Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Inzendingen: 1058
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Eén seconde
© Karel Bayon op .
Aantal hits: 370

De bar

je hebt maar een paar seconden nodig om iemand zijn stemming te verpesten. Misschien ervoor kunnen zorgen dat iemand net met het verkeerde been uit bed stapt, of dat er net niks overblijft van dat optimisme, inderdaad maar een paar seconden is wat je nodig hebt.

               Reinier keek geïrriteerd voor zich uit, hij draaide zich om naar de barman en vroeg hem boos om nog een biertje. Deze begreep hoe hij zich voelde dus reageerde niet op zijn onbeleefde houding en tapte een glas. Je zou het niet verwachten van iemand die in een café werkt, maar in al die jaren dat hij hier staat blijft hij zich irriteren aan de onrust die ontstaat na een moment als deze. Vreemd vindt hij het niet, iedereen komt naar een café voor een gezellige avond, dan is het niet ongewoon dat het rumoerig wordt wanneer deze gezelligheid plots stop wordt gezet, vooral als het op onrechte wijze is als deze.

               ‘Zelfs een vrouw had gezien dat dat buitenspel was!’ schreeuwde Dirk, hij zat bij de ingang met drie andere mannen. Alle vier roken ze naar bier, dat deed in hun verdediging bijna iedereen hier, zelfs het café in zijn geheel had een lichte bierlucht hangen.

               ‘Doe rustig Dirk.’ zei Albert, een van de drie mannen die bij Dirk zat. Dirk haalde boos zijn schouders op, dronk zijn glas in een keer leeg, deed zijn jas die hij aan zijn stoel had gehangen aan en liep mopperend naar buiten om een sigaret te roken. Hij was blijkbaar niet de enige met dit idee, achter hem liepen nog vier man aan.

               Rechts achter in de hoek naast de wc’s zat een man. Hij was rond de dertig met een haarlijn die licht naar achteren begon te gaan. Hij droeg een simpele spijkerbroek met daarboven een blokjeshemd. Somber keek hij naar het gele papiertje in zijn hand. Het enige waar hij op focuste was dat gele papiertje, de mannen die boos naar de televisie aan het schreeuwen waren zag hij niet, al het lawaai wat iedereen maakte sloot hij van zich af. Reinier die net zijn bier had gekregen liep naar de man toe en ging bij hem zitten.

               ‘Johan, hoeveel had je ingezet?’ vroeg hij, nog steeds geïrriteerd over de wedstrijd, maar dat zette hij even aan de kant.

Johan bleef nog een paar seconden naar het gele papiertje staren, vervolgens verkreukelde hij dit in zijn hand en hield diezelfde hand voor zijn gezicht zodat deze voor Reinier verborgen was.

Met veel spijt in zijn stem zei hij: ‘Te veel Reinier,’ de hand waarmee hij zijn gezicht verborg was lichtelijk aan het trillen ‘veel te veel.’

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Eén seconde"

Geschreven door Karel Bayon . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart