Voor schrijvers, door schrijvers
966 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

193 Hits

Publicatie op:
Het laatste Sinterklaasfeest

Achter de driedubbeldikke glazen veiligheidsramen staart de één na de ander ontsteld naar buiten. De nieuwe regels zijn overduidelijk: Binnen blijven, luchtverfrisser aanzetten en absoluut geen ramen openen. Boodschappen mogen alleen nog online besteld worden en worden door de robots afgeleverd in de verplicht gestelde boodschappenluiken in de buitendeuren. Naar buiten gaan is onverantwoordelijk. Je kunt anderen besmetten en zelf besmet raken. Alleen voor uitzonderingen (of voor veel geld) mag je een aircomobiel bestellen, die je zonder gevaar van de ene naar de andere plaats vervoert en daarna weer terugkeert naar het ontsmettingsstation.

Na jarenlang de mening van het volk te hebben aangehoord en na eindeloze vergaderingen, zijn er nu eindelijk drastische maatregelen genomen. Het werd ook tijd, de bevolking is ondanks de laatste baby boom met meer dan de helft afgenomen. Oudere mensen zijn er nauwelijks meer. De jongeren zijn sowieso verslaafd geraakt aan het internet, die willen de deur niet eens meer uit. Contacten leggen doe je online en als je op iemand verliefd wordt, trek je gelijk bij elkaar in. Ergens afspreken is gevaarlijk en bovendien erg ouderwets.

En nu? Wat gebeurt er daar buiten?

Eenzaam loopt de Sint door de straat. Hij heeft één vrouwelijk Piet bij zich, zijn eigen vrouw. Zwart natuurlijk, want ze is uit dezelfde tijd als de Sint. Ze wachten op de liedjes, maar horen niets. Ze strooien wat, maar niemand raapt het op. De moderne schoorstenen zijn te smal en het nut van de vreemde luiken in de deuren ontgaat hen. Met brievenbussen konden ze nog wat, daar zijn vroeger heel wat kinderschoentjes voor gezet en op wonderlijke wijze volgestopt. Maar dit?

Tien dagen hebben ze in quarantaine doorgebracht na hun stille aankomst in Nederland. Je moet wat overhebben voor de traditie, al viel het ze wat zwaar. Ze verwachtten dat de kinderen al vol ongeduld op hen zouden zitten wachten, maar dit? Piet begint zelf maar wat te zingen met haar hoge, schelle stem.

Ze zingt tot ze begint te hoesten. De lucht is ook zo drukkend en zo vies. Haar man doet even later ook mee. Er gaat geen deur open, alleen wordt er gestaard van achter de ramen. Als er eindelijk iemand besluit om de ambulance te bellen met de mededeling dat er twee zonderlingen op straat de longen uit hun lijf aan het hoesten zijn, is het al te laat. Na vele, vele jaren zijn Sint en de laatst overgebleven zwarte Piet gestorven. En het allerergste: niemand lijkt hen te missen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Het laatste Sinterklaasfeest"

12.12.20
Feedback schrijfkwaliteit
Een pareltje Janneke.
Mijn vrouw, onderwijzeres, las het voor in de klas, 12-13 jarigen en kreeg een adembenemende stilte.
Boekdelen.
 • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Janneke De Leeuw van Weenen 13.12.20
  Wat een compliment Pat! En wat gaaf dat je vrouw het in de klas kon gebruiken, dat vind ik echt bijzonder!

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

 • Bericht uit het pre-coronatijdperk (777) Eelco Visser 20-04-2020

  Hij moet voor zaken naar Utrecht. Zijn lease bak, een super de luxe blauwe BMW uit de 5-serie, heeft hij voor onderhoud bij de garage afgeleverd en zo is hij vandaag aangewezen op de trein. Nog een...

  Lees meer: Bericht uit het...