1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  951 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 07-03-2020

Hits: 488

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ik ga je nu verlaten

Aangepast: 04-05-2020

“ Ik ga je nu verlaten”, zo verbrak hij altijd,  de  verbinding van onze ellenlange telefoon gesprekken, vanuit  de Bijlmerwaar hij op een flat woonde die ontsierd werd door de hondendrollen. Elk weekend verlieten wij de moederlijke residentie in het Gooi, en sliepen bij pap en zijn nieuwste aanwinst. Met zijn laatste honderd gulden schotelde hij ons een godenmaal voor. In mijn kinderlijk brein niet minder dan het laatste avondmaal en wij dansten  de Kalipso en keken illegale videofilms tot diep in de nacht. Alles kon en alles mocht. De wietdampen waren hiervan het levende bewijs. Het leven lachte mij toe en pap was niet minder dan een  kosmische Sinterklaas, de godheid van mijn bestaan, al  had hij de nodige gebreken.

Helaas was  zondag avond de droom voorbij en keerden mijn zus en ik huiswaarts, naar Het Gooi waar het credo “ doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” overheerste. Waar ik mijzelf in slaap huilde, uren lang omdat ik zijn fysieke nabijheid moest ontberen. Moeder stond machteloos en mijn kussensloop was en bleef doorweekt. 

“Pappa beer” dus zoals ik hem liefkozend noemde, al was hij een voormalig commando en naar de buitenwereld toe gedroeg hij zich ook als zodanig. Tot de tanden toe gewapend met intellect en geharde vuisten.

Ook tijdens mijn ziekte: 17 maanden lang ziekenhuis, verpleegtehuis, revalidatiecentrum, zeven maanden lang status comaticus. Pap was er dagelijks en vocht voor mijn leven, moest met lede ogen zijn oudste zoon zien aftakelen. Douchte mij, schoor mij  en overtuigde de neurochirurg van zijn zienswijze, wat resulteerde in het plaatsen van een verstelbare drain. 

Zijn ogen spuwden vuur, als ik aan mijn lot werd overgelaten en  de verpleging eens te meer nalatig was. Mijn lieve schat werd zijn vertrouweling, al ging het niet zonder slag of stoot.

Vertrouwen moet immers verdiend worden en wij hebben het hier wel over het leven van zijn oudste zoon. Meer dan eens betuigde pap mij zijn respect en bewondering, tijdens mijn revalidatie en fysieke rehabilitatie. In mij ontwaarde hij voor de eerste maal een glimp van zichzelf.

Niet langer was hij slechts de vader en “ijzervreter” maar ontstond een zekere mate van gelijkwaardigheid en gelijkgestemdheid. 

Voor de eerste maal ontwaarde ik de mens achter de vader; zijn traumatisch verleden en angst voor zowel fysieke als geestelijke aftakeling. 

Lieve “ijzervreter”, ooit spraken wij over de dood, het leven en de liefde en jij zei toen tegen mij:

“ Als je iemand niet goed kan verstaan, moet je beter luisteren”, je doelde op het tonen van liefde.

Dat al lijkt iemand hard of afgesloten te zijn, diegene vanbinnen pijn lijdt en je dus een goede verstaander zal dienen te zijn.

Je eigen woorden lieve pap, retourneer ik aan de rechtmatige eigenaar: 

Dat je weet dat ik bovenal dankbaar ben, voor zowel mijn fysieke als geestelijke wedergeboorte,

Waarbij jij aan de wieg stond, toen en nu.

“ Ik ga je nu verlaten”, ook deze woorden retourneer ik aan de rechtmatige eigenaar.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
Verloren generatie
754
Lezen?
55 woordenverhaal
Auschwitz
644
Lezen?
Redemption
596
Lezen?