Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 743

Het tonnetje

Het tonnetje (1959)
“Ik ga hier echt niet naar de wc hoor mam!”
We waren bij mijn opa en oma Boxem op visite en mijn buikpijn gaf aan dat ik een bezoek moest brengen aan het kleinste kamertje van het huis.
Bij mijn grootouders bestond dat kleinste kamertje uit een vies stinkend houten hokje met afgebladderde verf achter het huis. Na het openen van de deur kreeg je het moeilijk, want dan moest de klep van de bril opgetild worden met daaronder….een stinkend poeptonnetje.
Mijn opa en oma woonden in het centrum van Meppel aan de Grote Oeverstraat. Eind jaren vijftig beschikten delen van Meppel nog niet over een water closet(wc). Je deed je behoefte op een tonnetje. De tonnetjes werden dan één keer per week opgehaald door een tonnetjeswagen. Mijn oma kwam dan vaak naar buiten en volgde de wisseling van de tonnetjes op de voet. Wanneer de tonnetjes waren verwisseld, riep mijn oma de legendarische woorden “Bertus, oen sukelaotien (chocolaatje) e’k op de raand van ’t tonnechien elegd heur” ”Dank oe wel vrouw Boxem” riep hij dan terug en pakte bij vertrek het sukelaotien van de rand van het tonnetje en at die met smaak op.
Ik ben die dag nog wel op het tonnetje gaan zitten, want de aandrang was te groot. Maar de angst om door een vies bruin beest in mijn billen te worden gebeten bleef nog lang bestaan.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Jan Boxem
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 68
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Het tonnetje"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
17.09.20
Feedback:
Leuk verhaal!
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.09.20
Feedback:
leuk verhaaltje met historische inslag.
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...