Danny Vandenberk

Ja

© Danny Vandenberk op 14.01.2023.

Ik deed maar wat. Noem het leven. Op een dag werd ik opgebeld en ik nam nog op ook, wat evenwel niet van mijn gewoonte was. Een zwoele stem polste of ik beschikbaar was, want ze wilde me afwerken omdat ik op haar lijstje stond. Ik stelde geen vragen, twijfelde nauwelijks en zei meteen ja. Ik zou bovendien gelogen hebben als ik het had ontkend. Onbezet en vrij, zei ik fluks en verduidelijkend. Net op het moment dat ik het bovenste knoopje van m’n hemd losmaakte omdat mijn adamsappel huppelde van opwinding, vroeg ze of ik in de mogelijkheid verkeerde om binnen het uur op gesprek te gaan bij een potentiële tijdelijke werkgever. Niet bij haar dus, niet voor verkering. Bij iemand anders. Een nobele onbekende. Voor professionele doeleinden. Dat voelde verkeerd. Ik zei opnieuw ja, omdat ik me had voorgenomen om ja te zeggen, ongeacht wat ze me zou vragen. Nee zei ik in die periode sowieso nagenoeg nooit, zelfs niet aan de telefoon tegen stemmen die nog geen twee minuten nodig hadden om van zacht en sensueel naar hooguit doorsnee prettig, maar bijna ziekelijk zakelijk te transformeren.

Ik deed mijn overhemd weer volledig dicht, net als mijn ogen, haalde twee keer diep adem en begaf me naar het adres dat het jofele juffertje traag gedicteerd en nodeloos herhaald had. Op een lege parking arriveerde ik een half uur te vroeg. Dat deed me denken aan mijn eerste seksuele ervaring van toen nog niet zo gek lang geleden. Lang lijden was er overigens niet bij, want een vlak na mij aangekomen spichtige, bebrilde meneer merkte me op en sommeerde me om, net als hij, uit de auto te springen en hem te volgen voor een sollicitatiegesprek. Hij vond het fijn dat ik zo vroeg op het appél was verschenen, maar zijn lichaamstaal deed anders vermoeden. Deze man vond hoegenaamd niets fijn en zijn glimlach was zo vluchtig en geveinsd dat ik zelf ook nauwelijks een nanoseconde schaapachtig teruglachte, terwijl mijn adamsappel er desondanks van opzwol. Hemd open. De man zag er trouwens zelf ook niet al te formeel uit. Een slordig, overvol bureautje passerend, blafte hij de enige andere aanwezige in het gebouw af: zijn ietwat stompzinnig uit haar ogen kijkende, veel te fel gemaquilleerde secretaresse. Voor zover ik kon opmaken was er iets fout gelopen en was hij, dik tegen zijn zin, vervroegd uit vakantie moeten terugkeren om selectieheer te spelen. Daarna begon hij ineens in haar linkeroor te fluisteren. Lang zou het in elk geval niet duren, want hij had wel wat beters te doen dan dit gezeik. Als deze onbenullige oetlul zou tegenvallen, konden ze zelf op zoek naar een nieuwe. Kon hém het schelen! Ik hoor bijzonder scherp als ik nieuwsgierig en zenuwachtig ben. De meeste mensen zijn daar niet op bedacht.

Het administratieve mokkel zat erbij als een pitloze druif. Gewoon wat knikkend, dom en emotieloos wezend en blijkbaar totaal niet onder de indruk zijnde van de stemverheffingen en -verlagingen van haar bijna uitgemergelde, onsympathieke leidinggevende.

Of ik volgende week kon beginnen, ter vervanging van een dame die er vrijwillig voor had gekozen om zwanger te worden en die nu, net nu, tijdens de laatste week van het collectief verlof, had laten weten dat haar gynaecoloog haar had verplicht om te blijven liggen. Blijven liggen, God nog aan toe, dat was wat hém feitelijk te doen stond. Op zijn luxueuze, van zachte armleuningen voorziene ligzetel, in de tuin naast zijn zwembad, recupererend van zijn vakantie in Turkije, in zijn extra small zwembroekje met een mocktail in de ene en een sudokuboekje in de andere altijd hardwerkende hand. Godverdomme! De egoïstische holle bolle geit! Hij beet elk woord af. Of toch bijna. De meeste sprak hij niet eens uit, maar ik zag ze hem denken.

Of ik papierwerk wilde doen en dit voor een hongerloon. Wat precies wist hij niet en kon hem eigenlijk aan zijn in vakantiemodus verkerende reet roesten. De exacte cijfertjes zou ik te gepasten tijde wel vernemen, maar dat was een futiliteit. Hoe minder ik wist, hoe beter, en hoe minder moeilijk ik kon doen. Nee zeggen leek ongepast. Dat deed ik derhalve ook niet. Ik zei ja. Enkele keren zelfs. Gevolgd door een olijk en eerlijk ‘ik heb toch niks beters te doen’. Die uitspraak deed hem even de wenkbrauwen fronsen, maar een kortstondige bibbering en een in zijn beleving nauwelijks hoorbare zucht en ‘whatever’ later, stak hij zijn rechterhand uit teneinde deze uiterst moeizame onderhandelingen af te ronden. Dat ik nog maar een paar dagen flink moest genieten van het mooie weer en de vakantie, grinnikte hij opgelucht, terwijl hij niet naar mij maar in de spiegel schuin achter mij keek, zijn zonnebril opzettend en zijn armetierige kapsel fatsoenerend.

Enkele etmalen later bood ik me fris en monter aan en deed vanaf minuut één mijn opdracht naar beste vermogen: administratieve routineklusjes. Saai en afstompend, volgens degenen die het veel minder lang volhielden. Mijn schamele contract werd wekelijks verlengd en na een poosje omgezet in een vaste variant die na verloop van tijd een stuk minder pover en pietepeuterig was. Tweeëntwintig jaar zou ik er blijven, in min of meer dezelfde functie, vergroeiend met het meubilair, terwijl collega’s zich jarenlang steeds luider afvroegen wat ik er in godsnaam zat te doen. Ik deed het graag en ik deed het goed. En ik had ja gezegd.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Bert Vermeer · 14 dagen geleden
   Prettig geschreven verhaal. Met veel genoegen gelezen. Smaakt naar meer.
   • This commment is unpublished.
    Danny Vandenberk · 13 dagen geleden
    Dank je wel, Bert! Meer? Ik heb ondertussen vijf boeken uitgebracht. Ook op mijn facebookpagina ben ik overactief. ;-) 
  • This commment is unpublished.
   Ewald Hagedorn · 14 dagen geleden
   Een zeer lezenswaardig verhaal waarin de humor subtiel wordt gedoseerd.
   • This commment is unpublished.
    Danny Vandenberk · 14 dagen geleden
    Dank je wel, Ewald. Ik had weliswaar de intentie om een vrij ernstig verhaal te produceren, maar al schrijvend sijpelt die humor er toch doorheen. Misschien een goede instelling of mindset om dat doseren te vergemakkelijken ... ;-) 
  • This commment is unpublished.
   Annika van Lij · 14 dagen geleden
   Leuk en goed geschreven met een duidelijke ja 
  • This commment is unpublished.
   Eric Deprez · 14 dagen geleden
   Met klasse geschreven.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 14 dagen geleden
   Bij elke keer lezen, vond ik het leuker. Ik ben nu bij de vierde ronde en weet je wat? Ik ga het gewoon nog een keer lezen.
   Ja. Dat doe ik gewoon. Omdat ik 'ja' heb gezegd.
   • This commment is unpublished.
    Danny Vandenberk · 14 dagen geleden
    Haha, mooi commentaar, Elsbeth. Dank je wel. Hopelijk heb je tijdens de vierde leesbeurt nog nieuwe dingetjes ontdekt of het gewoon nog steeds leuk gevonden. ;-)
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  5 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 3
Hits: 301
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Werk en zingeving - Heidi Jansen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.