1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  969 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Johannes.

Publicatie op : 26-06-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Johannes.

412 Hits.

De dag begon zoals wel vaker gebeurde. Nadat de wekker was afgelopen en mijn lief uit bed was gegaan, draaide ik me nog even om. Heerlijk, even lekker alleen in een 2-persoonsbed liggen. Weldra was ik weer in diepe rust. Na enige tijd werd ik wakker van het geluid van merels, die uitbundig aan het zingen waren. De zon scheen al tussen de gordijnen door die vanzelf een stuk waren open gegaan, tijd om op te staan. Een mooie dag leek in het verschiet te liggen.

Na een verfrissende douche trok ik mijn badjas aan en liep de trap af. De geur van afgebakken broodjes en vers gezette koffie kwam me vanuit de kamer al tegemoet. Heerlijk. Onder het ontbijt bladerde ik even door de krant en ergerde me aan Trump, die een straat met Black lives matter betogers schoon had laten vegen om een fotoshoot met de Bijbel bij de ST. John’s kerk, vlakbij het Witte Huis, te kunnen organiseren. Dit alles om bij zijn achterban in een goed blaadje te blijven staan. Wat een vreselijke president. Hopelijk blijft het bij één termijn van zijn presidentschap.

Even later viel mijn oog op een verhaal over ouderen, die door de coronacrisis steeds meer vereenzamen. Terwijl mijn lief naar het verpleeghuis ging, waar haar moeder opgesloten zat vanwege de coronamaatregelen, voor een raamgesprek, stapte ik na het ontbijt op mijn fiets en reed naar Johannes, een excentriek figuur, die zo uit Showroom, een oud TV programma van de Jan Fillekers en Henk van der Horst leek te komen.

Sinds een paar jaar ging ik twee keer in de week naar Johannes, een oude vrijgezelle boer die aan de rand van het bos woonde. Op zijn land kreeg ik algauw een klein volkstuintje waar ik soms uren doorbracht. Johannes was een echte  keuterboer met slechts een paar koeien, kippen en een paar loslopende varkens. Dat was zijn hele bezit.

Voordat ik bij hem mijn volkstuintje kreeg, was ik regelmatig langs ik de vervallen boerderij gelopen en had een praatje met hem gemaakt als hij bezig was de koeien met de hand te melken. Het leek wel of Johannes altijd verkouden was door de druppel aan de neus die bij Johannes leek te horen. Af en toe stak zijn vrijgezelle zus Marie haar hoofd om de deur. Schichtig trok ze zich terug als ze me zag. Al jaren had ze zich niet meer vertoond in het dorp.  Meestal kwam ik na zo’n praatje met verse eieren thuis. Geld wilde Johannes daar nooit voor hebben. Sinds de dood van zijn zus woonde Johannes alleen  in de oude vervallen boerderij, waar ook binnen de tijd had stil gestaan.

Toen ik het erf op fietste, kwam de oude fox hond me jankend tegemoet lopen. Hij sprong tegen me op en bleef maar janken. Dit keer was Johannes niet te vinden in de schuur waar hij altijd aan het rommelen was. Wel zag ik de achterdeur open staan. De oude fox leidde me als het ware er heen. Door de half openstaande deur zag ik Johannes op de grond liggen. ‘Johannes,’ riep ik, maar Johannes vertoonde geen teken van leven. Even dacht ik aan een overval,  na het zien van de bult op zijn hoofd, maar binnen zag alles er hetzelfde uit. Een pan met melk waarop een dik vel zat, stond nog op het fornuis.

Ik belde de politie en even later arriveerde ook de dokter. ‘Gestorven zoals hij het wilde’, constateerde de dokter. ‘Aan een hartaanval. Zijn hart was al jaren slecht, maar medicijnen  weigerde hij. Johannes en zijn zus geloofden meer in de werking van de kruiden. Van Klazien uit Zalk’.

Een kleine week later begeleidden de buren de platte kar met de kist van Johannes erop, voortgetrokken door het oude werkpaard van Johannes, naar zijn laatste rustplaats. Precies zoals Johannes het gewild had.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

17.07.20
Feedback:
Correctie oude waardering
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Lieven Vandekerckhove 26.06.20
  Inderdaad, heel mooi.
 • Vincent van Gils 28.06.20
  Mooie sfeertekening. Naar mijn idee een nodeloos lange aanloop. Als je verwijzingen naar Trump en Showroom verwijdert, wordt het verhaal tijdlozer, lijkt mij beter.
  in laatste alinea moet 'begeleiden' met dubbele d.
  • Harry Boerkamp 26.06.20
   Bedankt voor je reactie, Vincent. Ik heb de verwijzing naar Showroom erin gezet omdat er onder de leden van schrijverspunt vast nog mensen zijn, die net als ik, genoten hebben van dat programma.Het was een programma over excentrieke figuren in onze maatschappij.Jo hannes had prima in dat programma gepast. Zonder dat soort mensen wordt onze maatschappij kleurloos. Ik zou graag zo'n programma in nieuwe vorm op Tv zien.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Een dilemma
571
Lezen?
Een dapper besluit.
540
Lezen?
Column
Dilemma(2).
540
Lezen?