Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

462 Hits

Publicatie op:
Zondagmorgen.

Zondagmorgen, zo’n ochtend waar wij vroeger een beetje mochten uitslapen en dan samen een uitgebreid ontbijt kregen en genoten van het lekkers, muziek en de ongedwongen sfeer van het samenzijn.
Toen ik zelf kinderen kreeg, was ik gebrand om dat onderdeel van mijn jeugd mee te nemen in mijn gezinssysteem.
En heel soms lukte dat.

Het vele alleen zijn op die ochtenden, was normaal.
En omdat uitslapen een belangrijker "iets" was voor de vader van mijn kinderen, vervulde ik mijn "droomtaak" op de zondag alleen voor hen.
Toen ik de keuze maakte om alleen met mijn kinderen verder te gaan, omdat de meerwaarde die hun vader leverde aan hun leven en ontwikkelingen, nergens op gebaseerd was, maakte ik de goede keuze.
Ik had een verbondenheid met mijn kinderen, die niemand ons af zou pakken en ook zonder die zondagochtenden een overlevingskans van slagen had.
De stappen, waarin zij aan mijn zijde mee bewogen, deden zij nietsvermoedend en vol vertrouwen, leunend op mij.

Door onverstandige keuzes op relationeel gebied, kwamen wij in een rollercoaster van onstabiliteit en geestelijke kwelling.

Die zondagochtenden die ik zelf voor een lange tijd heb mogen ervaren als kind, werden voor mij en hun nachtmerries.
Het waren momenten van agressie, boosheid, teleurstelling en angst.
Terrorisme en gespannenheid dreven continue aan de oppervlakte en vanuit mijn kant als moeder was er geen ruimte om de zondagochtend zo te maken, dat het mij terugnam naar de ongedwongen zondagochtenden bij mijn ouders thuis.

De ene zondagochtend waren de kinderen bij hun vader, waar ik mijn gedachten nooit naar af liet dwalen, omdat ik toch geen controle had over hoe de kinderen daar deze bijzondere ochtenden doorbrachten.
Deze kinderloze zondagochtend, maar relationeel bezet,  was voor mij een achtbaan van onderbuikgevoelens en een flinterdun lijntje waarop ik liep, waarvan je elk moment kon verwachten neer te storten in een eindeloze afgrond.

De zondagochtenden met kinderen, probeerde ik zo op te vullen, dat ook zij mijn vroegere ervaring mochten proeven.
Maar ik kan mij weinig meer herinneren van deze ochtenden, omdat het mij dusdanig veel spanning opleverde, dat ik het zeer waarschijnlijk geblokt heb in mijn lange termijn-geheugen.

Toen ik bijna 4 jaar geleden besloot om alleen met mijn kinderen de attracties van het leven te ondergaan, werden zoetjes aan de zondagochtenden weer onze momenten.
Niet altijd, want hun puberale hormonen zochten hun weg meer liggend en uitslapend in hun warme bedjes.
Maar om in mijn hoofd het idee te hebben, dat het überhaupt mogelijk was, was voldoende tevredenheid.

De zondagochtenden zonder kinderen werden een hel voor mij.
Enerzijds blij dat er geen verantwoordelijkheden en verplichtingen waren. Maar anderzijds een leeg gevoel, dat normaliter opgevuld werd met zenuwen en angst.

 
Voor mij zijn de zondagen het moeilijkste.
Het waren namelijk in mijn jeugd dé momenten waarop ik liefde voelde en genegenheid.
Het waren die momenten waarop ik mij gewoon een kind voelde en de rollen redelijk verdeeld waren, zoals een ouder- kind relatie zou moeten zijn.
Het waren die momenten waarop er warmte was.wat ik toen zo verlangde en kreeg.
Iets wat ik nu elke zondag verlang, maar wat zelden tot nooit meer is gekomen.
Iets wat ik zo graag weer zou willen ervaren.
Iets wat elke zondag even een moeilijk moment geeft.
Iets wat eigenlijk zo simpel lijkt….


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Zondagmorgen."