Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Ijskoud

Help me! Iemand? - Het is een koude donderdagochtend in februari. Door de kleine gleuf tussen zijn muts en zijn rode sjaal turen de felblauwe ogen van Willem in de verte. Het ijs kraakte onder zijn gewicht en scheuren schieten door het glasheldere oppervlak. In de verte hoort hij de stem weer; ‘Help me! Ja jij, Help!’, maar door de dikke mist kan hij nog geen twee meter voor zich uit zien. Onwennig schuifelt hij voetje voor voetje verder, en komt zodoende dichterbij het spartelende geluid. ‘Nee, ga terug’, fluistert de stem ineens, nu heel dichtbij. Met een luide plons valt Willem in een wak. De kou van het water dringt direct tot diep in zijn botten door. “Help me! Iemand?”, roept hij zo luid als hij kan. Door de mist ziet hij in de verte een schaduw opdoemen. “Help me!” roept hij weer zo luid als hij kan. “Ja jij, Help!" Hij probeert uit alle macht om zichzelf uit het wak te hijsen, maar het ijskoude water verlamt hem, en zijn omgeving wordt wazig. Kort verliest hij het zicht op de contouren in de mist, terwijl zijn lichaam verwoede pogingen doet om boven water te blijven. Langzaam maakt een suf, verdoofd gevoel zich van hem meester. Zijn ademhaling wordt trager en zijn spieren verslappen. Plots doemt er een man met een rode sjaal naast hem op. "Nee, ga terug", probeert hij nog te waarschuwen terwijl zijn lichaam de strijd opgeeft en langzaam begint te zinken. Maar het is al te laat.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 372
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten