Annemarie Steenbergen

Het tiende huis in Leeuw

© Annemarie Steenbergen op 11.07.2021.

Eindelijk heeft hij met haar gebroken. Ze is weg. Voorgoed. Mijn god, wat heeft dat lang geduurd. Een jarenlange strijd die eeuwen leek te duren. Wat zal de buitenwereld opkijken van het feit dat de breuk met haar nu dan toch definitief is. Het eeuwige twijfelen: zal ik het wel doen, zal ik het niet doen. Zijn familie en vrienden kenden zijn worsteling met haar maar ook zijn twijfels en zijn onzekerheden. Hij werd er zelf ook gek van. Het kon zo echt niet langer. Het maakte hem, maar volgens hem ook haar, doodongelukkig. Maar het was hijzelf die de beslissing had genomen nu echt enkel en alleen voor zichzelf te gaan.
De eerste stap had hij vanochtend gezet. De leegte van haar garderobekast vulde hem na afloop van het ruimen dan ook met trots en euforie. Dat heeft ie toch maar mooi geflikt, haar spullen als vuilnis aan de kant gezet. Ja, hij weet ook wel dat dit bot over komt, maar de ergernis en nijd hebben het in de loop van de jaren nu eenmaal gewonnen van respect. Met name al haar pumps, laarsjes en naaldhakken. Monsterlijke, onhandige dingen vond hij die. Hij voelde zich niet op zijn gemak als zij die aan had. Zo’n type hoorde niet bij hem, vond hij. Weg ermee! In de badkamer veegde hij al haar cosmetica in één keer in een van haar handtassen. Hoppa! Nadat hij al haar spullen had verzameld en in de gang had gezet, restte hem nog maar één ding te doen vandaag.
Hij keek naar het naamplaatje op de deur waarop haar naam nog stond ‘Leontien’. Hij schroefde die er met zijn ranke handen snel en kordaat af. Hij haalde voorzichtig en met beleid het nieuwe plaatje uit de plastic verpakking en monteerde deze behendig aan de muur naast de voordeur. Hij stapte een paar meter naar achteren en ging op een paaltje zitten om het resultaat te bewonderen. Wijdbeens, nu mocht het, en hoefde hij met haar mening geen rekening meer te houden. Zijn buurvrouw, die haar ramen aan het lappen was en het tafereel aanschouwd had, kwam naast hem staan. Zij kende zijn innerlijke strijd als geen ander. Ze was al jaren close met hem. ‘Ik ben trots op je, jongen. En wat de rest vindt van jouw beslissing boeit niet.’ Samen keken ze naar de in zilver gegraveerde krullende letters: Leo № tien.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  12.07.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  De vondst is heel leuk, maar het verhaal ervoor ontkracht jouw vondst. Ik vraag me als lezer af wat dat voor man is, die kleding weggooit van zijn ex. En wat die ex vervolgens gaat doen. En of de buurvrouw haar kans schoon ziet. Dan blijkt het te gaan om de man die Leon heet, en zijn ex Leontien, terwijl ze op nummer tien wonen. Je verhaal is in één zin veel sterker. (Of als zin in een cabaret-lied!)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Annemagenta 12.07.21
   Hoi Bart, mijn verhaal gaat over een vrouw die weet dat ze transgender is en uiteindelijk besluit zichzelf, dus man te zijn en daarvoor uit te komen. Leontien wordt dus Leo.
  12.07.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed opgebouwd. Licht stuk met grappig einde (hoe kom je erop 😀) maar tegelijk toch ook wat triest, dus misschien toch niet zo licht... Beseft hij het zelf... heb je me me doen afvragen en ik weet het antwoord niet, jij misschien zelf ook niet 😊. Geslaagd verhaal dus.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 866
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Bas Haring: Waarom?

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.