Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

174 Hits

Publicatie op:
Het leven is zo zute

(Een historisch verhaal op waarheid gebaseerd uit 1896)
“Dokter, alstublieft, zeg dat het niet waar is. Het kan toch niet waar zijn Willem”. Mijn overgrootmoeder Zwaantje IJmker-Stooter keek haar man Willem IJmker vertwijfeld aan en zakte door haar knieën. Willem kon haar nog net opvangen.
Hun zoontje Lambert van een jaar oud, was die dag plots ziek geworden. Heel ziek. Willem was opzoek gegaan naar een arts. Toen hij een arts bereid vond om met hem mee te gaan, was het al donker. Bij aankomst kon de arts geen andere diagnose stellen dan dat Lambertje was overleden. Waarschijnlijk door het drinken van vervuild water. De dokter nam snel afscheid, want In ‘s-Gravendeel, onder de rook van Dordrecht, waren veel mensen ziek.
Met zijn tweetjes stonden ze daar in het donkere roefje van hun turfschip. Alleen de olielamp bij het kribje van hun overleden zoontje Lambert zorgde nog voor wat schemerig licht. In dat licht was goed het bleke gezichtje van Lambertje te zien. Een week geleden nog zo’n kleine druktemaker.
Willem en Zwaantje waren op 7 juni 1890 met elkaar te Hoogeveen in het huwelijk getreden. Ze waren toen beiden 22 jaar. De turfschuit hadden ze voor niet veel geld kunnen kopen. Daar had de vader van Zwaantje, zelf ook schipper, voor kunnen zorgen. Wie had dat gedacht: hun eigen boot. Het geluk lachte het verliefde bruidspaar toe. Maar donkere wolken pakten zich al gauw boven hun hoofden samen. Hun eerste dochtertje Mina werd maar drie maanden oud en de tweede Herm één jaar. Van de tien kinderen die ze samen mochten krijgen hebben er maar zes de volwassen leeftijd bereikt.
Willem is in 1931 overleden op 63 jarige leeftijd en Zwaantje in 1960. Ze is 93 geworden. Op haar sterfbed vertelde ze aan mijn moeder dat ze nog niet wilde sterven. “Het leven is zo zute(zoet) Carlien”.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het leven is zo zute"

25.09.20
Feedback:
Triest verhaal maar mooi geschreven
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Jan Boxem 07.11.20
    Dankjewel Annemarie. Vroeger was het niet beter, zoals veel mensen nog weleens willen zeggen.