SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Het gat in de markt

Publicatie: 10.08.2021 | yves goudket

Ik heb er jaren naar gezocht, naar dit gat. Op de Antwerpse markt, net achter het standbeeld van Brabo, de handenwerper, vond ik een gat van 1cm doorsnede. Niet groot genoeg dus. Ik zocht verder, op de markt van Eeklo niks, op de markt van Eupen rien, op de markt van Zwevezele, buiten een hondendrol, ook niks.
Zelfs de markten van Houthalen, Helchteren, Durbuy, Aalter, Brugge noch Brussel , buiten de rioolputjes , ook geen gaten gevonden. Ik was danig teleurgesteld in deze markten !
Verdorie zei ik tegen mezelf, mezelf zei niks terug.
Ik bleef verder zoeken naar ‘het gat in de markt’. U vraagt zich af waarom, wel ik was het beu om arm te zijn, om belastingen te betalen en om amper rond te komen, ik besliste het roer om te gooien en op zoek te gaan naar het gat in de markt, er moest toch iets zijn dat over het hoofd was gezien door uitvinders en bedenkers, er moest toch nog iets over zijn, waardoor een arme schlemiel als ik , ook stinkend rijk zou kunnen worden…
Na diverse nachten en dagen van zoeken besloot ik thuis iets te bedenken dat het gat in de markt zou kunnen zijn. Een elektrische kam ? Bestaat  al! Een app die je stappen meet? Bestaat al !
Een automatische step? Bestaat al.Ook de automatische koffiemachine, de automatische toiletbrilreiniger , de afstandsbediening van je auto, de oven met grill, de boormachine met klopfunctie, de tuinsproeier met timer, de haarborstel met verwarming, de automatische eierkoker, de draadloze stofzuiger, de robotmaaier, de fotograferende gsm, de elektrische fiets, alles wat ik ook maar bedacht, het bestond verdorie al, wat nu ????!!!!!
Ik zat daar, aan mijn bureau, mijn hoofd te breken, iets wat ongelooflijk pijn doet, maar kon niks bedenken dat nog niet bestond. Ik besloot mijn vriend , meneer Google, te raadplegen. Ik zette me voor mijn computer die net gekuist was door mijn andere vriend, meneer Proper, U weet wel die reus met zijn idiote glimlach, en typte in ‘gat in de markt’.
Honderdduizenden hits.
Artikels over andere idioten die WEL het gat in de markt vonden, artikels met de titel ‘gat in de markt’ , het ene na het andere, over gelukszoekers die het gat wel vonden. Ik las de verhalen over de stadbakkerij, over de vrouwen die een nieuw bier brouwden, over een man die een digitale weegschaal uitvond, over een frituur die friet aan huis leverde, over een behaontwerpster die voorverwarmde beha’s uitvond, over een farmaceutisch bedrijf dat een zichzelfvernietigende tampon uitvond, over hondeneten waardoor je hond geen  kaka meer doet  zodat je dit niet meer moet opkuisen, over voedingswaren die zichzelf na een week ontbonden zodat de afvalberg kleiner werd, over de uitvinder van de gekruide kauwgom, over de volledig recycleerbare telefoon enzovoorts en verder.
Ik was verbouwereerd over het enorme aantal ideeen.
Maar ondertussen had ik het gat in de markt nog niet ontdekt. Ik besloot me erbij neer te leggen, dat gat kon me gestolen worden, het interesseerde me niet meer. Tot ik plots een schitterend idee kreeg. Waarom zou ik niet eens op zoek gaan naar mysterieuze personen. Zoals Maarten bijvoorbeeld.
Die van de uitdrukking ‘ hij gaf de pijn aan Maarten’. Wie was deze Maarten, waarom werd die pijp aan hem gegeven en niet aan Prosper of Eduard ? Of Joost ? Wie was hij, hoe leefde hij ? Hoe komt het dat hij alles scheen te weten, deze man van de slogan ‘Joost mag het weten’.
Dat interesseerde me wel. Of de uitdrukking ‘voorzichtigheid is de moeder van de porseleinen kast’, was ‘voorzichtigheid’ een persoon? Was het een dame ? Waar en wanneer leefde ze ? Weet Joost het ? En rookte Joost misschien een pijp, die  hij ooit aan ene Maarten gaf?
Dat leek me interessant opzoekwerk. Hier zou ik een vette kluif aan hebben en heel bekend mee worden, moest ik deze mysteries ontrafelen.
Ik kocht me een vergrootglas net als Sherlock Holmes, bezocht pijpenfabrieken, zocht naar de betekenis van de namen Joost en Maarten, en onderzocht wat voorzichtigheid eigenlijk was.
Na een zestal maanden, van grondig onderzoek en vele slapeloze nachten, na het contacteren van duizenden mensen die Joost en Maarten heetten, kwam ik tot de clonclusie dat ik deze mysteries nooit zou kunnen oplossen, dat ik waarschijnlijk te dom was. Zou ik als domste man van de wereld misschien een gat in de markt kunnen vinden ?

De domste man van de wereld, het leek me in elk geval een goeie titel voor een nieuwe roman, over de domste man van de wereld die dankzij zijn domheid wereldberoemd werd, trouwde met een supermodel en zeven kindjes kreeg met haar, hij woonde in een enorm kasteel ergens aan de Spaanse kust, een kasteel met 37 kamers en 37 badkamers, drie zwembaden, 40 man personeel en vijf super de luxe wagens en een motorboot aan het steigertje  vlakbij het privé strand.

Daar lag hij dan, elke dag op dat strandje, in de blakende zon, met een cocktail in de hand, op zijn luxe strandstoel uit hout, en daar op dat kleine strandje kreeg hij het sublieme idee, ontdekte hij het gat in de markt, een mirakel was het. Maar tijdens dat ontdekken, keek hij rond, zag hij de rijkdom die hij al had en besefte hij dat hij geen gat in de markt meer nodig had, dus vergat hij zijn idee en glimlachte hij terwijl hij recht in de zon keek…’

‘Dat ze het verdomme zelf maar uitzoeken, de losers ‘ mompelde hij, ‘ gaat het schat ‘ vroeg zijn blonde vrouw die naast hem in het mulle zand lag en hem verleidelijk toelachte. Hij sprong recht en legde zich naast haar.
 
‘Ja het gaat,  beter dan ooit, ik voel me zo…’
Even later lagen ze te dartelen in het warme zand, de tortelduifjes…
 

WAARDERING

HITS:

325

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
11.08.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Leuk geschreven!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.