Monique Cunnen

Het geërfde schilderij

© Monique Cunnen op 07.05.2021.

Antoon staat op het krukje onder het schilderij, tilt een been op en stapt over de lijst het berglandschap in. Hij heeft geen plan, het gebeurt gewoon. Zijn andere been is amper binnenboord of hij zoeft al liggend op zijn rug een gang door, zijn voeten als stevige voelsprieten vooruit. Groentinten bewegen om hem heen in vormen die lijken op de bellen van een lavalamp. Uit voorzorg houdt hij zijn armen strak naast zijn lichaam, zoals hij vroeger deed op de glijbaan in het zwemparadijs, waar hij zijn neefjes mee naartoe nam.
Juist wanneer het groen over hem heen dreigt te golven, wordt hij gekatapulteerd, trapt in het luchtledige en voelt een warme wind langs zijn gezicht strijken. Op beide voeten belandt hij in het gras. Hij kijkt voor het eerst rond in het hem al dertig jaar zo vertrouwde berglandschap. Weer komt de gedachte op dat iemand met poedersuiker is uitgeschoten over de bergtoppen. De kleuren zijn helderder dan op het schilderij, hoewel dezelfde wolkenplukjes de lucht sieren. Een, twee, drie boten telt hij op het meer. Die rode met de Zwitserse vlag is nieuw. Hij likt aan zijn droge lippen. Eerst maar iets drinken voor hij verder loopt. Vanaf nu laat hij zich niet meer door de tijd dirigeren. Hij herinnert zich een uitspraak van zijn oom Wiz. Tijd dwingt mensen in een harnas en die onnozelaars laten het zich welgevallen. Zijn oom vloekte erbij voor hij verderging. Verzet je ertegen, Antoon. Zonder tijd wordt je leven een stuk rijker. Zit hier niet een kroeg, naast een huis met groene luiken? Daar.
Op het terras wringt hij zich achter de picknicktafel. De vrouw met haar schort is geen spat ouder geworden.
Hij kan zich niet inhouden: ‘Kent u mij?’
Ze staart hem aan.
‘Kennst du mich?’
Ze schudt haar hoofd en wacht op zijn bestelling.
‘Bier, bitte.’
Zonnestralen kietelen zijn gezicht. Zo is het dus om zonder agenda te leven, de wereld in kleur te zien. De serveerster zet een pul bier op tafel. Zijn portemonnee! Gelukkig loopt ze naar binnen, maar op zijn gemak voelt hij zich niet. Hij slaat het bier achterover en sluipt weg. Morgen betaalt hij haar. Rechts van de kroeg ontdekt hij een kiezelpaadje en volgt het omhoog. Nooit geweten dat hij de bloemen van naam kent, toch poppen ze op: Monnikskap, Alpendistel. Het gaat steeds steiler omhoog en dat terwijl zijn kantoorleven zijn conditie knock-out heeft geslagen. Een zwarte salamander zit bewegingsloos op een steen, kijkt hem kort aan en verdwijnt in het gras. Bezweet ploetert hij voort op schoenen die te glad zijn om goed grip te houden, zijn hartslag is onregelmatig, maar hij voelt ook een tinteling in zijn buik over wat hij achter de volgende bocht zal aantreffen. Boven hem cirkelt een slechtvalk. In een duikvlucht stort ze zich op een duif en vliegt onverstoord verder. Antoons lichaam smeekt om rust. Hijgend verlaat hij het paadje en laat zich in het gras vallen. De koeienbellen in de verte maken hem slaperig. Wat een luxe om overdag zijn ogen te sluiten.

Deze koeienbel klinkt anders. Scheller maar op een vreemde manier ook bekend. Nog tweemaal hoort hij het geluid. Hij gaat staan en voelt dat er aan hem getrokken wordt. Verontrust kijkt hij naar beneden, waar het meer niet groter oogt dan een plas water. Een onverwachte wervelwind laat hem draaien om zijn as, blaast zand in zijn ogen. Opnieuw duizelt het hem. De wind showt al zijn krachten in de uitdijende draaikolk. De druk op zijn borstkas neemt toe en hij komt als een raket los van de grond. Zijn broekspijpen fladderen tegen zijn schenen en de wind blaast een onaangenaam concert in zijn oren.
Plotseling vermindert de snelheid en is het stil, op een piepje in zijn oren na.
De landing overvalt hem alsnog. Al zand spugend krabbelt hij overeind, wrijft over zijn bil, en struikelt direct over een drempel. Hij tilt zijn been op en hoort het metaalachtige geluid van het krukje wanneer hij zijn voet neerzet. Weer klinkt de bel. Met tegenzin opent hij de deur.
‘Dag, broer. Deed je een dutje?’ Maureen houdt haar jas aan. ‘Ik moet zo verder, maar dank voor het lenen van je paraplu vorige week.’ Ze zet de paraplu in de paraplubak. ‘Bevalt je eerste week als gepensioneerde?’
‘Je moet eens weten hoe mooi de Alpen zijn.’
‘De Alpen?’ Ze kijkt hem aan alsof hij meer dan een pul bier heeft gedronken.
‘En het meer.’ Hij knikt naar het geërfde schilderij van oom Wiz.
‘Luister eens, Antoon, tuurlijk kun je een poosje naar dat schilderij staren, maar beloof me dat je er ook opuit gaat, een frisse neus haalt. Wat ruik ik toch?’ Ze snuffelt als een hond om hem heen. ‘Gadver, hoe komt die poep op je rug? En niet zo’n beetje ook. Antoon, ik maak me zorgen wanneer ik je zo zie. Ik wil niet dat je jezelf bevuilt. Is dit de eerste keer?’
Hij trekt zijn vest uit, ziet de restanten van een koeienvlaai en grinnikt.
‘Welja, lach er maar om. Ik kan jou er met mijn drukke baan niet bij hebben. Dat je dat weet.’
Ze kijkt de keuken in. Verwacht ze een vuilnisbelt aan te treffen?
‘Mijn vest gaat in de wasmachine en klaar is Kees. Maak je niet druk.’ Het is inderdaad een penetrante geur.
‘Hmm…’ Ze legt haar hand op zijn voorhoofd, maar voelt blijkbaar geen reden langer te blijven.
Hij loopt de trap op en zoekt in het ketelhok tussen de dozen.
‘Perfect.’ Hij had ze vroeger vaker willen gebruiken, alleen lag er voortdurend bureauwerk op hem te wachten. Hij tilt de bergschoenen op, blaast het stof weg en loopt ermee naar beneden. Op het krukje voor het schilderij zet hij ze klaar. Dan bestudeert hij het paadje dat steil naar boven slingert.

 
PS: Ik ontvang graag feedback

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.05.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk verhaal met mooie beelden!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  08.05.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel mooi geschreven, prettige fantasie en met plezier gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 519
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Robbert Dijkgraaf: De junior bèta canon

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.