• Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Huisje op de wei

In vele verhalen heb je een goede tovenaar en een slechte tovenaar. Maar niemand staat stil waarom hij slecht werd. Is het uit hebberigheid, macht of heeft het leven hem een te zware taak gegeven? Het verhaal van Levi de magiër zegt genoeg:

Er stond een huisje in de wei. Perfect voor jou en mij. Ik hoop dat je het iets vind. Perfect voor ons en ons ongeboren kind. Er is misschien wat werk aan. Maar geen zorgen ik kan het aan. Met wat liefde en magie. Laat ik je eens iets zien. Een perfecte thuis voor ons drie.

Dat is wat Levi zei tegen zijn vrouw Annebelle. En zij geloofde hem wel. Maar iets knaagde diep in haar. Ze voelde een soort gevaar. En het huisje wat zo perfect leek. Was niets meer dan een gemene streek. Van Levi zijn rivaal. Dat veranderde het verhaal. Het was bedoelt als grap. Een zwarte spin kruipend op de trap. Maar Annebelle die gleed uit. Levi vond toen zijn dode bruid. Zijn vrouw en kind opeens weg. Zijn geluk veranderde in pech. Hij vervloekte toen het huis. Alles zou daar sterven zelfs een mug of muis. Niemand zal daar ooit gelukkig zijn. Iedereen zou voelen zijn pijn.

De mooie gevels en deur, verloren hun glans en hun kleur. Klimop verstrengelde het gebouw. En er heerste alleen kou. Jaren vlogen voor bij. Niemand wist meer wat er was gebeurd in het huisje op de wei. Niemand durfde er te komen of kwam dichterbij.

Een koppel die het huisje vond. Kocht het met de nabijgelegen grond. De vrouw zei ‘Oh schat het lot is ons goedgezind’. Een ideale plek voor ons en ons ongeboren kind. Wat zal zij hier gelukkig zijn, in dit huisje op de wei. Geen magie was sterk genoeg. Dan de wens wat de jonge moeder vroeg. Een gelukkig plekje voor haar ongeboren kind en man. Terwijl ze wist dat ze niet veel later sterven zal. Levi’s geest keek haar doordringend aan en zag een ziekte haar verslaan. Maar de vrouw had aan haar ziekte geen gehoor. Want het leven die gaat gewoon door. Ontroerd was Levi’s hart. En beloofde zichzelf een nieuwe start. Het huisje zou een veilige plek zijn voor die vrouw, man en kindje klein. Hij sprak een bescherming uit en zelfs haar dood stelde hij uit. Hij liet alle wrok gaan. Liefde had zijn magie verslaan. Warmte verdreef de kou. Levi liet los en voegde zich bij zijn vrouw. Keek nog een laatste keer naar het huisje op de wei. ‘Het was perfect voor jou en mij’.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 394
(De gemiddelde waardering is 4.9 door 10 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…