Nicole Schilder

Hoop

© Nicole Schilder op 07.03.2022.

 

Hoop is een vitale levensader die ons op precaire ogenblikken loodst door een doornenbos, genaamd het leven. Zonder hoop geen leven, zonder hoop geen bestaan.
Als kind reed ik met de bus van Volendam naar Amsterdam, we hadden geen auto, als één van de laatsten in het dorp, en passeerden Monickendam, waar aan de rand van de grote weg een groot huis opdoemde.
Het rees hoog op vanachter een weiland, statig en trots.
Ik stelde me voor hoe dure lui daarbinnen dineerden, uitkijkend over de weidse velden.
Op de gevel las ik 'Hoop doet leven', het werd een sport om tijdens het passeren het huis te spotten en het opschrift telkens weer uit te spellen, zonder het besef te hebben hoe velen zich dagelijks vasthielden aan hoop op beter, bungelend aan de rand van het bestaan.
Het grote huis kwam later in de verkoop, en hoeveel hoop de eigenaren misschien ook hadden, de verkoop liet op zich wachten, terwijl het huis er stond, leeg, eenzaam, ontdaan van zijn vroegere pracht en waardigheid.

In de stad was het altijd druk. Hoe anders dan het dorp waarin we woonden, waar de bewoners zich hulden in identieke outfits, ongeacht de prijs, gesetteld in het dorp van geboorte, waar de huizen in eenstemmige kleuren werden onderhouden, en de grasvelden ernaast met grote regelmaat werden stofgezogen.

In de stad liepen mensen naast elkaar van verschillende origine en stand, maar in de menigte telde dat onderscheid niet. Vanachter het raampje in de tram, bij het eindpunt stapten we pas uit, bekeek ik de bonte stoet.
Op het plein bij het Centraal stond een Mexicaans kwartet met gitaren en trommels.
Ernaast op een bankje een armoedig ogende man, gehuld in lompen, languit liggend in de zon.
'Waarom ligt die man nou op straat?' wilde ik weten, ik was zes, en nam geen blad voor de mond, aldus mijn ouders.
In het dorp lagen geen oude mannen, gehuld in lompen, languit liggend op straat.
Maar zulke vragen hoorde je niet te stellen, noch hoorde je te staren naar de volle zwarte vrouw die tegenover ons zat, ze rook heerlijk naar kokos. Haar haren waren dik en wipten parmantig springend naar omhoog.

Op het Damrak was iemand aangereden. De fiets lag verbogen naast het bloedende slachtoffer.
Ik verrekte mijn nek om het beter te kunnen zien, maar de tram reed verder, er was geen reden om halt te houden.

Mijn moeder leek dit alles niet op te merken, voor haar was de tramrit gewoon onderdeel van de reis en noodzakelijk om te maken, want zonder die reis was een bezoek aan haar ouders in Sloten niet mogelijk.
Nooit ga ik zo worden, nam ik me voor, me vergapend aan alle gebeurtenissen in een levende stad, de geur in me opnemend, de kleuren van het echte leven, het kloppende hart van de stad, maar toch ben ik ook net zoals mijn moeder.

De dromen die ik had, zittend bij het raam in de tram, waar te lezen viel: Wilt u zitten, ik kan staan, zijn verloren, opgelost en ingehaald door het verloop van de tijd.
Ik word danseres, ooit, droomde ik dan, mijn ogen knipperend in het felle zonlicht.
Of nee, schrijfster, dat zou ik worden. Mijn leven lag open, er was geloof in een mooie toekomst.
Dezelfde hoop die ik nu weerspiegeld zie in de ogen van mijn kinderen.

Ook ik woon nu, net zoals mijn ouders, in hetzelfde dorp waar ik ooit opgroeide, met man en kinderen, maar wel nog altijd zonder auto, de identieke kostbare outfits en het grasveld stofzuig ik evenmin.

Mijn kinderen hebben een mobiele telefoon, een televisie op de kamer,
en ze dagdromen niet.
Maar soms gaan we met de bus naar de stad.
Dan passeren we het grote huis waar hoop nog altijd doet leven.
We naderen de stad met de smeltpot van culturen en nemen de tram. Gewoon omdat het kan.
Ik zie ze kijken, mijn kinderen, zittend vanachter het raam, naar de bonte menigte, de vele winkels, het Amsterdamse leven, zich verwonderend over alle bezienswaardigheden, zoals ik dat vroeger eveneens deed.
Hoopvol volg ik hun blik, het ontwaken van een nieuw bestaan en het geloof in de toekomst.
Zij mogen na mij, ook hopen op een beter bestaan.
Wie weet, misschien transformeert deze hoop ooit eens tot realiteit.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  17.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Je hebt heel goed de sfeer te pakken. Hoe de grote stad zo anders is dan het dorp. Mooi dat het verhaal 'rond' is, dat je in het heden weer hetzelfde oppakt als eerder in je jeugd en de vergelijking maakt.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  15.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  graag gelezen vier sterrren en een dikke zoen
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 749
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ron Dumee: Moedertje Lief

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.