• Korte verhalen

  Korte verhalen op Schrijverspunt
 • Informatie

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Eén seconde

De bar

je hebt maar een paar seconden nodig om iemand zijn stemming te verpesten. Misschien ervoor kunnen zorgen dat iemand net met het verkeerde been uit bed stapt, of dat er net niks overblijft van dat optimisme, inderdaad maar een paar seconden is wat je nodig hebt.

               Reinier keek geïrriteerd voor zich uit, hij draaide zich om naar de barman en vroeg hem boos om nog een biertje. Deze begreep hoe hij zich voelde dus reageerde niet op zijn onbeleefde houding en tapte een glas. Je zou het niet verwachten van iemand die in een café werkt, maar in al die jaren dat hij hier staat blijft hij zich irriteren aan de onrust die ontstaat na een moment als deze. Vreemd vindt hij het niet, iedereen komt naar een café voor een gezellige avond, dan is het niet ongewoon dat het rumoerig wordt wanneer deze gezelligheid plots stop wordt gezet, vooral als het op onrechte wijze is als deze.

               ‘Zelfs een vrouw had gezien dat dat buitenspel was!’ schreeuwde Dirk, hij zat bij de ingang met drie andere mannen. Alle vier roken ze naar bier, dat deed in hun verdediging bijna iedereen hier, zelfs het café in zijn geheel had een lichte bierlucht hangen.

               ‘Doe rustig Dirk.’ zei Albert, een van de drie mannen die bij Dirk zat. Dirk haalde boos zijn schouders op, dronk zijn glas in een keer leeg, deed zijn jas die hij aan zijn stoel had gehangen aan en liep mopperend naar buiten om een sigaret te roken. Hij was blijkbaar niet de enige met dit idee, achter hem liepen nog vier man aan.

               Rechts achter in de hoek naast de wc’s zat een man. Hij was rond de dertig met een haarlijn die licht naar achteren begon te gaan. Hij droeg een simpele spijkerbroek met daarboven een blokjeshemd. Somber keek hij naar het gele papiertje in zijn hand. Het enige waar hij op focuste was dat gele papiertje, de mannen die boos naar de televisie aan het schreeuwen waren zag hij niet, al het lawaai wat iedereen maakte sloot hij van zich af. Reinier die net zijn bier had gekregen liep naar de man toe en ging bij hem zitten.

               ‘Johan, hoeveel had je ingezet?’ vroeg hij, nog steeds geïrriteerd over de wedstrijd, maar dat zette hij even aan de kant.

Johan bleef nog een paar seconden naar het gele papiertje staren, vervolgens verkreukelde hij dit in zijn hand en hield diezelfde hand voor zijn gezicht zodat deze voor Reinier verborgen was.

Met veel spijt in zijn stem zei hij: ‘Te veel Reinier,’ de hand waarmee hij zijn gezicht verborg was lichtelijk aan het trillen ‘veel te veel.’

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 85
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

En God schiep de vrouw ....

dec 01, 2019 Antoinette Jarig

Oeps

nov 24, 2019 Antoinette Jarig

WILDGROEI

nov 18, 2019 Joris van Os

Heksje Hadewijch

nov 21, 2019 sasha denhaene

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…