• Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Het vliegende nonnetje.

Het vliegende nonnetje.

Als een boos beest stond het sombere klooster op de bergtop, en de grijze muren aan de achterkant  grensden aan de steile wand van het ravijn, dat in de diepte eindigde bij de droge, stenen bodem.

Er was ooit de abdis Althea, die met vriendelijke ogen in een hartelijk gezicht vanonder haar kap iedereen begripvol aankeek. Zij straalde empathie uit, en haar woorden waren zacht en zalvend, en elkeen gaf zij wijze raad.

Maar zij heerste met ijzeren hand in een fluwelen handschoen, en zij streefde in alle dingen strenge discipline en gehoorzaamheid na. Haar goede raad was niet vrijblijvend, maar een dringende en dwingende regel, en wee degene die zich er niet aan hield, maar haar woorden waren als stenen voor brood.

Daar een ezel in het algemeen zijn tenen niet tweemaal stoot aan dezelfde steen, was het credo van de kloosterzusters: horen, zien en zwijgen.

De meest meegaande kloosterlinge was vaak tenenkrommend de wanhoop nabij, omdat moeder Althea op alle slakken, en aanverwante dieren zout legde, en muggen ziftte, om er dolle olifanten met platvoeten van te maken.

Tijdens haar demonische bewind was de stilte angstaanjagend, en er heerste heftige schrik en vrees.

Zeer regelmatig waren er, en meer dan middelmatig, kandidaat-novicen die al in de proeftijd, voorafgaand aan het noviciaat, er het bijltje bij neergooiden en het klooster verlieten, en vertrokken naar een ander, of naar de wereld terugkeerden.

Voor de kloosterzusters was deze abdis een straf van God, of een vuile streek van Satan, en het schrikbewind nauwelijks te verdragen en ten hemel schreiend, en in de beslotenheid van hun cel was die laatste optie voor menige religieuze dan ook aan de orde.

Maar er was dat jonge kloosterzustertje, dat zo haar best deed alle kritiek van de abdis te weerstaan, en gedurende haar noviciaat dacht dat dit nodig was voor haar karaktervorming, maar toen zij de drie geloften had afgelegd, bleef de Eerwaarde Moeder haar bestoken met afbrekende kritiek, die nooit werd gevolgd door een opbouwend  of welgemeend woord.

Zij werd depressief en melancholiek, want hoezeer zij ook haar best deed en haar plichten trouw nakwam, kon zij in de ogen van Moeder Althea niets goed doen.

In de stilte van haar cel las zij in haar bijbel: “Kom tot Mij, die belast en beladen zijt”,  en zij ging op haar knieën op de harde vloer van haar koude cel, en ging in gebed.

Elke dag weer.

Op een vroege ochtend meende zij antwoord te hebben gehad op haar ochtendgebed, en kwam de bevrijdende gedachte in haar op om op de “vleugelen van de wind” daadwerkelijk als een vlinder naar de hemel vliegen.

Weg van de abdis.

Met een stralend gezicht, wapperend habijt en fladderende armen sprong ze over de rand van het plateau in de ijle lucht.

Maar in plaats van naar omhoog te vliegen, stortte zij neer op de harde bodem van de afgrond.

Zo kwam ze dan toch in de hemel, zeiden de gelovige, maar cynische dorpelingen.

                                                      

                                                

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 234
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…