SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Hij blijft

Publicatie: 18.04.2020 | Eelco Visser

Zijn huisraad heeft Paul ingeladen. De achterbank van zijn oude Fiat Ritmo ligt volgestouwd met kleding. In de aanhangwagen een paar stoelen en een oud dressoir. Aangemoedigd door het programma Ik vertrek heeft hij  het plan opgevat om in zijn eentje naar het buitenland te verkassen. De botte Nederlanders is hij zat. Vrienden en familie vinden het een hele stap voor iemand met een gering doorzettingsvermogen. Dat ze Paul een zwakkeling vinden zeggen ze niet. Waarom iemand onnodig kwetsen. Wel hebben ze op Paul ingepraat om van het vertrek af te zien. Ook zij kennen het programma en zien daarin juist een reden om nooit te emigreren. Zelf zouden ze het tenminste nooit doen. Groener gras dan in Nederland is nergens te vinden. 

Het zit Paul niet mee. Al bij de grens komt hij het eerste obstakel tegen. Een grenswachter die is opgediept uit een ver verleden, toen van een verenigd Europa nog geen sprake was, houdt hem tegen. “Wat is de bedoeling meneer.” 
Paul wijst naar zijn achterbank en aanhanger en zegt: “Wat denkt u, ik ga emigreren naar Spanje.” 
“Emigreren meneer, in deze tijd. Heeft u onder een steen gelegen?”
“Hoe bedoelt u. Wat is er mis met deze tijd. Ik kan toch zeker wel emigreren wanneer ik dat wil.”
“Ja wat niet kan. Normaal gesproken is het geen probleem maar nu mag u niet verder reizen. Coronacrisis. U mag er niet door en moet omkeren, de grens is gesloten.” 
Paul schudt zijn hoofd. “Dat gaat niet meneer. Ik heb net genoeg benzinegeld om in Spanje te komen. Terugrijden is geen optie.” 
De grenswacht lacht. “U zegt dat u wilt emigreren. Ik denk zo te horen dat emigreren voor u niet echt een optie is. Onvoldoende reisgeld is niet bepaald een vertrouwenwekkende start voor iemand die in Spanje wil gaan wonen. U praat als een toerist meneer en voor toeristen is de grens gesloten.” 

Paul bedankt de grenswacht voor zijn antwoord dat niets te raden overlaat. “Had ik maar zulke vrienden in mijn omgeving. Vrienden die met goede argumenten komen om emigreren af te raden, en niet met het argument dat ze het zelf nooit zouden doen. Bedankt meneer.” 

Terwijl hij terugkeert naar huis denkt hij aan zijn familie en vrienden. Wat moet hij zeggen nu hij op de eerste dag al ..... Ja hoe zal hij het zeggen. 
Een glimlach op zijn gezicht verschijnt. Dit gaat hij zeggen: “Bij de grens mocht ik er niet door. Die domme Belg geloofde mij niet en dacht dat ik een toerist was. Later moet ik het maar weer eens proberen.” Een leugentje om bestwil. 

Als hij zijn auto voor het huis parkeert, zwaait zijn verbaasde buurvrouw naar hem. Hij denkt: Wat is het leven mooi. Die Nederlanders zijn zo bot nog niet als vele buitenlanders denken. En de Belgen die draaien niet om de hete brij heen, maar zijn juist recht door zee als het op de waarheid aankomt. Nederlanders en Belgen zijn heel anders dan men mij ooit heeft doen geloven. Vooroordelen, ze zijn niets waard.

Hij laadt zijn auto en aanhanger uit, nestelt zich op de bank en brengt met een Belgische blond bier, La Chouffe, een toost uit op de grenswacht. Tevreden stelt hij vast dat hij eigenlijk een goede daad heeft verricht met zijn mislukte vlucht naar het buitenland. Want, zo meent hij zich te herinneren, was het niet Nicolas Chamfort die zei: “Wie ook maar één vooroordeel heeft weggenomen, is een weldoener der mensheid.” Daar kan hij wel mee thuiskomen. Paul weet het nu helemaal zeker, hij blijft. 

WAARDERING

HITS:

625

AANGEPAST:

18 april 2020

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Geef s.v.p. alleen 5 sterren als het werk perfect is en jij geen verbeteringsmogelijkheden ziet. Schrijvers stellen jouw tips en opmerkingen vooral op prijs.
30.11.21
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.