Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Interim

In Huis ten Bosch is het vroeg dag op deze zaterdagochtend 27 april 2019. Koninklijke teckel Bea vraagt zacht piepend aandacht voor haar volle blaas. Tevergeefs. De prinsessen vechten elkaar al tien minuten de tent uit over wier beurt het is Bea uit te laten. ‘Ik doe het wel.’ Willem Alexander komt de keuken in. ‘Ik moet toch nog sigaretten halen.’

Enkele uren later zet iedereen zijn beste beentje voort, maar de lege plek te midden van de koninklijke familie overschaduwt het feest in Amersfoort. Een enkeling waagt tegen beter weten in naar de afwezigheid van de jarige te vragen. Met glimlachjes die op de gezichten gebeiteld lijken, trotseert de koninklijke familie het gonzen van de geruchten.

Laat in de avond keert Maxima met haar dochters terug bij Huis ten Bosch. ‘Kijk mam!’ roept Alexia. ‘Bea zit voor de deur!’ In haar bek heeft ze een brief. ‘Lieve Max, Amalia, Alexia en Ariane,’ leest Maxima hardop. ‘Het spijt mij oprecht, maar ik trek het niet. In een niet nader te noemen buitenland jaag ik mijn droom na. Ik heb een baan in het watermanagement geaccepteerd.’ Ariane giechelt even, totdat Amalia haar een dodelijke blik toewerpt. Maxima leest verder. ‘Probeer me niet te vinden. In een overleg met Mark in het torentje heb ik bepaald dat bij mijn absentie een kandidaat van mijn persoonlijke voorkeur de honneurs waarneemt totdat Amalia achttien is.’

Enkele maanden later is de wereldpers getuige van de hoge nood van de tijdelijke koningin. Vanonder de hermelijnen mantel stroomt een plasje de tegels van de Nieuwe Kerk op. De abdicatie vindt in een vloek en een zucht plaats. Bea blijkt niet in staat de eed te blaffen of een toespraak te houden. De hooggeplaatste genodigden zijn geen hondenliefhebbers en gaan er zo snel als de beleefdheidsvormen het toelaten vandoor. Het volk daarentegen sluit Bea meteen in het hart. Ze juichen Bea massaal en hartstochtelijk toe tijdens de balkonscène. De traan die over haar hondensnoet rolt haalt in close-up de voorpagina’s van alle kranten.

De zevende december 2021 valt niet mee. Nu Amalia voor de wet volwassen is, wordt zij koningin. De mensen houden van haar, maar het afscheid van Bea hakt erin. De tweede troonswisseling in korte tijd is oersaai en hangt van protocollen en moeilijke woorden aan elkaar. Wanneer Amalia met Bea in haar armen op het balkon verschijnt stijgt een minutenlang applaus op. Nog lang nadat de balkondeuren weer gesloten zijn, klinkt op het een plein een collectief snikken.

Op een mooie lentedag in 2033 hangen overal de vlaggen halfstok. Het land is in rouw gedompeld nu Bea na een lang en mooi hondenleven het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld. Het zien van de ontroostbare koninklijke familie snijdt de Nederlanders dwars door de ziel. Na de bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft neemt het aantal mensen dat een teckel neemt als huisdier explosief toe. Het helpt maar half tegen het verdriet. Geen teckel in de wereld komt ook maar in de buurt van Bea.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 240
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten