Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Oerknal

Dag 131

Door het matglazen raampje dat mijn vader er ooit zelf in heeft gezet zie ik dat het dag geworden is. De inhoud van kleine schuilkelder wordt zichtbaar voor me en hoewel mijn ogen door de afgelopen periode gewend zijn aan het geringe licht is het toch elke ochtend weer een prettig idee dat, ondanks alles wat er buiten is gebeurd of nog aan het gebeuren is, de aarde nog steeds rondjes draait en de zon schijnt.

Mijn discipline heb ik van mijn vader geleerd en daarom begin ik elke ochtend hetzelfde: 30 pushups en 30 situps.

Dag 1

Mijn vrienden hadden me altijd voor gek verklaard.

“Een schuikelder? Denk je echt dat er oorlog uitbreekt? Waarover dan? Klimaatoorlogen en robots? Je bent gek.”

Vanzelfsprekend had ik, toen de deur uiteindelijk achter me dichtsloeg, een soort ‘ik-had-het-je-toch-gezegd’ gevoel, een bitter gevoel van triomf. Het systeem dat me op gezette tijden automatisch voedsel en drinken voor me neerzette werkte vlekkeloos en mijn eerste dienblad verscheen al snel in het daarvoor ontworpen luikje. Mijn vader was een miskend genie met een zeer vooruitziende blik.

Dag 131

Ik loop mijn vaste rondjes door de kamer. Die is vier stappen aan alle zijden, maar dan moet ik wel het bed heb opgeklapt. Soms speel ik schaak in mijn hoofd, partijen die ik als kind uit mijn hoofd leerde, soms fantaseer ik over hoe het er buiten uitziet. Regelmatig krijg ik de neiging om de deur open te maken, het met eigen ogen te aanschouwen. Maar wat als er straling is? Of vijanden die zich willen opblazen in mijn gezicht? Of robots? Ongemerkt begin ik mijn rondjes sneller te lopen. Ik kauw op mijn vingertoppen, waar vrijwel geen nagel aan zit en mijn wijsvinger begint wederom een beetje te bloeden.

Dag 2

Buiten de kamer, ver weg, klonk gegil en gekrijs. Het was nu duidelijk begonnen. Wat wist ik niet maar dit kon niet veel goeds betekenen. Bevroren van angst zat ik urenlang in de verste hoek van het kamertje, met mijn knieën opgetrokken en mijn handen over mijn oren, mijn ogen dicht.

Dagenlang zat ik zo, soms at ik wat, plaste in de stalen wc, om daarna weer snel in mijn houding te gaan zitten.

Dag 131

Ik stop recht voor de deur. Het is nu al weken stil, misschien is het nu dan eindelijk tijd. Maar hoe maak ik hem open? Er zit geen klink of knop aan deze kant, daar zal destijds wel een reden voor zijn geweest, dus sla ik drie keer hard op de binnenkant.

Dat werkt, de deur zwaait als vanzelf open en ik kijk in een grote zaal die er in mijn herinnering eerder niet was. Mensen lopen schuifelend in witte pyama’s rond.

“Goedemorgen mijnheer Carlos” klinkt achter me, bij de deur “we waren al benieuwd of u ooit uw cel uit wilde komen. Misschien wilt u, net als een paar andere patiënten wat schaken misschien?”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 206
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Meer schrijfactiviteiten