Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

237 Hits

Publicatie op:
Ice Ice Baby
 
Het kleine jongetje timmert met zijn vuistjes tegen de vrieskist in de supermarkt. Zijn hoofdje loopt rood aan. Moeder staat verderop in het gangpad het etiket van een pak Brinta te bestuderen. Jochem & Joost doen op hetzelfde moment hun kerstinkopen in de supermarkt. Joost houdt niet van kinderen en al helemaal niet van kinderen die zich nogal doen gelden.
Een blik op Joost en Jochem weet genoeg. ‘Nee, dat doe jij niet.’ Joost trekt een wenkbrauw op. ’Oh nee?, moet jij eens opletten.’ Hij loopt naar het jongetje toe. Neemt hem in de houdgreep en propt hem vervolgens in de vrieskist tussen de pakken diepvriesgroente.
‘Ohhh Joost, wat ben je toch een schurk.’ Jochem zijn stem slaat over. Ze verlaten snel de supermarkt en rijden richting Lubberbroek op Geul waar zij de beschikking hebben over een leuke woonboerderij. Hun woning in Amsterdam hebben zij verkocht.
 
Jaren later
 
Jochem & Joop hebben het kneuterige dorpsleven opgegeven en resideren alweer een paar jaar in Amsterdam. Voor een schamele twee miljoen euro hebben zij een heerlijk grachtenpandje op de kop getikt. Weliswaar een opknappertje, maar Jochem moest en zou het hebben en Joost kan hem nou eenmaal nooit iets weigeren. Met een kaasplankje en een goede Bordeaux uit de wijnkelder binnen handbereik liggen ze heerlijk knus in hun onesies met tijgermotief op de bank te zappen. Ze blijven bij Jinek hangen. Jochem stopt net een stuk brie in zijn mond als een van de tafelgasten zijn aandacht trekt. ‘He, wacht eens even. Dat is die gast Wim Bof. Je weet wel, van de Wim Bof methode! Die vent heeft zich laatst levend laten frituren. En wat denk je? Geen brandwondje, korstje. Niets, nada.’
Joost neemt een slok van zijn wijn. ‘Je overdrijft vast weer vreselijk.’ ‘Helemaal niet,’zegt Jochem. ‘Hij heeft ook een keer een week in een ijsbad gezeten. Dat wil iedereen nu kunnen en daar betalen mensen grof geld voor.’
Joost verslikt zich bijna in een stuk oude brokkelkaas. ‘Ik kan wel wat leukers bedenken dan met mijn reet in het ijswater zitten. Zet de tv eens wat harder. Ik versta er niets van door dat gelul van jou.’
 
Eva: ‘Wim, heb jij dit altijd al in je gehad. Die drang om tot het uiterste te gaan?’
 
Wim: ‘Nou Eva, het zit zo. Toen ik een klein ventje was heb ik ooit drie uur in een vrieskist in een supermarkt opgesloten gezeten. Het is in die kist dat het kwartje is gevallen.’
 
Eva: ‘Amazing, wat heb je toen ontdekt?’
 
Wim: ’Dat ieder mens over een gigantisch potentieel beschikt als je maar ontdooit.’
 
Eva: ‘Bijzonder verhaal, Wim. Ik neem vanavond vast een ijskoude douche. (publiek lacht) Bedankt voor jouw komst naar de studio.’
 
Wim: ‘Graag gedaan, Eva.’

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Ice Ice Baby"

© Pinky Fitzgerald
10.12.20
Feedback:
Het is een leuk stukje maar het feit dat je een van de hoofdpersonen ineens van Joost in Joop verandert is ofwel heel slordig of het is totaal onlogisch. Daarom geen 5 sterren.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Pinky Fitzgerald 10.12.20
  Helemaal mee eens, Annemarie! Verhaal in de verkeerde categorie geplaatst. Niet gelukt om het verhaal te bewerken en te verplaatsen. Ik gaf het uiteindelijk op. Een belangrijke les geleerd: nooit iets plaatsen op SP als je aan 0 procent wijn zit!
10.12.20
Feedback:
Naar aanleiding van het niemendalletje 'Censuur' hebben wij een paar maal enige speldenprikjes gewisseld- tot ontsteltenis van sommige schrijverspunters. Daarna bleef het een poosje stil. Tot vandaag dan. Spelen In bovenstaand stuk (dat ik overigens beduidend hoger aansla dan uw overige schrijfsels) naast het duo Jochem & Joost ook noch twee andere Amsterdamse heren een rol? Of gaat het om precies dezelfde kwajongensachtige mannen en berust de benaming Jochem & Joop op een onnozele vergissing? Graag had ik deze reactie willen besluiten met 'een dankbare groet van De IJsman' of zoiets, maar zo heet ik helaas niet.
Dag, WJ(H)V
 • Schrijfkwaliteit
  3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Pinky Fitzgerald 10.12.20
  Geachte meneer Villerius,

  Ik beschouw uw speldenprikjes als onschuldige plaagstootjes. Ik weet heus wel dat in die knorrige brombeer een man met een gouden hart schuilt die stiekem geniet van de onbenullige schrijfsels van Pinky. Een soort van quilty pleasure om die afschuwelijke uitdrukking maar even te gebruiken. Op een later tijdstip kom ik op een van uw stukjes terug om met uw goedkeuring een vervolg te schrijven.

  Hartelijke groet van Pinky
  • W.J. (Hans) Villerius 11.12.20
   Het voornemen om een vervolg op één van mijn stukjes te schrijven boezemt mij schrik in. Toch wijs ik uw plannen niet bij voorbaat van de hand. Het was immers de door mij hogelijk bewonderde Flann O’Brien, die het vrije gebruik van romanfiguren uit de wereldliteratuur voorstond. Zie ‘At Swim Two-Birds’. U doet maar, wat u niet kunt laten! Maar doe dat dan liever niet in het Engels. Die taal beheerst u mijns bedunkens onvoldoende (‘quilty’ > sguldig). Uw activiteiten houd ik welwillend, maar kritisch in de gaten.
   Vriendelijke groeten, WJ(H)V

In elke boekenwinkel: