Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

361 Hits

Publicatie op:
Kakkerlak

Kakkerlak had het zwaar. Ze was tot de overtuiging gekomen dat ze een fors imagoprobleem had. Ze werd met voeten getreden. Letterlijk! Overal waar ze haar gezicht liet zien probeerde men haar dood te trappen. Ze keek eens in de spiegel en vond dat ze er wel lekker strak uitzag. Mooie lange voelsprieten, een plat, prachtig zwarte lijf. Wat was daar nou mis mee? Tóch moest er iets zijn. Ach was ik maar een ander dier, zuchtte ze. Eentje die door iedereen bewonderd wordt!

Kakkerlak woonde in de broodtrommel van de oude, slecht ziende, meneer Jansen. Die zag zo slecht dat hij Kakkerlak niet opmerkte. Lekker en lekker veilig dus. Op een goede dag zat ze in een spleet onder de plint in de woonkamer van meneer Jansen waar ze op TV alle menselijke sterren voorbij zag komen. De een nog mooier dan de ander. Och was ik maar zo’n mensdier, dacht ze, knisperend met haar voelsprieten. Hoe zou het leven er uit zien als ik een mensdier was, met de borsten van Katja, de haren van Madonna, de neus van Britney Spears, de heupen van Sylvana, de kont van J. Lo en de benen van Lady Gaga?

Dit nu hoorde Zonnekoekje, het lieveheersbeestje met een dierenmakeoverspeciaalzaak dat kon  toveren. Toen Kakkerlak weer op haar vertrouwde plek in de broodtrommel van meneer Jansen zat, kreeg ze bezoek van Zonnekoekje.

‘Ik kan jouw wensen vervullen Kakkerlak, maar voordat de aarde een hele rondgang om de zon heeft gemaakt moet je beslissen of je voor altijd zo’n prachtig vrouwmens wilt zijn of dat je wilt terugkeren naar je oude bestaan. Als je geen keus maakt dan blijf je eeuwig  gevangen in het lichaam van een mens’.

‘Ha, zei Kakkerlak, denk je écht dat ik ooit terug zou willen naar mijn armetierige bestaan? No way!’ ‘Okay’, zei Zonnekoekje, ‘Ik zie dat je ook al wat Engels hebt opgepikt van de TV. Dat is mooi. Goed dan, hou je vast.” Met een spreuk die alleen lieveheersbeestjes kunnen verstaan werd Kakkerlak omgetoverd tot popster “Kokky Roach”. Meneer Jansen schrok zich een hoedje toen er uit het niets een bloedmooie dame tevoorschijn kwam. Kokky liep maar snel de deur uit. Zonnekoekje had geen half werk gedaan. Het bleek dat Kokky wereldberoemd was, over de hele wereld hitparades stond, en op wereldtournee was. Paparazzi, die net als kakkerlakken in spleten leven, waren haar al op het spoor toen ze de straat uit probeerde te lopen. Een ellenlange limousine, van haar manager zo bleek, kwam de straat in, stopte voor Kokky’s neus. De deur zwiepte open, handen pakten haar beet een trokken haar in de wagen. Ze kreeg een glas champagne in haar handen gedrukt en een spiegeltje met daarop een lijntje coke.

‘Wat deed je daar nou in dat huis?’, vroeg de manager. ‘Wij zijn hartstikke laat voor het concert in Amsterdam vanavond!’ Kokky deed er maar het zwijgen toe. De limousine sprintte intussen over de weg zich weinig aantrekkend van onnozelheden als maximum snelheden. Voor ze het wist stond ze op het toneel haar liedjes te zingen en het concert was nog niet afgelopen of er was een persconferentie waarin iedereen wilde weten wat er door haar heen ging tijdens de staande ovatie die ze kreeg. Doodmoe kwam ze uiteindelijk in een hotel terecht, nam de slaappillen die de manager haar had gegeven en viel in een diepe droomloze slaap die wreed werd verstoord door het aanbreken van de nieuwe dag. Na een haastig ontbijt ging het in de limousine naar een privéjet die haar naar het volgende concert in Melbourne bracht. Daar ging alles precies zo als in Amsterdam en daarna kwamen nog Shanghai, Tokio, New York, Rio de Janeiro en nog honderdvijftig andere plaatsen die Kokky niet kon onthouden. Gelukkig hield de coke haar op de been en leerde ze zich ontspannen met whisky. Alleen… de slaapppillen, die werkten steeds minder. Alle wensen van Kakkerlak waren weliswaar vervuld, maar Kokky… Kokky kon niet meer slapen. Ze was zo on-be-schrijfe-lijk moe!

Op een dag na een concert in Beijing of zo, dacht ze in haar hotelkamer terug aan haar bestaan als Kakkerlak. De hele dag onbekommerd kunnen eten en slapen in het veilige huis van meneer Jansen! Het was Kokky een fortuin waard. Misschien wilde ze er toch naar terug. Ze besloot er nog een nachtje over te slapen. De volgende ochtend herinnerde ze zich de woorden van Zonnekoekje. Was de zon eigenlijk al een keer rond gegaan? Ze rekende en… oh nee, ze was net een half uur te laat!‘

‘Zonnekoekje’, smeekte ze, ‘Wees genadig. Ik wil weer Kakkerlak zijn. Ik ben te laat maar…’ Zonnekoekje kwam als bij toverslag tevoorschijn.

‘Hm’, zei die, ‘de wintertijd vandaag is ingegaan en dus is het is een uur vroeger. Ik verhoor je wens!’ Een tel later zat Kakkerlak tevreden met zichzelf in de broodtrommel van meneer Jansen en sliep een gat in het brood…


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kakkerlak"

20.04.20
Feedback:
Erg leuk!!!
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig