Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Het Kliko Dilemma

Voor het afval binnen en buiten het huis hebben we drie containers, een voor het afval binnen het huis, smerig afval dat in de oranje container moet, net afval van organische aard dat in de groene  moet en papier dat in de blauwe moet. Daarnaast hebben we nog een plastic zak waarin het plastic afval moet en die geworpen dient te worden in een diepe put verderop in de straat waarbij een pasje nodig is om het kromme deksel van de put te openen.

De ROVA is een mythische instantie die het afval scheidt. Daarvoor moet het eerst opgehaald worden bij de burger die daartoe zijn container aan straat zet. Er komt dan een buitenformaat vrachtwagen voorbij die voorzien is van een robot die de container vastpakt, omhoog zeult en vervolgens het afval in de vrachtwagen kiept. Vroeger had men daar medewerkers voor maar die zijn te duur geworden, vandaar.

Na enige tijd werd ik er op attent gemaakt dat de containers geen containers waren maar kliko’s waarbij ik onwillekeurig moest denken aan de sergeant Klikowitz uit het gelijknamige boek. En toen ik dat wist bekeek ik ze met een ander oog. Want een container is maar een container, een kliko echter is een eigenwijs portret dat alleen gevuld wil worden met het juiste afval. Is dat niet het geval, dan geeft een ingebouwde chip een signaal af waarop  een vermaning volgt van de ROVA waardoor het schuldgevoel wordt vergroot en de daaropvolgende boete acceptabel.

Wel kregen mijn vrouw en ik onenigheid over het afval. Volgens mij was het kartonnetje waarin de eieren zaten niet van papier, volgens mijn vrouw wel. Ze gooide het dan ook in de blauwe waar ik het vervolgens stiekem uit moest vissen om het in de oranje te werpen. Dat ging niet goed.

Een politieke partij heeft gelukkig Kamervragen gesteld op basis waarvan een breed samengestelde Kamercommissie is ingesteld die een boekje, het Kliko Protocol, heeft samengesteld, het telt 148 pagina’s, is verluchtigd met afbeeldingen van afval en wordt ook gebruikt bij de inburgeringscursus, dat scheelt ook. Een bijeffect ervan is dat veel immigranten uit Arabische en Afrikaanse landen weer terugkeren naar hun land van herkomst omdat ze het Protocol te ingewikkeld vinden.

Soms merk ik wel dat de mensen een politiek onderscheid maken tussen de oranje en de groene. Ze zien de oranje meer als nationalistisch en de groene meer als duurzaam. Dat is volstrekt begrijpelijk. Ook een mens wordt, bij wijze van spreken natuurlijk, liever in de groene gegooid dan in de oranje. Maar daarvoor is nog een hoop bewustwording nodig waarmee de kliko activisten al bezig zijn die de oranje zwart willen maken. Goed werk jongens, ga door met de strijd.

Dit artikel delen?
 • Hits: 374
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal