe de groothartelijkste groeten aan Márta.’
‘Dat zal ik zeker doen, maestro, in onze geboortestreek hebben we een oud spreekwoord dat zegt ‘kannst du Musiken oder nur Noten spielen?’, en dit zegt precies wat ik bedoel, goeiedag.’
‘Bismillah, zijn ze weg? Ja? Echt waar? Oh, gelukkig!’
En de zwarte krasvogels begonnen weer kraaiend te snavelen, het concert was afgelopen. De zaal liep leeg, de rust in Amsterdam-Zuid was teruggekeerd!
En voor de nietvogelaars onder ons: de zwarte kraai (Corvus corone) wordt tot de gediplomeerde zangvogels gerekend.
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "kannst du Musiken oder nur Noten spielen?"

Geschreven door monsieur Robert . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !