Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

359 Hits

Publicatie op:
Hok vol machteloosheid

Soms monster ik mijn zoon. Wanneer hij bijvoorbeeld in de zetel zit, tv te kijken. Na het avondmaal, dan lijkt hij het meest tevreden. Volstrekt zorgeloos en gelukkig ziet hij er dan uit. Alsof de hele wereld klopt en hij er perfect zijn plaats in gevonden heeft. Hier, bij ons, in de zetel.

Het komt mij voor dat deze aanblik mij een gevoel zou moeten geven dat het allemaal wel goed is: Mijn gezin, mijn leven. Dat ik vrede hoor te ervaren, en hierdoor zelfs vertrouwen hoor te vinden in mijn bestaan. Die jongen is gelukkig en hij hoort bij mij. Hij kan er perfect zijn, in deze wereld, met zijn geluk. Dus ik ook, met mijn bezorgdheden. En ik hou van hem en hij houdt van mij, of zo zou het toch moeten zijn. Zo zou het moeten zijn, maar hij geeft mij die gevoelens niet.

David is altijd meer een last geweest dan een lust. Van de eerste dag vroeg hij al buitensporig veel aandacht. Sarah en ik maken daar nu al jaren ruzie over. Zij wil werkelijk alles voor hem doen, maar hij moet toch leren zo zelfstandig mogelijk te leven, ook al heeft hij een beperking?

'Ik ga even rusten op bed.' zegt Sarah, 'Tot zo.'
Ze maakt zelfs geen oogcontact wanneer ze opstaat en naar de slaapkamer gaat. Soms denk ik dat ze moeite heeft met mij nog te verdragen. Ze is veranderd, alleszins, niet meer zo open sinds we die meningsverschillen hebben. Langzaam, maar zeker heeft ze zich afgesloten voor mij. We zijn uit elkaar gegroeid. Maanden zijn we al niet meer intiem. Soms tref ik haar
huilend aan, aan de telefoon met haar vriendin of haar moeder. Dan wil ze niet zeggen waarom.

En daar zit hij dan, met zijn domme gezicht. In mijn zetel. Ik verguis hem daarvoor. Een kleine mongoloïde indringer die mijn leven compleet verziekt heeft. We hielden van mekaar, Sarah en ik, en het leven lag voor ons open. Keihard heb ik ervoor gewerkt. Dan kwam David. Een onvolwaardig kind. Een mongooltje. Per ongeluk.

Het lijkt uitzichtloos. Gelukkig is het dat niet. Mijn baas wil dat ik in Singapore ga werken. Dat ga ik doen ook. Dit is niet het leven dat ik gewild heb. Niet het leven waar ik keihard voor heb gewerkt. En Sarah is ook niet de vrouw meer waar ik van hou. Ik verdien een nieuwe start.

Ik vertrek.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Hok vol machteloosheid"