Ineke Dijkhuis

Het grijze olifantje (sprookje)

© Ineke Dijkhuis op 07.01.2022.

Er was eens een olifantje. Hij woonde met zijn vader, moeder, zusjes en broertjes in een hele grote tuin, dicht bij een grote stad. Het was geen echte dierentuin, want er waren geen hekken. De olifanten mochten vrij rondlopen in de stad en de kinderen gingen vaak naar de olifanten.

Het olifantje was altijd heel verdrietig. Hij vond zíjn kleur niet mooi!
Hij was grijs, net als zijn familie, maar hij vond dat een vreselijk saaie kleur.
Hij had al eens aan zijn mamma gevraagd, waarom ze toch allemaal grijs waren.
‘Ga het maar aan oma vragen,’ zei ze.
Want ze wist het antwoord niet en oma Olifant wist heel veel.
Het olifantje vroeg: ‘Oma, waarom zijn wij allemaal grijs? Waarom zijn we niet blauw of rood?’
Oma zei, dat dat nou eenmaal zo was.
Het olifantje vond dat maar een raar antwoord, nou wist hij nog niets.
Hij werd steeds verdrietiger en kon aan niets anders meer denken dan dat hij een andere kleur wilde hebben.

Toen hij een keer in de stad liep, zag hij daar opeens een man, die een muur aan het schilderen was. Het was een grijze muur, maar de man schilderde hem prachtig rood.
Het olifantje bleef staan en stond er vol bewondering naar te kijken.
O, wat werd die muur móói! Zo mooi rood zou hij ook graag willen zijn. Wat zou hij dan altijd blij zijn en nooit meer verdrietig, want rood was een vrolijke kleur.

Hij liep naar de schilder toe en vroeg: ‘Zou u mij alstublieft ook zo mooi rood kunnen schilderen?’
De schilder keek eens naar het olifantje en zei: ’Ja, hoor, dat kan wel.’
‘O, heel graag,’ zei het olifantje blij, ‘want weet u, ik ben altijd zo verdrietig, omdat ik grijs ben. Maar als ik nu zo mooi rood word, dan ben ik vast altijd blij.’
‘Kom maar hier,’ zei de schilder.
Hij pakte zijn kwast en schilderde het olifantje helemaal rood.

‘Zou je het zelf even willen zien?’ vroeg de schilder.
‘O ja, heel graag,’ zei het olifantje.
‘Kom maar mee dan,’ zei de schilder.
Hij bracht het olifantje naar een winkel, waar ze een hele grote spiegel hadden.
Het olifantje keek bewonderend naar zichzelf, hij vond het prachtig!

Toen hij weer terug was bij zijn familie, stonden die hem stomverbaasd aan te kijken.
‘Wat heb jij nou gedaan?’ vroegen ze, ‘Wat zie je er raar uit, je bent helemaal rood.’
‘Ja, mooi, hè?’ zei het olifantje enthousiast, ‘Vinden jullie het niet prachtig? Ik ben helemaal niet verdrietig meer. Ik ben juist heel erg blij. En ik ben véél en véél mooier dan jullie.’

Maar na een poosje vond het olifantje het toch eigenlijk niet zo leuk meer. Want in de stad hadden er al kinderen geroepen, dat ze hem maar een lelijk olifantje vonden. Ze vonden dat hij nooit meer aardig deed, maar alleen maar in elke winkelruit zichzelf stond te bewonderen. De kinderen en de grote mensen zeiden hem nooit meer gedag. Ze liepen hem zomaar voorbij.
Zijn vriendjes wilden ook niet meer met hem spelen. Ze vonden hem maar raar, met die rode kleur. Ze vonden hem ook een opschepper, omdat hij zichzelf veel mooier vond dan zijn vriendjes en dat ook telkens tegen ze zei. Zijn vriendjes liepen dan weg en lieten hem alleen.

Het olifantje werd weer erg verdrietig. Hij ging weer naar zijn oma, om te vragen waarom hij nu niet altijd blij kon zijn, hij was nu toch zo mooi rood geworden?
Oma Olifant zei tegen hem: ‘Weet je, je hebt nu vanbuiten wel een andere kleur gekregen, maar je bent vanbinnen nog steeds dezelfde. Want hoe je er ook uit ziet, soms ben je verdrietig en soms ben je blij.’
Ja, dat had het olifantje ook gemerkt. Hij wilde eigenlijk zijn oude grijze kleur weer terug hebben. Want nu was hij altijd alleen, niemand wilde met hem omgaan.

Hij ging weer naar de stad en liep daar net zolang rond tot hij de schilder weer gevonden had. Hij zei verlegen, dat hij eigenlijk niet meer rood wilde zijn.
‘O, dat is geen probleem, hoor,’ zei de schilder, ‘Weet je wat je doet? Je zoekt een grote, diepe rivier op, daar ga je in zitten en je moet ook even kopje-onder gaan.’
Het olifantje ging naar een grote rivier, ging in het water zitten en ging ook even kopje-onder, precies zoals de schilder gezegd had.
Proestend kwam hij er weer uit.
De rode kleur was helemaal verdwenen!

Een poosje later ging hij weer terug naar zijn vriendjes. Hij bleef verlegen staan.
‘Hé, kijk nou eens! Je bent weer helemaal grijs!!’ riepen ze.
‘Eigenlijk ben je nu veel mooier,’ zeiden ze.
‘Kom je? Dan gaan we spelen.’

Het olifantje was weer blij.
Toen hij naar de stad ging, keek hij nooit meer in elke winkelruit naar zichzelf, maar keek vriendelijk naar de grote mensen en de kinderen. Iedereen zei hem weer gedag.
Het olifantje had het nooit meer over zijn grijze kleur. Hij had het goed begrepen. Het maakt niet uit of je er vanbuiten mooi of lelijk uitziet, het gaat erom dat je er vanbinnen mooi uitziet.
Het olifantje was nog wel eens verdrietig, net als alle olifanten dat wel eens waren. Maar het ging ook altijd weer voorbij.

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  15.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik vind het een leuk sprookje en dat je ook mooi vertelt. Naar mijn smaak vind ik wel dat je de 'moraal' er te dik bovenop legt. Ik zou meer 'show, don't tell' willen zien, omdat iedereen wel aanvoelt wat je op het eind nogal uitspint. Ik denk dat je dat kleiner en subtieler kunt laten. Maar verder : leuk verhaaltje.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ineke Dijkhuis 15.01.22
   Dankjewel voor je waardering en feedback, Elka! En je hebt gelijk, de moraal ligt er wel heel dik bovenop. Ik heb een paar zinnen weggehaald.
  12.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Lief! Ik sluit me bij je boodschap aan!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 484
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Patricia Perquin: Belevenissen op de Amsterdamse wallen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.