SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Huiselijk geweld

Publicatie: 28.06.2021 | Jane Doo
 
Ik kwam er achter wat er bij ons aan de hand was toen mijn negende verjaardag er aan zat te komen en ik merkte dat mijn vader mijn zus Sarah met andere ogen ging bekijken.
We waren met zijn vieren thuis ,mijn vader en moeder, Sarah en ik. Sarah was veertien.
Mijn vader was een grote sterke man waar altijd een soort dreiging van uit ging. Als hij er was hing er een soort atmosfeer in huis die zich het beste liet omschrijven als grimmig en angstaanjagend, altijd aanwezig en soms bijna tastbaar. Zijn blik creëerde bij mij een onbehaaglijke bewustwording.
We woonden in een groot oud vrijstaand huis met veel kamers en een grote koude kelder die qua oppervlak bijna net zo groot was als het hele huis. Mijn vader was de enige die een sleutel had van de kelder.
Op een avond waren we aan het eten. Moeder had sperziebonen met runderlapjes en aardappels gemaakt. We aten zwijgend. Mijn vader vermaalde het vlees tussen zijn sterke kiezen en staarde me aan. Vervolgens verlegde hij zijn blik naar mijn moeder.
‘Heeft ze al een beha aan? ,’vroeg hij opeens.
Moeder zuchtte bevend en kreeg een gezicht zo wit als de borden waarvan we aten.
‘Ja...ze heeft ze nodig. ‘
Sarah werd rood en vroeg zich af waar dit gesprek in godsnaam heen ging.
Zelf was ze zich er ook van bewust dat haar lichaam begon te veranderen. Ze zag het als ze zich na het douchen afdroogde. Haar borsten werden groter en zwaarder en donkerbruine tepels priemden dapper vooruit. Ze kreeg ook steeds meer zachte donzige haartjes tussen haar benen.
‘Maar, ‘zei mijn moeder met trillende stem. ‘Ze is nog te klein. Je kan niet...’
Op hetzelfde moment wist ze wat er ging gebeuren en snel pakte ze Sarah haar arm. Die greep zich niet begrijpend vast aan de leuning van de stoel maar vader plukte haar zonder moeite als een insect los.
Mijn moeder slaakte een onaardse kreet en deed een poging hem tegen te houden. Ik zat als verlamd op mijn stoel en zag hoe hij Sarah aan één arm de kamer uitsleepte.
 
Sarah lag onder haar dekbedovertrek en verbeet de pijn. Haar lichaam voelde bont en blauw en opgedroogd bloed plakte op haar been.
De kamerdeur ging open en zijn geur drong haar neusgaten binnen.
‘Ga weg, ‘riep ze en trok de overtrek helemaal over zich heen. Haar hart bonkte tegen haar ribben en haar stem sloeg over van angst. In de kamer ging het bedlampje aan.
Hij torende hoog boven Sarah uit en trok in één keer het dekbed van haar af. Zijn stem schuurde langs haar oor.
‘Ik kom even langs om te laten zien wat er gebeurt met je moeder als je naar de politie gaat, ‘gromde hij.’Doe je ogen open. ‘
Door de spleetjes van haar ogen keek Sarah naar het tafereel wat zich voor haar ogen begon af te spelen.
Vader had moeder vast bij haar nek. Ze verzette zich niet want ze wist dat dat geen zin had. In haar ogen stond doodsangst. Haar mond vormde een onhoorbare kreet om hulp.
Bliksemsnel greep hij haar hoofd en ramde die tegen de deurpost. In de stilte klonk het kraken van haar neusbeen en bloed spoot eruit.
Moeder schreeuwde van de pijn en de schrik en probeerde zich wanhopig los te worstelen uit zijn greep.
‘Laat haar los, ‘gilde Sarah en sprong op. De aanblik was niet meer te verdragen.
Weer smeet hij haar met geweld tegen de deurpost en vervolgens bovenop Sarah die
terug op bed viel. Het gewicht benam haar de adem. Als een krab bewoog moeder zich zijwaarts van bed af, rolde er vanaf op de grond en maakte dat ze weg kwam.
Zijn grote hoofd zweefde boven Sarah en speeksel spetterde in haar gezicht. Zijn borstkas zwoegde licht op en neer.
‘...dan is dit een picknick geweest, vergeleken bij wat er dan gebeurt. ‘
Zijn grote hand streelde licht haar wang en een glimlach krulde zijn lippen.
Kalm verliet hij de kamer en een serene stilte daalde over Sarah heen.
Niets herinnerde aan wat er net gebeurd was, alleen de houtsplinters op de grond en het bloed op de deur.
Sarah trok het dekbed weer over zich heen, klikte het lampje uit en draaide zich op haar zij.
Een ding wist ze zeker. Op een dag zou ze hem vermoorden.
 
 
 
 
 
 

WAARDERING

HITS:

407

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
28.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goed geschreven maar naar verhaal. Ik vond alleen de personages in het begin wat lastig. 'We waren met zijn drieën thuis...' vervolgens gaat het volgens mij over vier personen.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Maaike Vissers 29.06.21
    Ik vond de wisseling van personages hier ook lastig, evenals het tijdsverloop waar geen regel is overgeslagen. Meestal als je een ik-persoon gebruikt, ga je niet verder met derde personen of de alom aanwezige vertelfiguur. Dat maakt het lastiger schrijven, want dan kun je niet vertellen hoe de derde persoon zich voelt: alleen wat de ik-figuur hiervan meekrijgt en vindt. Een voorbeeld van wat ik verwarrend vond was dat de vader de ik-figuur aanstaarde en vervolgens een vraag over de oudere zus stelde. Het kan, maar brengt mij in verwarring.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.