Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Ijskoud

Help me! Iemand? - Het is een koude donderdagochtend in februari. Door de kleine gleuf tussen zijn muts en zijn rode sjaal turen de felblauwe ogen van Willem in de verte. Het ijs kraakte onder zijn gewicht en scheuren schieten door het glasheldere oppervlak. In de verte hoort hij de stem weer; ‘Help me! Ja jij, Help!’, maar door de dikke mist kan hij nog geen twee meter voor zich uit zien. Onwennig schuifelt hij voetje voor voetje verder, en komt zodoende dichterbij het spartelende geluid. ‘Nee, ga terug’, fluistert de stem ineens, nu heel dichtbij. Met een luide plons valt Willem in een wak. De kou van het water dringt direct tot diep in zijn botten door. “Help me! Iemand?”, roept hij zo luid als hij kan. Door de mist ziet hij in de verte een schaduw opdoemen. “Help me!” roept hij weer zo luid als hij kan. “Ja jij, Help!" Hij probeert uit alle macht om zichzelf uit het wak te hijsen, maar het ijskoude water verlamt hem, en zijn omgeving wordt wazig. Kort verliest hij het zicht op de contouren in de mist, terwijl zijn lichaam verwoede pogingen doet om boven water te blijven. Langzaam maakt een suf, verdoofd gevoel zich van hem meester. Zijn ademhaling wordt trager en zijn spieren verslappen. Plots doemt er een man met een rode sjaal naast hem op. "Nee, ga terug", probeert hij nog te waarschuwen terwijl zijn lichaam de strijd opgeeft en langzaam begint te zinken. Maar het is al te laat.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 195
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeldige invoer

Ter controle je e-mailadres

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.