Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Het lustige schrijversleven

Op uitnodiging van de Duitse uitgeverij Die Heilige Hummel ben ik naar Stuttgart afgereisd. Ook bij onze Oosterburen is mijn roman Verandaman een ongekend succes.

‘Ich bin ein Stuttgarter,’ zo besluit ik mijn speech vanaf het balkon van het gemeentehuis. Door duizenden word ik toegejuicht. Mijn driedaags bezoek wordt afgesloten met een groots, ter mijner ere georganiseerd Bierfest.
Natuurlijk strijden de jonge Dirndl om mijn gunst en uiteindelijk laat ik mijn oog vallen op Bibi, een lieftallige blondine met een stralende lach, hemelsblauwe ogen en kleine runde, hübsche Brüste.
We hebben veel te bespreken die nacht en we vergeten niet tegelijkertijd viel Spaß zu machen. Wat heb ik toch een heerlijk vak en wat is het goed voor mijn talenkennis.

Na Duitsland is ook in Frankijk mijn roman Verandaman direct een bestseller. Op Charles de Gaulle Airport word ik hartelijk verwelkomd door Yvette Hildalgo, mijn Franse uitgeefster, een volle nicht van Anne Hildalgo, de charmante Parijse burgemeester.
Nadat wij gezamenlijk een uitstekende lunch hebben genuttigd in mijn hotel, begeleidt zij mij naar mijn luxe suite. Bij het afscheid knijp ik even in haar billen. Françaises schijnen dit bijzonder op prijs te stellen.
‘Vous êtes un coquin. Je n’apprécie pas ça, monsieur.’
Frans is niet mijn beste taal, maar vermoedelijk geeft ze me een welgemeend compliment en haar nijdige blik is natuurlijk gespeeld.
Later die middag belt ze me op. De geplande feestelijke receptie is afgeblazen. Haar Engels is ronduit abominabel.

Enkele maanden geleden is in Rusland mijn roman Verandaman in vertaling uitgebracht. Niet lang daarna heeft de Russische staatstelevisie een alleraardigste en ontroerende documentaire over mijn boeiende leven uitgezonden.
Ewald Hagedorn, zo luidde de titel vanzelfsprekend, met als ondertitel Otlichnyy rasskazchik, s chuvstvom yumora i trogatel’nyy. Dit behoeft geen nadere toelichting.

Toen ik onlangs op uitnodiging van het gezaghebbende literaire tijdschrift Proza i Poeziya Moskou bezocht, ben ik door de zeer aantrekkelijke televisiejournaliste Andreyevna Mikheyeva geïnterviewd.
Na de uitzending vroeg zij aan mij: ‘Ty khochesh’ zanyat’sya so mnoy lyubov’yu segodnya vecherom?’
Ik had deze vraag natuurlijk verwacht. ‘Konechno, dorogaya krasavitsa,’ antwoordde ik.
In haar appartement hebben wij tot laat in de nacht over literatuur, poëzie en kwesties van belang gesproken.

Na Duitsland, Frankrijk en Rusland is mijn roman Verandaman eindelijk in de Verenigde Staten verschenen. Binnen een week hangt een zekere Donald T. aan de lijn. Of ik een weekje in het Witte Huis kom logeren. Met presidentsverkiezingen voor de boeg een beetje goede sier maken met de aanwezigheid van een belangrijk Europees schrijver? Dacht het toch niet.
De volgende die belt is Oprah. Of ik een weekje… Nee, dank u wel. In Amsterdam heb ik haar Stedman ontmoet en het klikte niet bepaald.
Weer telefoon. Beyoncé. Hm, ik twijfel. Drie kleine koters in huis en een vierde schijnt onderweg te zijn. Te druk voor een fijnbesnaard man. Al had ik haar zeker nog een paar leuke danspasjes kunnen bijbrengen.

De Woelige Wesp, De Proletarierspers, Hijgh & Van Datmaar, Theodor Rep, Epimetheus, om maar eens enkele namen te noemen. Als autonoom schrijver heb ik mij nooit willen binden. Door de Nederlandse uitgevers wordt onderling gevochten om mijn manuscripten. Als schrijver koester ik die positie.

Benolda Vanderlinde, directeur van De Woelige Wesp, heeft mij uitgenodigd voor een champagnelunch in het Amstelhotel. Haar decolleté doet vermoeden dat zij mij iets moois te bieden heeft.
‘Ik wil je er graag op attenderen’ – haar toon is ongewoon bedachtzaam – ‘dat tussen kwaliteit en kwantiteit een wereld van verschil ligt. Ook vermoed ik dat drank en vrouwen een te prominente rol in je leven spelen.’

Zoiets zeggen met een aangeboden champagnelunch en dát decolleté? Een fraaie contradictie.
© Ewald Hagedorn op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
20.11.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
regisseurs van Nederland
hier is een prachtig script

Top Ewald
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 20.11.22
    Dank je, Wijnand. Een gedeelte uit een wat wat ouder verhaal al, geschreven tussen 2018 en 2020.. Tot nu toe laten regisseurs het afweten.
20.11.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Geen schaterlach, maar wel een niet aflatende glimlach van begin tot einde!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
16.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Geweldig, Ewald.
Wereldwijd beroemd en berucht in alle talen.:)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
16.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Schaterlachend gelezen. Geweldig!!!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig