Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Huisje op de wei

In vele verhalen heb je een goede tovenaar en een slechte tovenaar. Maar niemand staat stil waarom hij slecht werd. Is het uit hebberigheid, macht of heeft het leven hem een te zware taak gegeven? Het verhaal van Levi de magiër zegt genoeg:

Er stond een huisje in de wei. Perfect voor jou en mij. Ik hoop dat je het iets vind. Perfect voor ons en ons ongeboren kind. Er is misschien wat werk aan. Maar geen zorgen ik kan het aan. Met wat liefde en magie. Laat ik je eens iets zien. Een perfecte thuis voor ons drie.

Dat is wat Levi zei tegen zijn vrouw Annebelle. En zij geloofde hem wel. Maar iets knaagde diep in haar. Ze voelde een soort gevaar. En het huisje wat zo perfect leek. Was niets meer dan een gemene streek. Van Levi zijn rivaal. Dat veranderde het verhaal. Het was bedoelt als grap. Een zwarte spin kruipend op de trap. Maar Annebelle die gleed uit. Levi vond toen zijn dode bruid. Zijn vrouw en kind opeens weg. Zijn geluk veranderde in pech. Hij vervloekte toen het huis. Alles zou daar sterven zelfs een mug of muis. Niemand zal daar ooit gelukkig zijn. Iedereen zou voelen zijn pijn.

De mooie gevels en deur, verloren hun glans en hun kleur. Klimop verstrengelde het gebouw. En er heerste alleen kou. Jaren vlogen voor bij. Niemand wist meer wat er was gebeurd in het huisje op de wei. Niemand durfde er te komen of kwam dichterbij.

Een koppel die het huisje vond. Kocht het met de nabijgelegen grond. De vrouw zei ‘Oh schat het lot is ons goedgezind’. Een ideale plek voor ons en ons ongeboren kind. Wat zal zij hier gelukkig zijn, in dit huisje op de wei. Geen magie was sterk genoeg. Dan de wens wat de jonge moeder vroeg. Een gelukkig plekje voor haar ongeboren kind en man. Terwijl ze wist dat ze niet veel later sterven zal. Levi’s geest keek haar doordringend aan en zag een ziekte haar verslaan. Maar de vrouw had aan haar ziekte geen gehoor. Want het leven die gaat gewoon door. Ontroerd was Levi’s hart. En beloofde zichzelf een nieuwe start. Het huisje zou een veilige plek zijn voor die vrouw, man en kindje klein. Hij sprak een bescherming uit en zelfs haar dood stelde hij uit. Hij liet alle wrok gaan. Liefde had zijn magie verslaan. Warmte verdreef de kou. Levi liet los en voegde zich bij zijn vrouw. Keek nog een laatste keer naar het huisje op de wei. ‘Het was perfect voor jou en mij’.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 273
(Gemiddelde waardering 4.9 met 10 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster