Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Kort verhaal
Inzendingen: 1043
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Het tonnetje
© Jan Boxem op .
Aantal hits: 178
Het tonnetje (1959)
“Ik ga hier echt niet naar de wc hoor mam!”
We waren bij mijn opa en oma Boxem op visite en mijn buikpijn gaf aan dat ik een bezoek moest brengen aan het kleinste kamertje van het huis.
Bij mijn grootouders bestond dat kleinste kamertje uit een vies stinkend houten hokje met afgebladderde verf achter het huis. Na het openen van de deur kreeg je het moeilijk, want dan moest de klep van de bril opgetild worden met daaronder….een stinkend poeptonnetje.
Mijn opa en oma woonden in het centrum van Meppel aan de Grote Oeverstraat. Eind jaren vijftig beschikten delen van Meppel nog niet over een water closet(wc). Je deed je behoefte op een tonnetje. De tonnetjes werden dan één keer per week opgehaald door een tonnetjeswagen. Mijn oma kwam dan vaak naar buiten en volgde de wisseling van de tonnetjes op de voet. Wanneer de tonnetjes waren verwisseld, riep mijn oma de legendarische woorden “Bertus, oen sukelaotien (chocolaatje) e’k op de raand van ’t tonnechien elegd heur” ”Dank oe wel vrouw Boxem” riep hij dan terug en pakte bij vertrek het sukelaotien van de rand van het tonnetje en at die met smaak op.
Ik ben die dag nog wel op het tonnetje gaan zitten, want de aandrang was te groot. Maar de angst om door een vies bruin beest in mijn billen te worden gebeten bleef nog lang bestaan.
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Het tonnetje"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(919)
685 commentaren
92 nuttige stemmen.
17.09.20
Feedback schrijfkwaliteit
Leuk verhaal!
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Jan Boxem 07.11.20
    Dankjewel Annemarie.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !