1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  935 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 13-12-2020

Hits: 437

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Het duister

Aangepast: 13-12-2020
 
Het is al vroeg donker. Ik heb rondjes gereden tot zes uur. In de auto is het warm, de kachel brandt dan ook al aardig wat uurtjes.
Van buiten af zie ik ze zitten. Mijn dochter zit op haar plekje aan de achtertafel, ze draagt het haar voor één keer los, het valt in dikke dansende krullen op haar schouders. Mijn zoon, aan de andere kant van de tafel, de tong half hangend uit zijn mond, ingespannen turend op zijn mobiel. Ze groeien opeens hard. Gisteren nog waren ze pasgeboren en lagen ze tevreden te slapen op mijn borst.
Mijn moeder sprak aan het eind van haar leven veel over vroeger, destijds haatte ik het.
Nu is ze weg, en wilde ik dat ze me weer eens vertelde over toen.
Buiten is het koud.
Het deert me niet. De kou valt nu eenmaal samen met mijn stemming. Het duister heeft me deelgenoot gemaakt van haar geheimen.
Ik beweeg me als een fantoom op haar vleugels, één met al haar bewegingen.
Mijn vrouw staat in de keuken, vol in het licht. Ze heeft geen enkel besef van mijn geheimen, mijn duisternis en kilte.
Het is een daad van mededogen, iemand de waarheid besparen, vind ik, al is men dan overtuigd van het tegendeel. Een leugen is een leugen, en liegen is een verwerpelijke daad.
Maar is liefhebben niet belangrijker dan waarheid, iemand willen beschermen, zo lang mogelijk, totdat de bijl valt?
Sommige dingen vallen gewoon niet te vermijden, wat je ook doet.
Zoals nu, bij ons.
Haar lijf is rank, ze beweegt zich soepel, met gratie. De slanke handen reiken naar het lange haar, de vorm van haar borsten tekenen zich zacht af tegen het lamplicht.
Ze ademt jeugd, schoonheid, openheid, licht. Ik adem duister, onheil, eindigheid. Het verschil tussen ons wordt elke dag groter, als je het verschil eenmaal kent tenminste.
Soms, heel soms, denk ik dat ze iets vermoedt.
Ze kijkt me aan, met haar grote blauwe ogen.
De ogen spreken zwijgend. Vertel me je geheimen, ik zal het begrijpen, wat het ook mag zijn.
Maar dan kijk ik opnieuw, en lijken de ogen opeens te zwijgen, hun eerdere uitnodiging intrekkend.
En dus zwijg ik, al een half jaar.
Elke avond keer ik terug, afgepeigerd, gehuld in een pak.
Stropdas, overhemd, jasje, glimmende instappers. Gewassen en gestreken door haar.
Ik open de deur, roep 'Hallo allemaal, ik ben weer thuis,' en betreed de kamer.
De kinderen knuffelen me, mijn vrouw glimlacht.
Morgen ga ik het vertellen.
Dit keer echt.
Morgen. Maar niet nu. Niet nu.
Morgen ga ik weer naar mijn niet meer bestaande baan, zoals gisteren en eergisteren, grienend in mijn auto, wachtend op het eind van de dag.
Het geld is bijna op. Het spaargeld, dat ik een paar maanden terug moest aanbreken, het geld dat ik voor zo lang even zou lenen en later weer terug zou betalen, in afwachting van mijn nieuwe positie met bijpassend salaris, zodat ik niets hoefde te zeggen, niemand hoefde te informeren, van mijn faillissement, nu een jaar terug alweer.
Ik zwijg toch weer vanavond. Maar eens komt er een morgen, een vandaag, waarop het duister zijn magere hand van mijn keel verlegt naar dat van mijn gezin.
Zijn zwarte leegte vermengend met het licht, het licht van mijn dierbaren.
Met angst en beven wacht ik op die dag.
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

06.01.21
Feedback:
Wat ontzettend fijn dat wij vrienden zijn geworden Nicole, ik geef je vijf sterren
Show more
 • Nicole Schilder 06.01.21
  Het leukste aan schrijven vind ik het contact met anderen. Dank voor je mooie reactie
14.12.20
Feedback:
Goed verhaal, Nicole, maar natuurlijk ook erg triest.
Show more
13.12.20
Feedback:
Triest verhaal, Nicole. Uit mijn naaste omgeving weet ik wat het betekent als een bedrijf dat je hebt opgebouwd ten onder dreigt te gaan.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Midleven
620
Lezen?
Feest
605
Lezen?
55 woordenverhaal
Virtuoos
577
Lezen?