Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

165 Hits

Publicatie op:
Je bent wie je was
k herken je wel in je verhaaltjes”, schrijft mijn eerste vriendje van toen ik 15 jaar oud was. De verkering duurde een serieus aantal jaren. Lang genoeg om elkaar echt goed te leren kennen, maar niet lang genoeg om trouw te durven beloven tot de dood ons zou scheiden. “Zo jong moet je vooral ook nog fladderen”, zei mijn vader tot mijn grote verbazing toen ik hem na het uitblijven van het nodige liefdesverdriet vertelde dat de verkering over was.
 
De eerste verkering en ik zien elkaar nog af en toe op de verjaardagen van mijn zus. Vaak genoeg om te constateren hoe de tijd op ons inwerkt, maar absoluut niet genoeg om elkaars levens te kunnen blijven volgen. Des te meer was ik dan ook onder de indruk van zijn opmerking. Zou ik in mijn huidige verhaaltjes, ruim 40 jaar later, nog steeds hetzelfde beeld neerzetten als wat ik toen als jonge meid liet zien? Ben ik ondanks mijn werk en levenservaring, ondanks alle opleidingen, trainingen, coachingstrajecten en ja, zelfs therapieën, in essentie nog steeds dezelfde? Dat vind ik toch wel heel bijzonder. Want wat is het dan waar mensen je aan herkennen en wat zo onlosmakelijk door alle tijden heen aan je verbonden blijft?
 
Al mijmerend over dit filosofisch dilemma ga ik naar de zolder om wat oude rommel op te ruimen. In stoffige dozen kom ik rapporten van de lagere school en latere scripties en zelfs functioneringsgesprekken tegen. Van opruimen komt helemaal niets meer terecht. Het wordt lezen en nog eens lezen. En verrek… nou maak ik hier, hardop pratend in mezelf, de opmerking die het eerste vriendje eerder ook al maakte: “Ik herken mezelf nog volledig in al die verslagen. Eigenlijk ben ik geen spat veranderd.”
 
Tijdens een lange wandeling denk ik na over deze bijzondere ontdekking. Dus in dit ouder wordend lijf zit nog steeds de jonge meid die rond haar 20ste al alles in huis heeft waar ze de rest van haar leven mee voort kan? Het lijf wordt ouder, de geest rijker, maar in essentie ben je wie je altijd al was. Ik vind het een indrukwekkende gewaarwording! Zijn wie je altijd al was. Dank voor je prachtige opmerking, vriendje van toen.
 
Ik ben en ik blijf wie ik altijd al was.

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Je bent wie je was"

© Sylvia Schalken
21.03.21
Feedback:
Erg mooi geschreven, Sylvia. En heel herkenbaar!
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.03.21
Feedback:
Interessant thema Sylvia, en heel mooi neergezet.
Los van dit perfecte verhaal kan ik het niet laten om het thema vanuit een andere invalshoek te bekijken. Dat illustreer ik met de mop over de vrouw die concludeert dat het gedrag van mannen in dertig jaar enorm is veranderd. Haar argument: "Dertig jaar geleden werd ik nog bij elke bouwsteiger nagefloten, en nu helemaal niet meer." Met andere woorden: je kunt zelf wel denken dat je niet veranderd bent, maar als anderen dat wel vinden word je toch anders bejegend. Daar krijgt iedereen vroeg of laat wel een keer mee te maken.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Sylvia Schalken 20.03.21
  Grappige invalshoek maar over de veranderingen omtrent het uiterlijk maak ik mij ook geen enkele illusie. Lees mijn verhaal 'wen er maar aan' maar eens. Dank voor je commentaar.
16.03.21
Feedback:
Wat een prachtig verhaal Sylvia en wat een boeiend onderwerp. In hoeverre verschillen we van de jongen of het meisje van toen. Daarom vind ik het schrijven, nu ik met pensioen ben, ook zo waardevol en soms confronterend. Bedankt.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.03.21
Feedback:
Heel goed geschreven vind ik.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: