Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Kabouteren

Publicatie: 15 september 2020
Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte. Het was hier toch ergens? Ik kijk nog eens op de kaart die in de abri hangt en vervloek de gare accu van m’n telefoon. Ik weet het adres, maar dat ligt in een typische jaren tachtig-nieuwbouwwijk met een onnavolgbaar straatnaam-huisnummerschema. Maar nu denk ik echt te weten waar ik heen moet.
 
“Ah,” zegt de vriendelijk grijnzende man die een half uur later open doet. “Jij bent zeker de journalist. Hoi, ik ben Henk.” Ik stel me voor. “Kom verder,” zegt hij en beent de woonkamer in. Daar zijn nog vier mannen, die zich aan me voorstellen.
 
Ze hebben elkaar leren kennen op een internetforum. Wat begon als gedeelde interesse groeide langzaam uit tot vriendschap. “En dan besluit je elkaar een keer in het echt te ontmoeten.” zegt Henk. “Dat is twee jaar geleden. Eerst één keertje, een paar maanden nog eens, en voor je het weet zie je elkaar elke vier weken.”
 
In het midden van de voorkamer ligt een grote stapel kleren. Op een tafel liggen nepbaarden, mutsen, pijpen en allerlei andere attributen. Aan de muur hangt een aantal foto’s van tuinkabouters. In het eerste kwartier voelen de mannen zich wat opgelaten, maar al snel nemen enthousiasme en bier het over en gaan ze op in hun bezigheden. Kledingstukken worden bekeken, vergeleken met de foto’s aan de muur. Kleren gaan uit, andere kleren aan. Adviezen worden gevraagd en gegeven en de blikken blijven gaan naar de foto’s op de muur.
Een belangrijk onderdeel van kabouteren, legt ene Jan uit, is de gelijkenis. “Je hebt die ene tuinkabouter niet zomaar uitgekozen. Je wil hem wórden. En dat proces, die transformatie, is de voorpret.” En het moet gezegd, in de loop van de avond worden de mannen steeds vrolijker. Én ze lijken inderdaad steeds meer op de foto’s aan de muur.
 
Tegen drieën is iedereen tevreden met z’n outfit. Na een laatste biertje gaan de mannen één voor één naar buiten. Ze omhelzen elkaar, geven high-fives, boksen. Wensen elkaar succes. Als laatste vertrekt Henk. Zoals afgesproken ga ik met hem mee.
“Het gaat niet alleen om de gelijkenis,” fluistert hij tegen me, terwijl we door de wijk lopen. “De echte kick komt natuurlijk nog.” Na tien minuten stoppen we bij een tuin met diverse tuinkabouters. Eén van lijkt precies op Henk, tot en met de pijp die in de mondhoek bungelt. Henk verstopt hem voorzichtig achter een struik en neemt vervolgens zelf de plek in. “Ik weet natuurlijk niet wanneer de bewoners wakker worden, maar hoe langer het duurt, hoe groter de kick. Dat moment dat de gordijnen open gaan en de mensen zien dat hun tuinkabouter tot leven is gekomen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.”
“En dan?”
“Nou, dan rennen hè.” giechelt Henk.
Vroeger had hij wel andere bonte avonden met mannen, had Henk me eerder die avond al toevertrouwd. Daar stopte hij mee toen hij het kabouteren ontdekte. “Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan seks.”
WAARDERING
HITS
530
AANGEPAST: 21-10-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
30.09.20
Graag je feedback a.u.b.:
Uw stukje maar laat gelezen, maar erg veel genoten!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.09.20
Graag je feedback a.u.b.:
Geestig, Wouter. Ik zie het allemaal voor me.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig