Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

In de kast

In de kast.

 

De automatische deur ging open en ik liep naar binnen. Mijn eerste dag was nu echt begonnen, al begon dat vanochtend al toen ik mijn gezondheidsklompen aandeed en de witte jas. Zo zou ik dan de komende maanden rondlopen. Ik voelde me na twee minuten al onzijdig, genderneutraal. Van vrouwelijkheid was geen sprake meer, maar dat heb je ook niet nodig als je bejaarden gaat verzorgen. Dat dacht ik toen.

Ik meldde me in de koffieruimte bij de hoofdverpleegster, die bijna zelf rijp was voor dit tehuis.

‘Zo, welkom. We hebben weinig tijd, maar vandaag loop je mee met Isa, die komt je zo halen. Die laat je alles zien en morgen begin je zelfstandig aan je ronde. Oke?’

Ik knikte. De vrouw zei nog dat ze me in de loop van de ochtend nog wel zou zien en snelde weg. Toen zat ik een tijdje alleen.

De geur van bloemen en lente en zomer en avondregen kwam eerder dan zij. Het maakte me wakker uit een staarwedstrijd met een mereltje buiten op een boom. Ik keek op. Dezelfde schoenen maar met langere benen kwamen naar binnen.

‘Ben jij de nieuwe stagiair?’ Een zachte, lieve stem. Ze keek me aan en ik keek haar aan. Het duurde lang voor er weer iets gezegd werd. Er stond een soort elektriciteit tussen ons in.

‘Ja,’ zei ik uiteindelijk en ik stelde me voor. Haar hand voelde nog zachter dan ik me had voorgesteld. Zo hielden we elkaar vast. Een eeuwigheid en een seconde tegelijk.

Opeens verbrak ze het moment.

‘We moeten beginnen, we redden het niet.’ Ze struikelde een beetje over haar woorden, maar ze begon resoluut te lopen. Ik snelde achter haar aan, tot ik naast haar liep. Ze begon te ratelen over onze eerste klant, een oude man die incontinent was en dement. Zoiets denk ik althans, want ik hoorde haar niet. Ik was teveel bezig met zo dicht mogelijk naast haar te lopen. Aanraken durfde ik niet, het leek ook net alsof die elektriciteit er weer was en mij tegenhield.

Ik was blij dat we bij de eerste kamer kwamen. Misschien zou het samenzijn in een toch wat onsmakelijke situatie de spanning een beetje weghalen. We stapten naar binnen.

We hadden pauze, tien minuten. Die paar patiënten hadden ons geen goed gedaan. Ik weet nog steeds niet of zij zich er ook bewust van was, maar ik hoop nog steeds dat die vluchtige aai over mijn onderarm als ze naar de koffie greep voor haar net zoveel betekende als voor mij. Af en toe keek ze me aan met donkere, bruine ogen waaruit zo weinig maar ook zo veel was af te lezen. Ik liet een suikerzakje vallen en toen ik het wilde oprapen, pakte ik haar knie om mezelf weer omhoog te hijsen. Ik liet mijn hand nog een paar seconden liggen en keek haar aan. Zij keek terug en haar ogen leken te lachen.

‘Pauze is voorbij dames.’ De hoofdverpleegster keek streng. Ik schrok, stond op. We gingen weer aan de slag. Zo werd de ochtend de middag, we werkten ogenschijnlijk onverstoorbaar door en ze liet me de kneepjes van het vak zien. Een aanraking, de zachte klank van haar stem en haar ogen zo donker dat ik er bijna sterren in kon zien, zorgden ervoor dat ik weinig opstak van haar professionaliteit. En dat had ze heus wel in de gaten, iedere keer als ze zich weer naar me omdraaide speelde er een spottender lachje om haar lippen. Iedere keer dat we weer op de gang liepen, ging ik dichter naast haar lopen, mijn hand raakte die van haar steeds vaker aan en op een gegeven moment hield ik haar hand heel even vast. Ik kon even niet ademen.

Mijn dienst zat er bijna op, die van haar ook. We hadden onze laatste kamer gehad en liepen weer naar de koffie ruimte.

‘Nou,’ zei ik.

‘Nou,’ zei zij. Ik frummelde wat aan mijn witte jas en probeerde iets te bedenken om te zeggen zodat de dienst toch niet ten einde was. Maar wat wist ik nou.

‘De spullen,’ zei ze ineens. ‘We moeten de materialen nog opruimen. In de kast.’

Ik stond gelijk op, begon bijna met rennen. Ik hoorde haar lachen en ik stopte.

‘Andere kant op.’ Ze ging me voor en nam het wagentje mee waar alle spulletjes op stonden die we vandaag nodig hadden gehad. Ik ging er achteraan en de vlinder in mijn buik spoten bijna uit mijn oren.

‘Pas op, de deur valt meteen dicht,’ zei ze toen ze de kast binnenliep en het licht aanknipte. Ik vloog er achteraan en botste tegen haar aan. Het was een kleine kast, waar we in stonden.

‘Pas je op,’ zei ze. Ze begon het wagentje leeg te laden. Ik wilde haar helpen en pakte een medicijnenpotje. Zij greep er ook naar en onze handen vonden elkaar. Ik keek haar aan en kon haar blik niet duiden. Ze rolde het wagentje aan de kant. Ze stapte op me af en mijn maag maakte een sprong. Van schrik deed ik een stap naar achter en botste tegen de muur van de kast aan. Mijn hoofd knipte het licht uit en ik kon haar niet meer zien. Al mijn andere zintuigen begonnen op scherp te staan. Ik hoorde haar en mijzelf zwaar ademen en ik voelde haar lichaam terwijl ze me niet aanraakte. Maar opeens was ze daar wel en haar handen schoven langs mijn middel. Haar lippen schoven op mijn mond en ze kuste me. Ik viel bijna flauw. Die spanning, de elektriciteit van de hele dag kwam tot ontlading en ik wilde dat dit moment voor altijd zou duren. Wij samen, in deze donkere kast waar we nooit meer uit konden stappen. Ik kuste haar vurig en zij kuste mij alsof ze wanhopig was. Alsof ze me los wilde laten maar dat nooit meer kon. Haar handen schoven naar boven en gleden naar mijn ribben. Ik ademde zwaar en trok haar nog meer naar me toe.

Mijn hoofd botste weer tegen de muur en het licht knipte weer aan. Ik opende mijn ogen tegelijk met die van haar en ik zag haar schrikken. Zo snel als het was begonnen stopte het ook wee wendde zich van me af. Het wagentje werd leeggeruimd, in stilte. De elektriciteit tussen ons was terug, maar de kast stond onder hoogspanning en we moesten eruit.

Met een bonkend hart deed ik de deur open. Zou er iets aan me te zien zijn? Mijn jas hing ik op en zwaar ademend ging ik de woonkamer in. ‘Alles overleefd?’ vroeg je. Je keek naar een Netflix-serie. Niet naar mij. De behoefte om samen series te volgen was er al lang niet meer. Je klopt op de bank en ik ging naast je zitten. Na enkele minuten merkte je mijn aanwezigheid weer op.

‘Nou, hoe was het?’ vroeg je.

‘Leuk,’ zei ik. ‘Veel geleerd en gezien. Leuke collega’s.’

Je knikte en keek verder. Ik vroeg me af hoelang ik het nog vol zou houden om met een man te wonen waar ik eigenlijk van walgde. Een jeugdliefde dat eigenlijk altijd meer een vriendschap was geweest, per ongeluk geworden tot een huisje-boompje-beestje-situatie.

‘Ik ga even douchen,’ zei ik.

‘Ja, zeker die bejaardenlucht van je afwassen,’ grinnikte je. Bijna had ik je een mep verkocht en nog nooit had ik je zoveel gehaat.

De avond verliep zoals alle avonden. Zwijgzaam. Twee hoofden gericht naar een televisiescherm. Zo jong en al zo uitgepraat. Ik slikte vaak mijn tranen weg en dat lukte als mijn gedachten afdwaalden naar de dag. De dag waarin ik een nieuw gevoel in mezelf ontwaarde. Ik zag haar steeds voor me. Bruine ogen in een lief gezicht. Een uitdagende mond die nog veel zachter voelde dan ik had verwacht. En ons moment in de kast. Het was zo mooi. Het deed pijn dat het maar zo kort had geduurd. Ik begon te glimlachen als ik eraan dacht dat ik morgen weer terugmocht. Terug naar haar.

‘Wat kijk je raar.’ Ik schrok op.

‘Ja, ik moest denken aan een patiënt van vandaag. Een demente man, hij was erg komisch.’ Je keek me aan en ik wist dat je je totaal geen voorstelling van mijn gedachten kon maken. Wat een saaie vent. Ik had je weer bijna een mep verkocht.

‘Nou, ik weet niet wat jij doet, maar ik ga naar bed. Serietje afkijken.’ Je klopte op mijn been, stond op en liep de kamer uit en zuurstof vulde de kamer. Ik kon weer ademen.

Eindelijk was het tijd. Ik had slecht geslapen, dacht de hele tijd aan haar, maar dat maakte niet uit. De tijd kroop voorbij en toen het eindelijk half zeven was, sprong ik uit bed. Jij lag nog op je telefoon te scrollen.

‘Mag ik niet eerst douchen?’ klaagde je.

‘Nee,’ zei ik. ‘Vandaag douche ik eerst.’ Bijna fluitend stond ik onder de douche. Ik was helemaal geen lichtvoetig type, en in combinatie met mijn vaak aanwezige ochtendhumeur leek het net alsof er een ander persoon onder de douche stond. Ik vloog door het ochtendritueel heen en nog voor jij beneden was, was ik al klaar om te vertrekken.

‘Doei!’ riep ik en ik sprong op de fiets.

De automatische deur ging open en ik liep naar binnen. Mijn eerste dag was voorbij en mijn oude ik was ook voorbij. Ik groette iedereen die ik tegenkwam. Ik had me nog nooit zo vrouwelijk en licht gevoeld, ondanks de witte jas en gezondheidsschoenen, ik vloog bijna. Bij de koffiekamer aangekomen, keek ik gehaast rond. Zag ik haar al?

‘Wie zoek je?’ de hoofdverpleegster kwam naar me toe.

‘Isa,’ zei ik, terwijl ik haar niet aankeek. Mijn nek verdraaide bijna. ‘Ik- ik wilde haar nog iets vragen over gisteren.’

‘Oh, Isa. Ja, had ze dat niet verteld? Gisteren was haar laatste dag. Ze vertrekt met haar gezin naar het buitenland. Jammer, ze was echt een fijne kracht. Kon de nieuwe meisjes inwerken als geen ander.’

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 411

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

 • juli 2019
  • Peter Madsen (16) Annemieke Spaander 15-07-2019

   Dat was toch die man die die journaliste had vermoord? Kom hoe heet ze ook alweer, dacht Mimi...

   Lees meer...

  • Telefoon-analyse (35) Marie 76 14-07-2019

   "Het zou voor mij gemakkelijker zijn om over mijn gevoelens te praten als hij mij eens...

   Lees meer...

  • Afscheid (38) Marie 76 13-07-2019

   Wilfried bekeek het smalle steegje in zijn thuisstad Antwerpen. Hier was hij opgegroeid. Het was...

   Lees meer...

  • Lift (36) Marie 76 12-07-2019

   Met klamme handjes en een overhoop liggende maag, drukte ik op de liftknop. Het zou vast beter...

   Lees meer...

  • Doos (68) Marie 76 08-07-2019

   Ook dat nog. Vanmorgen overslapen, snel een beschuit in mijn mond gepropt en moeten hollen om de...

   Lees meer...

  • De rode knop (51) Marie 76 08-07-2019

   “U drukt op de rode knop.” Dat zou je niet verwachten, als je de job op het internet zag. Het werk...

   Lees meer...

  • Over de kop. (71) Jan Sluimer 08-07-2019

   Failliet verklaard, sorry voor het ongemak.

   Lees meer...

  • Omkerende angst (68) Annemieke Spaander 05-07-2019

   'Je bent niet goed bij je hoofd', snauwt hij haar toe. Angstig kijkt ze naar hem op. Zou hij  weer...

   Lees meer...

  • Rimpels in scheerlicht (86) Daan Kogelmans 03-07-2019

   Hij eet met grote happen. Zo bijvoorbeeld: hij balanceert de dot slagroom op het vorkje en schuift het...

   Lees meer...

  • Broze charme 64.0 (67) Annemieke Spaander 02-07-2019

   Wat gek, dacht Mimi terwijl ze de was ophing, die ze al talloze keren had uitgesteld. Dat je soms...

   Lees meer...

  • Schipbreuk. (68) Jan Sluimer 01-07-2019

   Het schip verdween onder de ozonlaag.

   Lees meer...

 • juni 2019
 • mei 2019
  • De verleiding. (116) Pieter Wouter Broekharst 28-05-2019

   De verleiding.     Vanmorgen ben ik wat later opgestaan dan gewoonlijk. Dat kwam doordat de...

   Lees meer...

  • Huis in beeld (117) Monique Cunnen 28-05-2019

   Ze willen dat ik vertrek uit ons huis vol herinneringen. Maar wat weten zij van het geluk en het...

   Lees meer...

  • Broze charme 15.5 (92) Annemieke Spaander 27-05-2019

   Er was een tijd dat alle mannen hongerig naar haar keken als Mimi binnenkwam. De gretige blikken...

   Lees meer...

  • Het vliegende nonnetje. (94) Pieter Wouter Broekharst 26-05-2019

   Het vliegende nonnetje. Als een boos beest stond het sombere klooster op de bergtop, en de grijze...

   Lees meer...

  • "Dicht die deur!" (118) Edith E (©Inspiratiewater) 25-05-2019

   Wat een vakantie! Had ik maar nooit ingestemd met het idee om elke dag een kasteel aan te doen,...

   Lees meer...

  • Als sneeuw voor de zon (90) Dave Koresh 25-05-2019

   Het was de ochtend nadat het voor het eerst gesneeuwd had. Hij stond buiten voor de voordeur en...

   Lees meer...

  • Truitje ( zomaar een voorleesverhaal voor jong én oud) (81) Guido Aerts 25-05-2019

   Het was hartstikke koud die winter. Toch moest mijnheertje Talon zijn warme huisje uit omdat hij...

   Lees meer...

  • Broze charme 14.0 (120) Annemieke Spaander 24-05-2019

   Mimi Na een week gaf hij haar mobiel terug. Mimi was teleurgesteld. Een week was bij lange na niet...

   Lees meer...

  • Oma denkt dat ik doof ben (96) Guido Aerts 22-05-2019

   (Inzending wedstrijd met als opdracht : maak van een 6-woord een 500-woord verhaal.)Uitbundig vieren wij haar...

   Lees meer...

  • Sp(r)ookverhaal (65) Guido Aerts 22-05-2019

   Niève Leblanc de Chasseur (of Sneeuw de Wit de Jaeger) is moe. Sinds haar huwelijk met prins...

   Lees meer...

  • Halfbakken houvast (83) Marieke Vos 21-05-2019

   Hans werkt half. Zijn schoorsteen moet roken, maar wel middels minimale inspanning.Nadat hij zijn...

   Lees meer...

  • Zomaar een morgen (81) Eleonora Reijn 21-05-2019

   Violet drukte op de bel en keek langs de gevel. Al die jaren had dit huis haar geïntrigeerd. Een...

   Lees meer...

  • vakantie emotie (64) Trees Middelkoop 20-05-2019

   Een vliegtuig landt op een tropisch eiland met aan boord verwachtingsvolle mensen, mensen die lang...

   Lees meer...

  • De beste koffiereclames (74) Guido Aerts 20-05-2019

   ‘Koffie, koffie, lekker bakkie koffieWat knapt een mens daar van op…..’ De (letterlijk) grote...

   Lees meer...

  • Broers. (67) Pieter Wouter Broekharst 20-05-2019

   In de achtertuin staan, met de openslaande tuindeuren op de achtergrond, mijn twee grote broers. De één...

   Lees meer...

  • Niet thuis. (72) Pieter Wouter Broekharst 19-05-2019

   Haar moeder nam de telefoon op, en herhaalde hardop mijn naam. Er viel een korte stilte. Toen zei...

   Lees meer...

  • De keuken van tante Marie (71) Trees Middelkoop 19-05-2019

   Toen werken nog werken voor hem betekende zat hij op dit tijdstip nog gewoon achter zijn pc op...

   Lees meer...

  • Spijt (88) Pieter Wouter Broekharst 18-05-2019

   Festoenen van klimopranken kronkelen langs de tuinmuur, boven naar omhoog reikende klimrozen. Mijn...

   Lees meer...

  • De prima ballerina (114) ruby thijs 18-05-2019

   Sierlijk danst ze in het rond. Haar voeten aaien zachtjes de grond. De prima ballerina danst vrij...

   Lees meer...

  • Oerknal (80) Dave Koresh 17-05-2019

   Dag 131 Door het matglazen raampje dat mijn vader er ooit zelf in heeft gezet zie ik dat het dag...

   Lees meer...

  • GELUKSVOGEL (61) Eleonora Reijn 17-05-2019

   ‘Nee’, de man kucht even, ‘ik had nooit durven dromen dat zoveel geluk voor mij was weggelegd. Ik...

   Lees meer...

  • Spijt. (63) 10-05-2019

   Festoenen van klimopranken kronkelen langs de tuinmuur, boven naar omhoog reikende klimrozen.Mijn...

   Lees meer...

  • Aan het lijntje (103) Dave Koresh 09-05-2019

   Je lange blonde haren wapperen terwijl je door het park heen huppelt. Het is herfst en een vers...

   Lees meer...

  • EINDELIJK (93) Eleonora Reijn 09-05-2019

   Ze zou die dag haar eerste liefde terugzien. Na 45 jaar. Het telefonisch contact was onverwacht en...

   Lees meer...

  • WAT JE WILT (76) Ferenc Schneiders 07-05-2019

   Kubus en Panda zitten op het muurtje. Ze laten hun benen bengelen en kijken verveeld. - Zullen we...

   Lees meer...

  • Transport (123) Marco Stroo 03-05-2019

   Angstig, verscheurd van binnen keek Claudia rond zich heen. Onopvallend. Ze had altijd geweten dat ze...

   Lees meer...

  • Charmant bij-effect (99) Dave Koresh 03-05-2019

   ‘Het prikt misschien een beetje’ sprak de stem vanachter het glazen masker dat naadloos overging...

   Lees meer...

  • Karper (88) Guido Aerts 03-05-2019

   Al zou ik mij er tegen werenSteeds meer dagen beelden opDe ene sterker dan de anderMaar ik weer ze...

   Lees meer...

  • Hupsakee ! (102) Guido Aerts 03-05-2019

   Toen hupsakee thuiskwam vond hij een briefje op de tafel dat zei: “Hei Hupsakee, heb jij zin om...

   Lees meer...

 • april 2019
  • Interim (104) Marieke Vos 29-04-2019

   In Huis ten Bosch is het vroeg dag op deze zaterdagochtend 27 april 2019. Koninklijke teckel Bea...

   Lees meer...

  • Dood (104) Jac Deuss 28-04-2019

   Liever dood dan sterven zei hij en toen trok hij de stekker eruit.

   Lees meer...

  • IK (131) Ferenc Schneiders 19-04-2019

    Kubus is aan het joggen in het park. Panda sluit zich bij hem aan. Ze hollen hijgend samen verder -...

   Lees meer...

  • (N)iemand (102) Guido Aerts 18-04-2019

   Ik schrik op en vraag of er iemand aan de deur heeft gebeld?Niemand antwoordt. Het kan ook niet...

   Lees meer...

  • De kater (124) MW Valkenburg 13-04-2019

   Rood of wit? Ik twijfel. Waarom de hele avond in een kanten kriebelstring lopen, terwijl ik niet...

   Lees meer...

  • Op de baan naar de Kapellekens (93) Guido Aerts 11-04-2019

   Waar men ging langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk….men kwam ze overal tegen: de...

   Lees meer...

  • Iets en niets (111) Ferenc Schneiders 10-04-2019

     Kubus en Panda zitten op het muurtje voor Panda's huis. Ze zitten daar al een hele tijd en hebben...

   Lees meer...

  • Huisje op de wei (157) ruby thijs 08-04-2019

   In vele verhalen heb je een goede tovenaar en een slechte tovenaar. Maar niemand staat stil waarom hij...

   Lees meer...

  • Nietmachine (145) Lucien Dewez 03-04-2019

   Willem kijkt naar de nietmachine die voor hem op de glazen salontafel staat. Hij zit al een uur in...

   Lees meer...

  • Het water was veel te diep (116) Ferenc Schneiders 03-04-2019

   Na weken van regen eindelijk weer een zonnige dag. Ik zit op de voorplecht van mijn woonboot met...

   Lees meer...

  • De advertentie (119) Suzette Boyer 02-04-2019

   Tsjilpende mussen. Was er een zomerser geluid denkbaar? Hij zette zijn handen op de armleuningen...

   Lees meer...

 • maart 2019
  • Een kleine reus (160) Ferenc Schneiders 28-03-2019

   Er was eens een hele kleine reus. Hij was heel ongelukkig, want omdat hij zo klein was, kon...

   Lees meer...

  • Geen keus (143) User ID 4551 27-03-2019

   Haar lange blonde haren wapperen woest in de wind. Dankzij de dikke winterjas heeft ze het warm,...

   Lees meer...

  • Donker licht (179) Ferenc Schneiders 24-03-2019

   Het liefst is hij buiten waar niemand hem kan zien. In het weiland dat nooit gemaaid wordt. Het...

   Lees meer...

  • Over 6 weken. (151) Jan Sluimer 23-03-2019

   De vader van Anna, Joris gaat boodschappen doen.'Ga je mee', vraagt hij aan Anna.'Nee, ik blijf...

   Lees meer...

  • Klokkengelui(den) in de nacht (105) Edith E (©Inspiratiewater) 21-03-2019

   Beneden schrikken de mensen wakker van het plotselinge klokgelui, dat eenmaal begonnen van geen...

   Lees meer...

  • Stof (120) Trees Middelkoop 19-03-2019

   Daar dwarrel ik door de kamer, van links naar rechts, omhoog en omlaag.Ik geniet van zo’n kamer...

   Lees meer...

  • Een zachte plek (135) Ferenc Schneiders 16-03-2019

   Hoe oud het kind was, viel moeilijk te zeggen. Het kon acht zijn, maar ook vijftien. Het had een...

   Lees meer...

  • De veldmuis (130) Ferenc Schneiders 15-03-2019

   Er zijn nog steeds mensen die denken dat dieren niet kunnen denken. Die denken dat denken iets is...

   Lees meer...

  • De zwarte aarde (158) Trees Middelkoop 10-03-2019

   Zwart diep donker zwart, is de aarde die door haar vingers glijdt. Hardnekkig werkt ze door, de...

   Lees meer...

  • Het plezier van de natuur - Hockney en van Gogh (150) Reinder Veelinx 10-03-2019

   ‘Wat bel je vroeg.’ ‘Ik dacht, dan heb je tijd voor me.’ ‘Je bent mijn favoriet, dat weet je...

   Lees meer...

  • Morgen (142) Ernie Maanzaad 06-03-2019

   Het is weer een dag waarop ik geen vooruitgang heb geboekt, niet veranderd ben, geen beter plan...

   Lees meer...

  • Bij God op de koffie (121) Ernie Maanzaad 05-03-2019

     Over smaak valt niet te twisten, maar het design van het behang in de hal leek erop te wijzen dat...

   Lees meer...

  • Rondtoer door Rome. (132) Jan Sluimer 05-03-2019

   Het hoogtepunt van twee weken Rome.Wij, als toeristen zitten in de bus en hebben een Nederlandse...

   Lees meer...

  • Terug in de tijd (200) Gerard Treffers 02-03-2019

   Treffers, de bekende astronoom en wetenschapper in moderne fysica, werd wakker in de pikdonkere...

   Lees meer...

  • In de bus (148) User ID 4551 02-03-2019

   Ik kan nooit ergens op tijd zijn. Of ik ben net te laat, of ik ben veel te vroeg. Die dag had ik...

   Lees meer...

  • Zwartje (113) User ID 4551 02-03-2019

   ZWARTJE Af en toe mochten mijn vriendin en ik met de baby van haar buren wandelen.  Van te voren...

   Lees meer...

 • februari 2019
  • Godenspijs (251) wilfred van Breda 11-02-2019

   'Ik wil graag dat u naar hem op zoek gaat.' John merkte dat hij er moeite mee had zijn blik van...

   Lees meer...

 • januari 2019
  • Een koud kunstje (233) Sylvie De Caluwe 30-01-2019

   “Godver!” roep ik terwijl ik mijn handen in een reflex omhoog gooi. Bijna was ik uitgegleden!De...

   Lees meer...

  • Johanna's hoop (126) Inge Sleegers 30-01-2019

   Johanna staarde wezenloos naar haar ontbijt. Ze begreep er geen snars van. Ze hadden het toch goed...

   Lees meer...

  • Sneeuwpret. (224) Jan Sluimer 22-01-2019

   Voor vannacht voorspellen ze sneeuw.Roos, 88 jaar is gek op een witte wereld.Op dinsdag is het de...

   Lees meer...

  • Dagje uit. (266) Jan Sluimer 15-01-2019

   Vandaag met de kinderen van groep 4 naar de dierentuin.We wachten op de trein, deze komt iets...

   Lees meer...

  • Je wilt ze toch helpen. (211) Jan Sluimer 12-01-2019

   Er valt een enveloppe in de brievenbus.Of je weer geld wilt storten voor een...

   Lees meer...

  • Het verwijderde einde (183) Frans Tolsma 10-01-2019

   Ik stond voor de hemelpoort en dacht dat ik droomde maar bij nader inzien besefte ik dat ik op weg was...

   Lees meer...

  • Versie 1.0 (155) Inge Sleegers 07-01-2019

   Ze keek naar de reflectie van haar spiegelbeeld in het water. Ze had zich verschanst aan de oever...

   Lees meer...

 • december 2018
  • Avontuur (354) Japke Weij 28-12-2018

   De meeste fotoshoots, fittings (kleren passen) en castings van onze modeldochter verlopen...

   Lees meer...

  • Kerstdiner (298) wilfred van Breda 22-12-2018

   De SUV ploegde zich moeizaam vooruit. Toen ze twee uur geleden vertrokken scheen een stralende zon aan...

   Lees meer...

  • Angstig vermoeden (161) wilfred van Breda 16-12-2018

   De telefoon gaat vier keer over voor Marjan het doorheeft. Zonder haar ogen van de televisie af te...

   Lees meer...

  • Verslaafd... (263) wilfred van Breda 05-12-2018

   Anna is stomdronken en hangt meer in haar stoel dan dat ze zit. Haar make up is uitgelopen en haar...

   Lees meer...

 • november 2018
  • Kees cross (152) Lousette Blekendaal 24-11-2018

   Daar lag hij, even draaide de hele wereld om hem heen. Zijn fiets was een paar heuvels verder...

   Lees meer...

  • Twee baby's (187) Inge Sleegers 23-11-2018

   Twee baby’s in hetzelfde ziekenhuis. Bijna gelijktijdig geboren. De ene als eerste en enige kind. De...

   Lees meer...

  • Tijdloze liefdesbrief (212) Kristel Klein Hesselink 15-11-2018

   Eigenzinnige, beruchte, egocentrische en verrukkelijke Nadia, Een vlaagje sprankelende zoete geur...

   Lees meer...

  • Mausje's (191) Maudy Kruiswijk 12-11-2018

   Mijn vader was een voorleesvader. Iedere avond voor het slapen gaan zat hij op één van onze bedden en...

   Lees meer...

  • Twee! (245) Maudy Kruiswijk 12-11-2018

   Twee....... !! Ik heb m'n camera bij me, maar de zon schijnt niet echt. Jammer.Ik kom bij een...

   Lees meer...

  • Weer 2 (165) Maudy Kruiswijk 11-11-2018

   Op vrijdag doe ik altijd wat boodschappen bij Lidl.In de parkeergarage boven het winkelcentrum is...

   Lees meer...

 • oktober 2018
 • september 2018
  • Mijn zoon? (184) Noortje Bruins 22-09-2018

   ‘Toen ik nog in Luxemburg woonde’, begon mijn zoontje al spelend met de blokken zijn verhaal. Ik...

   Lees meer...

  • Afrekening (238) wilfred van Breda 11-09-2018

     Gecondoleerd.   De jongeman bevond zich achter in de steeg onder het zwakke schijnsel van de...

   Lees meer...

  • Rust (290) Cor Johma 05-09-2018

   Hij kijkt om zich heen. Hij ziet de rust. De rust heeft geen kleur. De rust is in elk opzicht een...

   Lees meer...

  • Slayer (216) Bas Broekhoven 02-09-2018

   Op dit verhaal heb ik veel haat reacties gehad dus heb ik een politiek correcte versie en...

   Lees meer...

 • augustus 2018
 • juli 2018

Graag je waardering of voeg een reactie toe.

Top 10 : Hoogst beoordeeld

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster