Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Het meisje dat met muggen praat

Ik ken een meisje dat met muggen praat. Ze doet het telkens als ze een mug hoort zoemen in haar kamer. 'Praat jij Nederlands met de muggen?' vraag ik. 'Nee,' zegt ze, 'altijd Engels. Muggen praten liever Engels.' Ze vertelt de muggen dat ze hun leven zal sparen als zij haar maar niet steken. Dat begrijpen die insecten, zo verstandig zijn ze wel. Ze hebben het meisje nog nooit gestoken. Ze vliegen weleens rond haar hoofd. Een enkele keer landt er zelfs eentje op haar wang, maar meer dan een onschuldig zoentje wordt het nooit. Ik heb het ook eens geprobeerd, ik trachtte zo duidelijk mogelijk te articuleren, maar het hielp niet echt. Achteraf stond ik evengoed vol met muggenbeten. Misschien had ik pech dat ik een hardhorige mug had getroffen. Of misschien heb ik net een Franssprekende mug ontmoet.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 294
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.